"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Publicerad: 2019-03-01

Energiforskare samlas och provkör vätgasbil

NYHET Måndagen den 4 mars samlas forskare från Umeå universitet, Uppsala universitet och Kungliga Tekniska Högskolan tillsammans med representanter från företag och myndigheter på Umeå Universitet för att diskutera lösningar för förnyelsebar energi, framförallt med fokus på vätgasframställning.

Text: Ingrid Söderbergh

– Vi blandar seminarier med resultat från forskningsfronten med presentationer om nya tekniska innovationer och satsningar inom området förnyelsebar energi, säger Thomas Wågberg, professor på Institutionen för fysik vid Umeå universitet och en av initiativtagarna till konferensen.

Från näringslivet medverkar bland annat Jonas Johansson, utvecklingschef vid Mariestads kommun, en av de kommuner som ligger i framkant med att på olika sätt skapa förutsättningar för ett hållbart samhälle.

Forskarna vid mötet är alla med i "Consortium for Artificial Photosynthesis", en sammanslutning av forskare från en rad olika svenska universitet med ett gemensamt intresse av förnyelsebar energi.

– Det är alltid spännande när man kan mötas över olika gränser, och det är allt för sällan som vi diskuterar grundforskning i samma kontext som verkliga samhälleliga tillämpningar och utmaningar. Jag tror dagen kan öppna upp för en rad spännande möten, idéer och samarbeten, säger Thomas Wågberg.

Under dagen kommer även Svevia att medverka, och ge möjligheten att testköra en av de få vätgasdrivna bilar som finns i Umeåregionen. Svevia visar hur man som entreprenadföretag, specialist på vägar och infrastruktur, kan underlätta för introduktionen av ny teknik inom förnyelsebar energi.

– Det blir också intressant att lyssna till representanter från Oazer, det företag som står bakom den enda vätgastankstationen i Umeåregionen, samt att höra vilka utmaningar som är speciella här i norra Sverige, med mycket kyla och snö.

Mer information om Consortium for Artificial Photosynthesis


För journalister:

Journalister hälsas välkomna och ges i mån av tid också möjlighet att testa vätgasbil, intervjua forskare och företagare som medverkar i konferensen.

Tid: 9.30-15.30
Plats: N460, Naturvetarhuset, Umeå Universitet


Läs hela programmetFör mer information, kontakta gärna: