"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Publicerad: 2018-10-22

Lär intelligenta robotar att agera och kommunicera

NYHET Professor Thomas Hellström forskar huvudsakligen om samspelet mellan människa och robot. Tillsammans med andra forskare har han bland annat utvecklat metoder för att lära robotar att göra saker genom att härma människors beteende. Inlärningen kan göras på en låg nivå med signaler från sensorer och motorer, eller på en hög symbolisk och komplex nivå i form av exempelvis prägling.


I andra projekt arbetar Thomas Hellström med hur robotar talar och kommunicerar. Hur kan exempelvis servicerobotar förstå att människor som frågar hur mycket klockan är, kanske egentligen är hungriga? En annan aspekt av hans forskning rör de nya etiska problem som uppstår när robotar introduceras i samhället. Vem är till exempel ansvarig om en militärrobot begår ett krigsbrott, och hur ska en servicerobot inom äldrevården prioritera två brukare som behöver hjälp samtidigt?

I sin tidigare forskning har Thomas Hellström undersökt hur självkörande skogsmaskiner kan lära sig att följa spår i skogen med decimeterprecision. Han har även medverkat i ett flertal internationella projekt för utveckling av paprikaskördande robotar.

Se en film om professor Thomas Hellström och hans forskning

Thomas Hellström - Professor i datavetenskap med inriktning mot robotik