Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Publicerad: 08 maj, 2020

Ny professor i AI och dataskydd

NYHET Vicenç Torra är ny professor vid institutionen för datavetenskap vid Umeå universitet. Ett av hans forskningsområden är personlig integritet och dataskydd.

Text: Mikael Hansson

I Umeå kommer Vicenç Torra att starta en ny forskningsgrupp, The Privacy-aware transparency decisions research group, som kommer att bedriva forskning inom datasekretess och utveckla algoritmer för maskininlärning för att undvika att sekretess ska brytas kring data som innehåller känsliga uppgifter.

Forskningsgruppen kommer att vara en del av det växande AI-forskningsfältet vid Umeå universitet. År 2020 kommer fyra doktorander och två postdoc-forskare att knytas till gruppen, och nästa år planeras för ytterligare två doktorander.

Projektet är en del av Wallenberg AI, Autonomous Systems and Software Program (WASP), Sveriges största enskilda forskningsprogram någonsin! WASP är ett nationellt initiativ för strategisk grundforskning, utbildning och rekrytering. Programmet finansierar forskning inom artificiell intelligens och autonoma system som samarbetar med människor, anpassar sig till sin omgivning med hjälp av sensorer, information och kunskap, och bygger intelligenta system av system. Detta möjliggörs primärt av avancerad programvara, vilket också är ett forskningstema integrerat i programmet.

Vicenç Torra har tillbringat de två senaste åren i Irland vid Maynooth University och har även arbetat i Sverige vid Högskolan i Skövde samt vid Spanish National Research Council. Han är katalan från Barcelona.