"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Publicerad: 2020-05-12

Latency Music – nytt verk av Anders Lind

NYHET Kammarensemblen Norrbotten Neo uruppför tonsättaren Anders Linds verk Latency Music för nätverksmusicerande kammarensemble.

Text: Per Melander

Verket Latency music har skapats inom ramen för Anders Linds konstnärliga forskning vid institutionen för Estetiska ämnen/ Umeå universitet.

Syftet med studien har varit att undersöka olika aspekter av tidsfördröjning (latency) som kompositionsparameter vid nätverksbaserat ensemblemusicerande. Tidsfördröjning (latency) vid överföring av ljud och bild ses idag det som det stora hindret varför vi inte musicerar tillsammans i realtid över nätverk.

Fördröjningsproblemet

Med verket Latency Music är utgångspunkten att acceptera fördröjningsproblemet och använda det som en förutsättning för komponerandet och till med en tillgång. Vad händer med musiken och upplevelsen av framförandet när tidsfördröjning (latency) används som parameter i den konstnärliga processen?

Latency Music framförs av de åtta kammarmusikerna i Norrbotten Neo, som vid framförandet kommer att befinna sig på olika geografiska platser och musicera tillsammans i real-tid via länk. 

Anders Lind

Tonsättare, ljudkonstnär och konstnärlig lektor vid Institutionen för Estetiska ämnen/ Umeå universitet. Lind skapar interaktiv ljudkonst och komponerar verk för orkestrar, ensembler och solister ofta i kombination med elektronik eller elektroniska instrument.

Hans ljudkonst och musik ställs ut och uppförs kontinuerligt över hela världen. Linds konstnärliga forskning angränsar generellt till fältet Human Computer Interaction och mer specifikt till fält som rör nya framförandepraxis för nutida konstmusik. 

Norrbotten Neo

Kammarensemble specialiserad på nutida konstmusik, som vid denna konsert består av flöjt, klarinett, 2 slagverk, piano, violin, viola och cello. Norrbotten NEO bildades 2007 och var då, som nu, landets enda i sitt slag och med ett nationellt uppdrag att verka för den nutida kammarmusiken.

Sedan starten har Norrbotten NEO uruppfört över 100 verk samt utvecklats till en nationell angelägenhet och en plattform som föder massor av musikaliska idéer. För detta arbete belönades ensemblen 2012 med Föreningen Svenska Tonsättares interpretationspris och ensemblens goda renommé har också medfört konserter och turnéer hos flera av länsmusikorganisationer och konserthus. 

2013 fick Norrbotten NEO framföra ett kammarmusikaliskt porträtt av finska tonsättaren och Polarprisvinnaren Kaija Saariaho i samband med Polarprisceremonin i Stockholms Konserthus. Sedan samma år är Norrbotten NEO även Ensemble in Residence på Stockholms Konserthus.

Konserten sker via Norrbotten Neos youtube-sida onsdag 13 maj kl 19:00 och via Kultur på Campus torsdag 14 maj kl 12:10.