"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Publicerad: 2016-04-06

Byggstart för polisutbildningens nya lokaler i Umeå

NYHET Idag sattes spaden i backen för den nya byggnaden som för första gången ska samla polisutbildningens verksamhet under ett och samma tak på Campus Umeå. Spadtaget markerar också starten för en efterlängtad samlokalisering och integrering mellan polisutbildningen och de övriga utbildningarna vid Umeå universitet.

– Äntligen är bygget av vårt nya utbildningshus igång! I drygt femton år har vi bedrivit polisutbildningen i lokaler på flera olika håll i Umeå. Nu blir vi en del av campus och kan få en bättre integrering med både universitetets övriga utbildningar och de resurser som finns på campus, säger Lars-Erik Lauritz, universitetslektor och föreståndare vid polisutbildningen, som tog ett gemensamt första spadtag tillsammans med David Carlsson, regiondirektör för Akademiska Hus, Region norr och Anders Fällström, prorektor vid Umeå universitet.

Det nya utbildningshuset innebär en investering för Akademiska Hus på 165 miljoner kronor. Lokalerna får en yta på drygt 6 000 kvadratmeter och byggs centralt på campus intill Norra Beteendevetarhuset. Den tre våningar höga byggnaden – som beräknas stå färdig under hösten 2017 – kommer bland annat att innehålla lärosalar, kontor och övningslokaler.

Anders Fällström och Lars-Erik Lauritz i spadtagen. Foto: Ulrika Bergfors Kriström.

Det nya utbildningshuset möjliggör även en nära samverkan mellan medarbetare och studenter, samt bättre förutsättningar för möten och dialog mellan polisutbildningen och universitetets övriga utbildningar. Polisstudenterna får även en chans att ta del av de campusnära resurserna som universitetsbiblioteket och sporthallen Iksu Sport.

– Med de nya lokalerna för polisutbildningen tar vi ytterligare ett steg i rätt riktning mot ett mer levande campus. Umeå universitet är väldigt glada över att flytta ytterligare verksamhet till campus, berättar Anders Fällström, prorektor vid Umeå universitet.

Det nya Polisutbildningshuset beräknas står färdigt under hösten 2017.
Skiss: Tengbom.

Akademiska Hus och Umeå universitet har ett nära samarbete när det gäller utvecklingen av den fysiska miljön på campus. Strax innan årsskiftet togs ett beslut om en gemensam campusplan som visar vägen för hur campusområdet ska förtätas och bli mer levande. I planerna ingår ett antal byggprojekt varav polisutbildningens nya lokaler är ett av dem.

– Vi är glada över att spaden nu är satt i marken och att bygget är igång. De nya lokalerna för polisutbildningen kommer att hjälpa oss att både förtäta och skapa ett mer levande campusområde. De blir dessutom ett viktigt bidrag till campusutvecklingen här i Umeå, men även för Universitetsstaden som helhet, säger David Carlsson, regiondirektör för Akademiska hus, Region norr.

I enlighet med Akademiska Hus hållbarhetsmål ska byggnaden certifieras enligt Miljöbyggnad Silver, förutom energianvändningen där målet är högre satt, nämligen på Miljöbyggnad Guld.

Högupplöst skiss på det nya polisutbildningshuset
Skiss: Tengbom.

Läs mer: Klart att polisutbildningen samlas på campusCampusutveckling – Universitetsstaden växer!

För mer information:David Carlsson, regiondirektör Akademiska Hus Region NorrTel: 0706-46 31 19
E-post: david.carlsson@akademiskahus.se

Anders Fällström, prorektor vid Umeå universitetTel: 070-493 85 27
E-post: anders.fallstrom@umu.se

Malin Ferm, pressansvarig Akademiska HusTel: 070-616 24 18
E-post: malin.ferm@akademiskahus.se

Redaktör: Camilla Bergvall