"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Publicerad: 2013-09-25

Pris till pionjär inom Alzheimerforskning

NYHET Agneta Nordberg, professor vid Karolinska institutet, får Waijlit och Eric Forsgrens pris till framstående Alzheimerforskare 2013. Med hjälp av PET-teknik har hon bland annat följt sjukdomens förlopp i detalj och upptäckt nya möjliga måltavlor för framtida läkemedel. Priset delas ut vid Umeå universitets årshögtid den 19 oktober.

– Agneta Nordberg var en av de första forskarna i världen som lyckades med att använda PET-metoden och avbilda levande patienters hjärnor. Det var revolutionerande inom Alzheimerforskningen, säger Lars Nyberg, professor vid Umeå universitet och ordförande i priskommittén.

Alzheimers är den vanligaste formen av demens. Sjukdomen har ett smygande förlopp, och före de första symptomen har hjärnan troligtvis varit påverkad under flera år. Agneta Nordberg var tidigt ute med att använda olika avbildningstekniker som molekylär imaging och PET-teknik för att kunna följa levande patienter och detaljstudera sjukdomens förlopp i hjärnan. Hennes forskning har visat att klumpar av beta-amyloid bildas i ett tidigt skede av sjukdomen, före patienter uppvisar tydliga minnessymptom.

– Idag upptäcks de flesta patienter alltför sent för att läkemedlen ska vara effektiva. Agneta Nordbergs metoder kan ge ledtrådar om vilka individer som är på väg att utveckla sjukdomen och bör komma under behandling, säger Lars Nyberg.

Hennes upptäckter kan också ha stor betydelse för att framställa nya effektiva läkemedel. Agneta Nordberg har visat att det finns former av sjukdomen då det inte bildas plack av proteinet beta-amyloid i hjärnan, något som under lång tid ansågs vara en grundorsak till sjukdomen. Istället har hon hos dessa patienter hittat mindre och lösliga former av proteinet – så kallade oligomerer – som kan vara en alternativ måltavla för nya läkemedel.

BILD: Agneta Nordberg har visat att personer med en särskild form av Alzheimers kan sakna plack i hjärnan. PET-bilderna visar en frisk person (längst upp t. v.), en person med den så kallade arktiska formen av Alzheimers sjukdom (längst upp t. h.) och en person med ”vanlig” Alzheimers (längst ner). Gult och rött betyder hög eller mycket hög förekomst av plack.

Agneta Nordberg föddes 1948 i Härnösand. Hon är professor i klinisk neurovetenskap vid Karolinska institutet, överläkare i geriatrik vid Karolinska universitetssjukhuset och sektionschef för centrum för Alzheimer Neurobiology vid Karolinska institutet. Agneta Nordberg har erhållit ett flertal priser och utmärkelser, såsom exempelvis Luigi Amaducci Award in Alzheimer’s disease och Lifetime Achievement Award in Alzheimer’s disease.

Waijlit och Eric Forsgrens pris till framstående Alzheimerforskare tilldelas den forskare verksam vid svenskt lärosäte som bedöms ha svarat för särskilt framstående insatser när det gäller forskning om Alzheimers sjukdom. Prissumman på 100 000 kronor delas ut årligen under fem år med början 2010 till och med 2014. Prisutdelningen sker vid Umeå universitets årshögtid.

Foto Agneta Nordberg: Ulf Sirborn.

Kontaktpersoner:

Lars Nyberg, ordförande i priskommittén, Umeå universitet
E-post: Lars.Nyberg@diagrad.umu.se

Agneta Nordberg, Karolinska institutet
E-post: Agneta.K.Nordberg@ki.se
Tel: 08-585 835467, 070-510 7685

Pressbild Agneta NordbergLäs mer om Umeå universitets årshögtid

Redaktör: Camilla Bergvall