"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Publicerad: 2019-10-03

Curiosum skickar Umeåelever till tekniktävling i Sydkorea

NYHET Månutforskarna ”Regolit Rut” och ”The Beaver” tar Primaskolans elever Meja Edeholt, Alva Kvarnström, Thea Gripenrot och Saga Lindblom från årskurs 8 hela vägen till Sydkorea i oktober.

Text: Eva J:son Lönn

I maj arrangerade Curiosum (f.d. Umevatoriet) tekniktävlingen Enlightening Imagination för sjätte året i rad. Då kvalificerade sig Meja, Alva, Thea och Saga till riksfinalen där de placerade sig bland de fem vinnande lagen.  Priset är en resa till Sydkorea den 16 - 23 oktober. Tjejerna ska under veckan, tillsammans med två lärare, få uppleva koreansk kultur och delta i IMSCC (International Mathematical Science Creativity Competition).

– Jag blev så förvånad när jag fick besked om att vi hade vunnit. Det ska bli så spännande att åka till ett annat land, så långt borta, en helt ny miljö, säger Meja Edeholt.

Förväntningarna på resan är höga.

– Det är coolt att så många länder och städer deltar i tävlingen. Jag ser fram emot att möta ungdomar från många andra kulturer och nationer och att få se hur det är att vara elev i Sydkorea. Jag tror att vi kan lära oss mycket av varandra, säger Meja Edeholt.

Tävlingen har som mål att stimulera ungdomars kreativa tänkande och uppmuntra elever att lösa matematiska-, naturvetenskapliga och tekniska problem, samt att omsätta idéerna i tredimensionella konstruktioner med hjälp av ett koreanskt pedagogiskt läromedel.

I årets tävling fick varje tvåmannalag uppdraget att ”skapa en konstruktion som möjliggör eller genomför utforskningen på månen”. För tredje året i rad placerade sig elever från Umeå bland de fem vinnande lagen i riksfinalen.  I riksfinalen tävlade de fyra tjejerna med videopresentationer på engelska av sina konstruktioner:

– Vi har jobbat mycket med våra presentationer och är så stolta och taggade, säger Meja Edeholt.

Resan till Korea har möjliggjorts genom att projektet Enlightening Imagination har tilldelats pengar från Skolverket. I projektet deltar förutom Curiosum även Vattenhallen Science Center i Lund, KomTek Alingsås, KomTek Katrineholm, KomTek Lidingö, Tekniska museet i Stockholm, 2047 Science Center i Borlänge och Exploratoriet i Skellefteå.

Läs mer om tävlingen:

Tekniktävling sista skolaktivitet innan Umevatoriet flyttar

 

Om Curiosum:

Curiosum är Umeås nya science center och makerspace, som 2020 öppnar upp dörrarna till en magisk värld för utforskande på Konstnärligt campus. Syftet är att öka barns, ungas och allmänhetens intresse och kunskaper om vetenskap och teknik. Curiosum drivs av Umeå universitet i samarbete med Umeå kommun.
Läs mer

 

Film och pressfoton:

Se  videopresentation av ”The Beaver”

Se videopresentation av ”Regolit Rut

Pressfoton

 

För mer information, kontakta gärna:

Anna-Lena Sahlman, pedagog Curiosum (f.d. Umevatoriet)
anna-lena.sahlman@umu.se

Robert Söderlund, pedagog matte och NO Primaskolan
070-661 59 56, robert.soderlund@pysslingen.se

Eva J:son Lönn, kommunikatör Curiosum
0730-64 77 50, eva.lonn@umu.se