"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Publicerad: 2023-02-10

Häktade mannen dömd till åtta månaders fängelse

NYHET Mannen som sedan början av januari suttit häktad misstänkt för bland annat misshandel vid Umeå universitet har nu blivit dömd till åtta månaders fängelse.

Text: Johanna Fredriksson

Mannen, som varken är student eller anställd, har sedan en tid innan årsskiftet rört sig i lokalerna på universitetet. Vid ett antal gånger har personer som kommit i kontakt med honom upplevt honom som hotfull och det har uppstått obehagliga situationer.   
Mannen är sedan tidigare dömd till tre månaders fängelse för olaga hot, två fall av förolämpning samt hets mot folkgrupp. En dom som han inte avtjänat ännu och som han har överklagat till Hovrätten.  

Greps vid universitetet

I början av januari attackerades en person vid en av de inhyrda verksamheterna vid universitetet. Några dagar senare, den 9 januari blev mannen fysiskt våldsam mot samma person. Han greps och anhölls då för att häktas några dagar senare.   
Sedan dess har mannen suttit häktad i Umeå.   
Fredagen den 10 februari kom dom mot mannen. Han får åtta månaders fängelse för två fall av misshandel, ett fall av övergrepp i rättssak samt olaga hot. Han kommer vara kvar i häktet tills fängelsestraffet kan verkställas. 

Universitetsledningen har beslutat att fortsätta anlita väktare även på dagtid. Du når campusväktare genom vårt säkerhetsnummer 090-786 76 00.    
Universitetsledningen och Lokalförsörjningsenhetens säkerhetsfunktion kommer också att vidta ytterligare åtgärder. 

Vid frågor, kontakta:

Jacob Eriksson
Säkerhetssamordnare
E-post
E-post
Telefon
090-786 71 21