"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Publicerad: 2013-08-30

Ny termin med fler programstudenter

NYHET Den 2 september startar höstterminen vid Umeå universitet. Även i år förväntas fler påbörja ett utbildningsprogram – totalt handlar det om 5 200 nyantagna programstudenter. Det är fem procent fler än förra hösten.

– Vi har de senaste åren valt att prioritera utbildningsprogrammen framför fristående kurser. En programstruktur gör det möjligt att planera och utveckla en genomtänkt utbildning på ett helt annat sätt. Det är därför väldigt glädjande att vi ser en ökning av antalet antagna programstudenter, säger Anders Fällström, prorektor vid Umeå universitet.

Hösten 2008 antog Umeå universitet totalt knappt 20 000 studenter, i höst närmare 23 000.
– Vi har haft en fantastisk utveckling av antalet studenter. Sedan några år tillbaka jobbar vi i första hand inte med att expandera, utan vi koncentrerar oss på att utveckla våra utbildningar och stärka utbildningskvalitén, förklarar Anders Fällström.

Det är i princip omöjligt att säga hur många nya studenter, sådana som aldrig tidigare studerat vid Umeå universitet, som kommer att finnas på plats vid terminsstarten. Men beräkningar visar att höstens siffra troligen landar på ungefär 7500 nya studenter. Först den 17 september kan Umeå universitet få en bättre indikation om antalet nya studenter.
– Då kan vi också jämföra med fjolårets siffror från samma datum. Eftersom registreringen nuförtiden pågår i princip under hela terminen så har vi de faktiska siffrorna först i slutet av terminen, förklarar Henrik Stenwall, utredare vid universitet.

Fakta nybörjarstudenter

Nybörjarnas medianålder var ifjol 24 år och andelen kvinnor var 63 procent. Knappt två av tre nybörjare läste fristående kurser resterande läste program. Programstudenterna stod dock för hälften av utbildningsvolymen, det vill säga antalet inregistrerade poäng.

Andelen nybörjare som läser utanför campus, framförallt via internet, har ökat kraftig de senaste åren. Av de 7500 nya studenterna förväntas omkring hälften att läsa utanför Umeå. De studenterna läser istället via nät- och distanskurser eller vid Campus Skellefteå, Campus Örnsköldsvik, i Kiruna, eller Lycksele.

För ytterligare information, kontakta gärna:

Anders Fällström, prorektor vid Umeå universitet Telefon: 070-493 85 27
E-post: anders.fallstrom@adm.umu.se För mer information om studentstatistik, kontakta:

 Henrik Stenwall, utredare, planeringsenheten

Tel: 090-786 58 88
, mobil: 070-245 77 81

Välkomstarrangemang

Torsdag den 5 september klockan 10 till 15 hålls en välkomstmässa för nya studenter i Universum där de får möjlighet att lära känna Umeå och Umeå universitetet lite närmare.
Läs mer Under lunchen den 5 september klockan 12.10–12.50, spelar vissångerskan Mona Ersare, på Kultur på campus.
Läs mer Ett speciellt välkomstarrangemang hålls för idrottsstudenter och elitidrottande studenter på studentsportardagen den 11 september.
Läs mer

Några nya utbildningsprogram

Kandidatprogrammet i språk, 120 hpKompletterande pedagogisk utbildning, åk 7-9, 90 hpKompletterande pedagogisk utbildning, gymnasieskolan, 90 hpGastronomiprogrammet, inriktning kreativ matlagning och värdskap, 180 hpTurismprogrammet inriktning destinationsutveckling och turismplanering/ inriktning turism och hotell, 180 hp

Redaktör: Karin Wikman