"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Publicerad: 2023-12-18 Uppdaterad: 2023-12-19, 08:29

Handelshögskolan tillsammans – för samman akademi och praktik

NYHET Under hösten 2023 har det nya samtalskonceptet Handelshögskolan tillsammans lanserats vid Umeå universitet. Syftet är att föra samman akademi och praktik i värdeskapande dialog kring samhällsrelevanta frågor och forskningsresultat. Att tillgodose behovet av att mötas i dialog om nutida samhällsutmaningar är ett av de starka avtryck som Sofia Lundberg, rektor för Handelshögskolan i Umeå, gör innan hon vid årsskiftet lämnar stafettpinnen vidare.

Att skapa förutsättningar för kunskaps- och erfarenhetsutbyten med omgivande samhälle har alltid varit viktigt vid Handelshögskolan i Umeå och genom Handelshögskolan tillsammans kan dessa utbyten utvecklas och bli än mer ömsesidiga. Inte bara tillgängliggörs kunskap och kompetens som finns bland forskare, det skapar också möjlighet att tillvarata viktiga perspektiv, utmaningar och möjligheter bland aktörer från näringsliv och offentlig sektor. Utbytet är viktigt och ger en djupare förståelse för reella och betydande samhällsutmaningar, berättar rektor Sofia Lundberg.

Utbildningarna vid Handelshögskolan vilar på vetenskaplig grund. Samtidigt är det viktigt att ta in praktiken i utbildningarna. Vid Handelshögskolan förekommer även samverkan inom forskningen. Genom uppdrag, gemensamma projekt, expertroller och industridoktorander finns starka band och kunskapsöverföring mellan forskning, praktik och beslutsfattare. Med Handelshögskolan tillsammans utvecklas samverkansformerna inom utbildning och forskning ytterligare.

Dialogen i centrum

Dialogen är viktig och tar sig uttryck dels i en panel som sätts samman utifrån ett givet tema. Den tar sig också uttryck i det samtal som följer efter panelen, då alla deltagare bjuds in till dialogen. Panelsamtalet filmas för att bland annat kunna användas i undervisning.

Formatet för Handelshögskolan tillsammans utgår från den viktiga dialogen där deltagarna pratar med varandra och byter tankar och idéer kring samhällsrelevanta områden med koppling till de expertområden som finns inom Handelshögskolan. Det nära formatet – där eventet hålls i ett av Handelshögskolans fikarum - gynnar dialogen.

Det är tydligt att vi behöver arbeta tillsammans för att ta oss an nutida och framtida samhällsutmaningar. Det blir inte minst tydligt här i norr där utvecklingen just nu går snabbt vilket påkallar eftertänksamhet där olika perspektiv beaktas. Hur löser vi det utan att göra det tillsammans? Dialogen med det omgivande samhället är viktigt, menar Sofia Lundberg, rektor vid Handelshögskolan i Umeå.

Genom Handelshögskolan tillsammans kan vi hitta nya frågeställningar med potential att leda till nya projekt tillsammans med aktörer från näringsliv och offentlig sektor.

– Jag är stolt över att vi fortsätter att utveckla formerna för samverkan och att vi har så många duktiga medarbetare som med sin expertis bidrar till att ge dialoger kring viktiga frågor en vetenskaplig grund, konstaterar Sofia Lundberg.

Vikten av att växla perspektiv

Behovet av att fortsätta utveckla formerna för samverkan vid Handelshögskolan, att nå ut och samtidigt lyssna in genom dialog, har varit uttalat under en längre tid. Initiativet kompletterar redan pågående samverkansformer och möjligheten att initiera Handelshögskolan tillsammans öppnades i och med att Annakarin Nyberg, universitetslektor vid informatik, knöts till Handelshögskolan under hösten 2023. Dialogen som modereras av Nyberg, bygger på ämnen som formulerats tillsammans med medarbetare vid

Handelshögskolan, dess styrelse och aktörer inom privat och offentlig sektor i regionen.

– Jag är van vid att röra mig i gränslandet mellan akademi och praktik och ser behovet av att minska distansen däremellan och att öka de konstruktiva samspelen. Det behöver ske på många olika vis och Handelshögskolan tillsammans är ett exempel på hur det kan gå till. Här är ambitionen att föra samman olika perspektiv och att skapa förutsättningar för att mötas kring viktiga och aktuella frågor. Genom samtalskonceptet skapar vi också nya möjligheter för Handelshögskolan att synliggöra den kompetens och kunskap som finns här. Att ta plats är viktigt - särskilt i tider då tyckande och alternativa fakta utmanar vetenskapligt grundad kunskap och fakta, menar Annakarin Nyberg.

Samtalen har varit välbesökta och vid det senaste sattes lapp på luckan då platserna fylldes snabbt. Publiken har representerat en bredd av perspektiv med deltagare från såväl det privata näringslivet i regionen, som representanter från offentlig och ideell verksamhet samt medarbetare från Umeå universitet.

Handelshögskolan tillsammans används i utbildning

En ytterligare ambition med samtalskonceptet handlar om att filmerna ska kunna användas inom utbildningen vid Handelshögskolan. Den första filmen, som handlade om strategiskt styrelsearbete för hållbar utveckling, har redan varit en del av kursen Organisation, företagsekonomi. Efter att ha sett filmen fick studenterna reflektera över hållbarhet ur såväl företagares som samhällets perspektiv. Responsen från studenterna var positiv, bland annat lyftes möjligheten att lyssna till beslutsfattares perspektiv på viktiga frågor om framtid och hållbarhet som särskilt uppskattat. Studenterna fann det också givande att kunna reflektera över resonemangen i de teorier som de möter under sin utbildning. Exempelvis uttryckte en av studenterna: “Mycket bra genomfört, jag har lärt mig hur man kan se och sätta in dessa teorier i verkligheten.”

Genomförda och kommande samtal

Handelshögskolan tillsammans genomfördes för första gången i oktober 2023 och då handlade samtalet om Strategiskt styrelsearbete för hållbarhet. I samtalet deltog Sara Öhrvall, senior rådgivare vid Axel Jonson, Martin Gunhaga, Investeringsansvarig på Fort Knox förvaring, Kristina Säfsten, senior rådgivare vid Övik energi och Martin Ärlestig, VD på Mac AB. Samtalet kretsade kring bland annat kring frågor om hur styrelser kan leda mot en mer hållbar framtid där ekonomisk framgång balanseras med miljöhänsyn och socialt ansvar.

November månads samtal handlade om hur förutsättningar kan skapas för ett inkluderande arbetsliv i ljuset av de samhällsomvandlingar vi just nu står inför i norr och där ett starkt fokus vilar på tillverkande industri. Under samtalet diskuterades frågor om hur samhället i stort påverkas och vilka aktörer som står för de olika risker som finns förenade med de relativt snabba omställningar och etableringar som sker.  Samtalet fördes mellan Helene Hellmark Knutsson, landshövding i Västerbottens län, Ulrica Nylén docent i företagsekonomi, Hampus Jonsson affärsområdeschef på Rototilt och Johan Lundberg, docent i nationalekonomi och verksam vid både CERUM och Handelshögskolan.

Under våren 2024 planeras ytterligare fyra samtal i Handelshögskolan tillsammans, varav det första kommer fokusera på datadrivet beslutsfattande. Där lyfts bland andra frågor om vad som är viktigt för att data ska kunna analyseras och omsättas till värdeskapande stöd för beslut. Samtalet går av stapeln den 23 januari kl. 14.30-16.00, är öppet för alla intresserade och äger rum på Handelshögskolan vid Umeå universitet.

Mer information om detta och kommande samtal under våren 2024