"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Publicerad: 2023-06-20

Hakon Swenson Stiftelsens uppsatspris 2023

NYHET Varje år delar Hakon Swenson Stiftelsen ut ett studentuppsatspris. Pristagare i år var Mirjam Lundin och Victor Paridon, Masterprogrammet i Business Development and Internationalisation med uppsatsen “Unmanned convenience stores: The future of retail or just glorified vending machines?”.

Prismotivering

”En relativt ny företeelse i Sverige är obemannade livsmedelsbutiker som är öppna dygnet runt. De kan lösa varuförsörjningen för dagligvaror i glesbygd och i andra områden som inte kan ge lönsamhet för bemannade butiker. Det vanliga vid studier av nya företeelser är att studera positiva faktorer som kan förklara adoptionen. I det här fallet fokuserar författarna i stället på vilka hinder som måste övervinnas för att konsumenter skall vara intresserade av att handla i personalfria butiker, vilket är en intressant vinkling. 

Författarna gör en mycket omfattande och gedigen genomgång av de vetenskapsteoretiska och forskningsmetodologiska utgångspunkterna för sin undersökning. Med utgångspunkt i en grundlig genomgång av tidigare litteratur formuleras sju hypoteser och ett omfattande frågeformulär skapades i vilket de olika barriärerna operationaliserades. I studien deltog 131 personer som inte hade handlat i personalfria butiker. Resultaten visade att barriärer för att välja obemannade butik är: kunder som känner sig mindre bekväm med att handla i obemannade butik, upplever att butiken skulle prestera mindre bra i förhållande till vad de förväntade sig, upplever dålig kongruens mellan butikens image och personens image samt upplever en svag möjlighet till personlig kommunikation. 

Uppsatsen behandlar ett teoretiskt intressant område med mycket hög praktisk relevans. Uppsatsens undersökningsdesign, gedigna litteraturgenomgång och resultat utgör ett stort värde och en stark grund för fortsatt forskning kring obemannade butikers roll för att lösa varuförsörjningsproblem i glesbygd eller som en del i livsmedelsdetaljisters strategier för att bygga ut sitt butiksnät i områden som idag saknar bemannade butiker.”

Handledare var Elin Nilsson och uppsatsen finns att läsa här.

Pristagarna har varit på besök hos Handelsrådet för diplomutdelning, gemensam lunch och en kortare videoinspelning.