"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Publicerad: 2021-11-02

Vetenskapsluncherna flyttar till Curiosum

NYHET De populärvetenskapliga Vetenskapsluncherna flyttar till Curiosum på Konstnärligt campus vid Umeå universitet. Som vanligt äger föreläsningarna rum på torsdagar klockan 12:15 med start den 4 november. I höst bjuds dessutom de 50 första besökarna på lunchmat.

Text: Ingrid Söderbergh

Vi välkomnar både publik och forskare till populärvetenskap och lunch hos oss

– Det känns jätteroligt att få ha Vetenskapsluncher på Curiosum. Konceptet är populärt och passar väldigt bra in i vårt utbud som handlar om att göra vetenskap och teknik intressant och tillgängligt för en bred publik, säger Madelen Bodin, föreståndare för Curiosum vid Umeå universitet.

–Här når vi ytterligare en målgrupp och fler får möjlighet att lära känna oss. Så vi välkomnar både publik och forskare till populärvetenskap och lunch hos oss.

Blandad publik

De vanligtvis välbesökta vetenskapsluncherna är ett utpräglat populärvetenskapligt arrangemang som riktar sig till en bred allmänhet och publiken brukar också vara mycket blandad. Inga förkunskaper om ämnet behövs för att ha behållning av luncherna som består av ett 20-25 minuters föredrag följt av frågor och diskussion.

Den 4 november inleds höstens serie om fem föreläsningar som kommer att handla om pandemier, stressens effekter på hjärnan, en polarexpediton i Arktis och annat spännande.

Varför byter Vetenskapsluncherna lokal?

– Vi tycker att Vetenskapsluncher passar så bra in i Curiosums uppdrag att vara ett så kallat science centre, eller kunskapscentrum om man så vill.

– Att på det sättet bidra till att samla universitetets utbud av till exempel populärvetenskapliga arrangemang på ett ställe känns klockrent, säger Per Melander, kommunikatör på Humanistiska fakulteten, som tillsammans med de andra fakultetskommunikatörerna vid Umeå universitet arrangerar Vetenskapsluncherna.

Den som inte har möjlighet att ta sig till Curiosum på Umeå universitets Konstnärliga campus kan följa Vetenskapsluncher via Umeå universitets webb. Det går också att se filmade föreläsningar i efterhand.

Höstens program för Vetenskapsluncherna

4 november
Hur förbereder vi oss för nästa pandemi?
Niklas Arnberg, virologi

11 november
För stressad för att tänka? Hur påverkar långvarig stress din hjärnas funktioner?
Hanna Malmberg Gavelin, psykologi

18 november
Till Arktis gömda hörn – en modern polarexpedition
Johan Wikner, marin vetenskap

25 november
Vi är alla turister av och till, men ingen tycks vilja vara det
Richard Pettersson, museologi

2 december
Barns tankar om människan, hållbarhet och framtid
Karin Sporre, pedagogiskt arbete

Läs mer på umu.se
Läs mer på curiosum.umu.se