Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

NAUSICA: PrivAcy-AWare traNSparent deCIsions group

Forskargrupp Vi är intresserade av transparenta AI-system som är integritetsmedvetna. Vi fokuserar på dataintegritet för databehandling, integritetsmedveten maskininlärning för att bygga modeller och dataanalys samt beslutsmodeller för att fatta beslut.

AI-system används i allt högre grad för beslutsfattande. För att AI-systemen ska kunna fungera krävs enorma mängder data och för att utvinna kunskap ur denna data används maskin- och statistiska inlärningsmetoder i termer av modeller och slutsatser. En vanlig arbetsgång är att förbehandlad data matas till maskininlärningsalgoritmer, följt av algoritmer som omvandlar data till modeller. Slutligen bäddas dessa modeller in i AI-systemen.

Maskininlärning och AI finns nu inom domäner där känsliga personuppgifter samlas in från användarna. Det kan handla om sjukvård, personliga finansiella tjänster, sociala nätverk, e-handel, platstjänster och rekommendationssystem. Data från dessa samlas in och analyseras kontinuerligt för att få användbara beslut och slutsatser.

Forskningsledare

Vicenc Torra
Professor
E-post
E-post
Telefon
090-786 59 48

Översikt

Medverkande institutioner och enheter vid Umeå universitet

Institutionen för datavetenskap

Forskningsområde

Datavetenskap
Vicenç Torra ny professor i AI

Vicenç Torra är ny professor vid Institutionen för datavetenskap.