"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Publicerad: 2020-10-15

Curiosum smygöppnar med aktiviteter för hela familjen

NYHET Den 17 oktober öppnar Curiosum, Umeås nya science center på Konstnärligt campus, försiktigt upp dörrarna för små och stora besökare som vill uppleva och utforska vetenskap och teknik. Invigningen har till följd av covid-19 skjutits fram till våren, då man även hoppas kunna öppna centret fullt ut.

Text: Eva Lönn

I höst kommer Curiosum kunna erbjuda sina besökare virtuella resor till flyktingläger i världen i utställningen Shelter, hissnande rymdfärder i den omslutande domteatern, fascinerande kemiexperiment, programmering, och mycket annat. Allt i det lilla formatet för att både värna om besökares och medarbetares trygghet och ge tid för en dynamisk utveckling av den nya verksamheten.

Vi öppnar varsamt, för att vi ska hinna testa och utveckla aktiviteterna, och för att minska riskerna för smittspridning

– Jag är så glad över att vi kan öppna Curiosum i höst, trots de förseningar covid-19 har inneburit. Det blir en smygöppning, där vi erbjuder besökarna en palett med några olika upplevelsepaket. Vi öppnar varsamt, för att vi tillsammans med besökarna ska hinna testa och utveckla aktiviteterna, och för att minska riskerna för smittspridning, säger Madelen Bodin, föreståndare för Curiosum.

Flera åtgärder har införts för att minimera riskerna, bland annat öppettider begränsade till helger och höstlov, förbokning av biljetter för alla besökare oavsett ålder, begränsat antal besökare till aktiviteter och frekvent och noggrann städning. FabLab, Curiosums öppna verkstad med digital teknik, håller stängt tills en säker miljö kan erbjudas där och kaféet kommer inte att öppnas än.

Under höstlovet, den 27–30 oktober, har Curiosum extra öppet med samma program som under helgerna. Torsdagen den 29 oktober ges hela programmet på engelska.

Invigningen av Curiosum, som ursprungligen var planerad till hösten 2020, har skjutits fram till våren 2021 på grund av covid-19.

– Vi planerar att genomföra vårt invigningsprogram under en längre period våren 2021. På så sätt kan vi gradvis uppmärksamma de olika miljöerna och de nya aktiviteterna. Dit hör bland annat ett nytt utbud av filmer och föreställningar i domteatern, en ny interaktiv utställning om digitala specialeffekter i film och ett öppet FabLab med ännu fler möjligheter att experimentera och utforska. Men det förutsätter förstås att covid-19-läget har stabiliserats, säger Madelen Bodin.

Mer information om höstens program och Curiosums verksamhet finns på Curiosums webbsida och på Curiosums Facebook och Instagram.

Madelen Bodin
Universitetslektor
E-post
E-post
Telefon
090-786 96 18
Eva Lönn
Kommunikatör
E-post
E-post