"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Publicerad: 2020-10-16

Ny bok "134 dagar: om regeringsbildningen efter valet 2018"

NYHET Efter valet 2018 dröjde det 134 dagar innan Sverige fick en ny regering. Den bestod av samma partier och hade samma statsminister som den förra. Varför blev det så? Och varför tog det så lång tid? Var det regelverkets fel?

Text: Johan Hellström

Den här boken besvarar dessa frågor utifrån omfattande intervjuer med de viktigaste politiska aktörerna, historiska jämförelser med tidigare svenska erfarenheter och statistiska analyser av regeringsbildningsprocesser i sexton andra länder. Svaren står inte enbart att finna i det mest uppenbara, såsom Sverigedemokraternas snabba tillväxt på den politiska scenen, utan även inom Alliansen, vars tidigare unika framgång nu blev dess fall. Av betydelse var även den misstro som initialt präglade förhandlingarna mellan de partier som till slut lyckades enas om Januariavtalet. De låsningar som ledde till den längsta regeringsbildningen i Sveriges politiska historia var inte konstitutionella, utan partipolitiska. 

Boken släpptes den 14:e oktober och är skriven av Johan Hellström, vid Umeå universitet tillsammans med Jan Teorell, Hanna Bäck och Johannes Lindvall vid Lunds universitet. 

Länk till boken på smakprov.se

 

Johan Hellström

Johan Hellström
Universitetslektor
E-post
E-post
Telefon
090-786 78 91