"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Publicerad: 2025-10-03

När listeriabakterier går på fine dining

NYHET Jörgen Johansson, professor i molekylärbiologi vid Umeå universitet, har studerat listeriabakterien i 25 år. Han följer utbrottet på en topprestaurang i Stockholm i veckan med stort intresse. Vi ställer fem nyfikna frågor till honom:

För en frisk individ krävs det otroligt många bakterier – flera miljarder! – för att man ska bli riktigt sjuk

Hur allvarligt är det aktuella utbrottet i Stockholm, och vad följer du särskilt noga i utvecklingen?

– Utbrottet är allvarligt då det drabbat så många friska människor under en kort period. Normalt sett drabbas personer som har någon form av försvagning av immunsystemet, exempelvis gravida, äldre och cancerpatienter. Dessutom är det anmärkningsvärt att det gått så fort från att vissa av de inblandade fått infektionen till att de blivit ordentligt sjuka. 

Du har forskat på listeriabakterien i över två decennier – vad är det som gör den så fascinerande ur ett vetenskapligt perspektiv?

– Listeria är ungefär som Dr. Jekyll och Mr. Hyde, då den kan leva i jorden och föröka sig utan några som helst problem. Ibland kan den dock ta sig in i matkedjan, oftast genom mjölkproduktion eller i fiskeriprodukter, och då bli en extremt aggressiv och "framgångsrik" patogen som kan ha en dödlighet på uppemot 30 procent. 

Vad vet vi i dag om hur listeria lyckas ta sig in i människokroppen och orsaka sjukdom?

– Antagligen är Listeria en av de bakterier man vet bäst hur den orsakar sjukdom och hur den interagerar med den humana cellen. Bakterien kommer in i kroppen genom att man äter mat som kontaminerats av Listeria och tar sig in i tarmepitellagret.

– För en frisk individ krävs det otroligt många bakterier – flera miljarder! – för att man ska bli riktigt sjuk. I de fallen tar sig bakterien från epitelcellerna ut i blodbanan där de oftast sprider sig till levern och mjälten och förökar sig. I en frisk individ tar immunsystemet hand om bakterien men har man en immunförsvagning kan bakterien sprida sig ut i blodet och orsaka en sepsis eller ta sig in i hjärnan och orsaka hjärnhinneinflammation. Hos gravida kan bakterien ta sig in genom fosterkakan till fostret. De senare stegen av infektionen har en dödlighet på uppemot 30 procent.

Finns det något med just Listeria som gör den extra svår att kontrollera i livsmedelshantering?

– Listeria kan växa vid otroligt låga temperaturer. I mitt labb har vi till exempel växt bakterien på agarplattor som vi placerat på is. Även om man köper ett livsmedel med få Listeriabakterier gör dess förmåga att växa vid låga temperaturer att man efter någon vecka kan ha enorma mängder bakterier i livsmedlet. Dessutom klarar den av mycket höga saltkoncentrationer. Jag brukar ta Paris som ett exempel. Jag var postdoktor vid Pasteur-institutet. Bara ett par hundra meter därifrån kan man på vissa dagar köpa ost på en matmarknad som är gjord på icke-pastöriserad ost. Även om det är få bakterier när man köper den kan det bli otroligt många bakterier om man tar hem den och äter den efter några veckor. 

Hur är det med Listeria och antibiotikaresistens?

– Fortfarande är Listeria (oftast) antibiotikakänslig. Däremot kan det vara bra att vara förberedd på att den någon gång kommer att bli antibiotikaresistent, något som gäller för alla patogena bakterier. 

Fakta Listeria

Listeriainfektion orsakas av bakterien Listeria monocytogenes som är allmänt förekommande i naturen. Bakterien finns i jord, vatten och i tarmen hos många däggdjur, inklusive hos människor. Människor smittas framför allt via intag av förorenade livsmedel. Bakterien orsakar infektionen listerios hos människa. I Sverige rapporteras årligen mellan 70 och drygt 100 fall.

För mer information, kontakta gärna: