"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Publicerad: 2013-04-02

Internationella studenter topprankar Umeå universitet

NYHET Umeå universitet rankas som nummer ett i Sverige och nummer tre i Europa i enkätundersökningen International Student Barometer. Enkäten är besvarad av internationella studenter från 193 lärosäten runt om i världen.

– Det är fantastiskt roligt att Umeå universitet får en sådan hög placering i undersökningen. Vi arbetar hårt med att öka antalet internationella studenter och för att lyckas med detta är det en förutsättning att de studenter som läser hos oss i dag verkligen är nöjda, säger Anders Fällström, vicerektor för utbildning vid Umeå universitet.

Resultaten från undersökningen visar att Umeå universitet får högst genomsnittsbetyg i Sverige och det tredje bästa resultatet i Europa. I kategorierna hjälpsamhet hos personal och träningsmöjligheter rankas Umeå universitet på första plats i världen. Umeå universitets campusmiljö och internetuppkoppling får näst bäst betyg i världen. Bland de nio medverkande lärosätena i Sverige får Umeå universitet högst betyg inom 17 delområden och för huvudkategorierna lärande, levnadssituation och studentstöd.
– Vi har fått topplaceringar i undersökningen fyra år i rad. I fjol blev vi det högst rankade universitet i Sverige och det är verkligen roligt att vi behåller den positionen, berättar Per A. Nilsson, chef för International Office.

En av anledningarna till att de internationella studenterna trivs så bra tror Per A Nilsson är det så kallade Buddy Programme som de internationella studenterna erbjuds delta i.
– Det gör det lättare för internationella studenter att få kontakter med andra studenter på campus. Jag tror att det är en viktig anledning till att vi fått höga betyg av studenterna men också att de överlag är mycket nöjda med kvaliteten på kurser och program.

Lärosätena i Sverige kommer väl ut i undersökningen. De positiva faktorer som förs fram är bland annat att Sverige är ett tryggt och säker land att leva i, att utbildnings- och forskningskvaliteten är hög, och att människorna är trevliga. – Vi vill naturligtvis använda resultaten från undersökningen för att bli ännu bättre. Umeå universitet behöver, liksom de flesta svenska lärosäten, förbättra bland annat karriärvägledning och möjligheter till extraarbete under studietiden, förklarar Anders Fällström.
Undersökningen är gjord av International Graduate Insight Group (i-graduate) och har besvarats av både utbytesstudenter och övriga internationella studenter. Totalt medverkade drygt 160 000 studenter i enkäten.

Läs mer på:
www.umu.se/english/education/satisfied-students

För ytterligare information, kontakta gärna:

Anders Fällström, vicerektor utbildning, Umeå universitet
E-post: anders.fallstrom@adm.umu.se
Mobil: 070-493 85 27

Per A Nilsson, chef International Office
E-post: per.nilsson@adm.umu.se Tel: 090-786 68 66
Mobil: 070-236 62 30

Redaktör: Karin Wikman