"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Publicerad: 2011-08-31

Omkring 8 500 nya studenter börjar vid Umeå universitet i höst

NYHET – Vi räknar med ungefär lika många nybörjarstudenter i höst som förra hösten, säger Anders Fällström, vicerektor för utbildningsfrågor

Ifjol höst valde 8 560 nya studenter, sådana som inte tidigare läst vid universitetet, att komma till Umeå universitet. Att säga hur många studenter som faktiskt kommer till terminsstarten är omöjligt. Men jämfört med fjolåret har sex procent fler antagits till program och kurser vid Umeå universitet.

– Det är först den 20 september som vi kan få en helt säker indikation om hur vi ligger till. Då kan vi också jämföra med fjolårets siffror från samma datum. Eftersom registreringen nuförtiden pågår i princip under hela terminen så har vi de faktiska siffrorna först i slutet av terminen, förklarar Henrik Stenwall, utredare vid universitet.

Anders Fällström är nöjd med utveckling.
– Det är väldigt roligt att så många väljer att studera vid Umeå universitet. Vi har haft en fantastisk utveckling av antalet studenter. År 2008 hade vi drygt 29 000 i år räknar vi med att landa på omkring 37 000 studenter. Vårt mål är inte längre att expandera, särskilt med tanke på att vi redan i dag utbildar fler än vad vi får ersättning för av staten. Istället koncentrera vi oss på att stärka utbildningskvalitén.

Fakta nybörjarstudenter

Nybörjarnas medianålder var ifjol 25 år och andelen kvinnor var 61 procent. Nästan två av tre nybörjare läste fristående kurser resterande läste program. Programstudenterna stod dock för hälften av utbildningsvolymen (antalet inregistrerade poäng). Av nybörjarna läste sex av tio en campusförlagd utbildning. Resterande, ofta de som läser fristående kurser, läste via nätet på distans. Andelen nybörjare som läser utanför campus, framförallt via internet, har ökat kraftig de senaste åren. Av de 8 500 nya studenterna förväntas omkring hälften att läsa utanför Umeå. De studenterna läser istället vid Campus Skellefteå, Campus Örnsköldsvik, i Kiruna, Lycksele eller via nät- och distanskurser. För mer information om studentstatistik kontakta:

 Henrik Stenwall, utredare, planeringsenheten

Tel: 090-786 58 88
, mobil: 070-245 77 81

Inför teminsstarten

Terminen startar måndag den 5 september. Då börjar också den nya lärarutbildningen. Lärarstudenterna hälsas bland annat välkomna av Anders Fällström, vicerektor för utbildning, under en särskild ceremoni som börjar klockan 9.15 i Brashörnan, Aula Nordica.
Hela programmet Under lunchen kl. 12:10 - 12:50 spelar Jamie Meyer i Aula Nordica, Universum
Mer information Umeå naturvetar- och teknologkår, NTK, hälsar nyantagna studenter välkomna till inskrivningen den 5 - 6 september kl 09.00-16.00 på Kårhuset Origo (intill IKSU).
Övriga kårer har ingen inskrivning.

Välkomstarrangemang

Torsdag den 8 september klockan 10.00 till 15.00 hålls en välkomstmässa för alla studenter i Universum.
Mer information Under lunchen klockan 12.10–12.50, i Universum, plan 2, spelar stockholmskan och Umeå universitets alumn Anna Hammilton pop med elektroniska inslag.
Mer information Ett speciellt välkomstarrangemang hålls för idrottsstudenterna på studentsportardagen den 14 september
Program

Några nya utbildningar

Nya lärarutbildningen
Läs merHögskoleingenjörsprogrammet i elkraftteknik. Utbildningen är nätbaserad och ett samarbete mellan tre universitet.
Läs merHögskoleingenjörsprogrammet i elektronik och datorteknik (hette tidigare tillämpad elektronik men har också förändringar i kursinnehållet)
Läs merMasterprogrammet i Cross Media Interaction Design, 120 hp
Läs merPressmeddelandeMasterprogrammet i IT management, 120 hp
Läs merMasterprogrammet i kognitionsvetenskap, 120 hp
Läs mer

Redaktör: Carina Dahlberg