NYHET
Cancer i struphuvudet är en cancerform som drabbar betydligt fler män än kvinnor, i vissa åldersgrupper tio gånger fler. Detta trots att rökning idag är ungefär lika vanligt bland män och kvinnor. Det visar en ny studie från Umeå universitet. Forskarna tror att en förklaring är att männen oftare röker pipa. En annan förklaring kan vara att männen oftare har utsatts för cancerframkallande ämnen som asbest i arbetet.
Bengt Järvholm, professor vid Institutionen för epidemiologi och global hälsa.
– Det är absolut ingen bra idé att istället gå över till cigaretter, då går man ur askan rakt in i elden och ökar risken för lungcancer. Att sluta röka helt är det enda som verkligen fungerar, även om det tar tid innan risken för olika cancerformer är nere på icke-rökares nivå, säger professor Bengt Järvholm vid Umeå universitet som har lett studien.
ur askan rakt in i elden
Cancer i struphuvudet är en relativt ovanlig form av cancer som varje år drabbar cirka 180 svenskar. Cirka 60 personer i Sverige dör varje år på grund av struphuvudscancer. Fyra av fem drabbade är män. Sjukdomen drabbar främst äldre, och ju högre upp i åldrarna, desto snedare är könsfördelningen. I åldern 50–74 år drabbas tre till fyra gånger så många män som kvinnor, i åldern 80–84 år är det tio gånger vanligare bland män än bland kvinnor. Trots att ungefär lika stor andel kvinnor och män som idag är i åldern 50–80 är eller tidigare har varit rökare, är fortfarande cancer i struphuvudet mycket vanligare bland män.
Tobaksrökning anses vara en av de viktigaste orsakerna till denna cancerform som främst drabbar äldre. På 1960-talet rökte nästan hälften av männen, medan kvinnorna rökte betydligt mindre. Särskilt gällde det i högre åldrar. Som exempel rökte 1963 nästan varannan man i åldern 50–69 år dagligen, medan bara drygt var tionde kvinna i samma ålder då rökte. Sedan skedde en utjämning, så att nu är det ungefär lika stor andel män som kvinnor som varit eller är rökare i alla åldersgrupper. Idag röker cirka fem procent bland både män och kvinnor.
Tidigare studier har visat att risken att drabbas av denna typ av cancer minskar snabbt efter man slutar att röka. Ett WHO-organ angav att risken tio år efter man slutat röka skulle vara densamma som för en icke-rökare. Den nya svenska analysen tyder på att risken inte alls minskar lika snabbt, särskilt bland äldre.
– Även om det tycks ta längre tid än man tidigare trott att minska risken för olika cancerformer, är det alltid klokt att sluta röka så snart som möjligt. Helst ska man förstås aldrig börja, säger Bengt Järvholm.
Tjärämnen bildas
Umeåforskarna har studerat förekomsten av cancer i struphuvudet bland svenska män och kvinnor under perioden 1970–2021 utifrån data i det svenska cancerregistret och använt olika källor för att uppskatta hur rökvanorna har förändrats över tid bland män och kvinnor.
En av de möjliga förklaringar som forskarna lyfter fram till de stora skillnaderna mellan män och kvinnor, är att piprökning är betydligt vanligare bland män. Vid piprökning finns inget filter som tar bort stora partiklar och det sker en kraftig bildning av tjärämnen vid förbränningen av tobak i pipan. Vissa är tjärämnen är cancerframkallande. Tobaksrök innehåller många olika ämnen och sammansättning och halt i röken kan variera beroende på om man röker cigaretter, pipa, vattenpipa, typen av tobak, filter och tillsatser till tobaken.
Utöver forskare vid Umeå universitet, har forskare i Göteborg och Rotterdam bidragit. Studien publiceras i den vetenskapliga tidskriften Scandinavian Journal of Public Health.
Smoking and the occurrence of larynx in Sweden – a population analysis Bengt Järvholm, Per Liv, PhD, Linnea Hedman, Maréne Landström, Kjell Torén, Alex Burdorf Scand J Public Health . 2025 doi: 10.1177/14034948251327872