"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Publicerad: 2020-09-14

Elever får chans att Zooma in på forskning

NYHET Forskarbesök i klassrummet – via Zoom. När coronapandemin begränsar möjligheten för forskare att komma till skolor för att berätta om sin forskning gäller det att hitta digitala lösningar i stället. Genom satsningen Zooma in på forskning vid Umeå universitet kan skolorna i Norrland få möta forskare inom naturvetenskap och teknik.

Text: Anna-Lena Lindskog

– Vårt föreläsningsprogram Forskning à la carte har i många år erbjudit skolorna besök av forskare i klassrummet, men just nu är det inte läge för det, säger Karolina Broman, universitetslektor och initiativtagare till Zooma in på forskning. Vi ville därför hitta alternativ till fysiska möten och samtidigt ge skolor med längre geografiskt avstånd till universitetet en chans att ta del av våra skolaktiviteter.

Det är teknisk-naturvetenskapliga fakulteten som arrangerar Zooma in på forskning. Med 10 olika föreläsningar, diskussioner, workshops och experiment hoppas vi väcka nyfikenhet inför naturvetenskap, matematik och teknik och ge en inblick i forskningens spännande värld.

Ämnena spänner över allt från koder och krypton i matematik till hur man kan göra avfall till energi under rymdfärder. Aktiviteterna som främst vänder sig till högstadiet och gymnasiet är kostnadsfria för skolorna. När de hittar något i programmet som lockar får de själva ta direktkontakt med forskarna och komma överens om tid.

– Vi hoppas att många skolor vill inspireras av forskning som bedrivs på universitetet. Mötet med elever är dessutom viktigt eftersom eleverna får chans att se vad som forskas om just nu, de får möta forskare och se vad ett sådant jobb kan innebära, men forskarna får också chans att träffa ungdomar som kan bli våra framtida studenter och senare forskarkollegor, säger Karolina Broman.

Läs mer om Zooma in på forskning

 

 

 

Kontakt

Karolina Broman
Universitetslektor
E-post
E-post
Telefon
090-786 95 81
Anna-Lena Lindskog
Kommunikatör
E-post
E-post
Telefon
090-786 58 78