"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Publicerad: 2025-05-16

Så ska Sveriges nya innovationsprogram bidra till hållbar samhällsomställning

NYHET Med stora visioner och en halv miljard kronor i utlysningsmedel vill Sveriges nya innovationsprogram Impact Innovation accelerera samhällsomställningen och skapa systemförändringar med långsiktig effekt. För forskare innebär satsningen ett nytt arbetssätt och en förändrad logik för forskning, som ofta ska vara en integrerad del av hela projektets genomförande.

Att bli involverad tidigt, hålla sig uppdaterad och följa programmens egna kanaler är mina bästa tips

Inför en fullsatt lokal presenterade Johanna Gardeström, projektsamordnare vid Enheten för forskningsstöd och samverkan, Sveriges stora innovationssatsning för 2030-talet, Impact Innovation.

Både seniora forskare och forskare tidigt i karriären deltog för att ta del av lunchseminariet som arrangerades av Umeå Transformation Research Initiative (UTRI), Arktiskt Centrum och Enheten för forskningsstöd och samverkan.

En satsning för samhällsomställning

Impact Innovation lanserades 2024 och är ett initiativ av Energimyndigheten, Formas och Vinnova på uppdrag av regeringen. Totalt omfattar satsningen fem tematiska områden, med en samlad budget på cirka 500 miljoner kronor under tio år.

Syftet är att accelerera omställningen genom aktörsdriven innovation och tvärvetenskapliga- och sektorsöverskridande samarbeten inom strategiskt viktiga områden.

Varje program leds av ett programkontor med en ansvarig organisation och flera samarbetspartners. Inom varje program definieras egna missions och utlysningar som adresserar stora samhällsutmaningar.

– Gemensamt för alla program är ett starkt fokus på styrning, policys, teknologi och beteenden, dessa aspekter är centrala i alla program, säger Johanna Gardeström.

De fem programmen

Swedish Metals & Minerals fokuserar på öka och säkra tillgången på metaller och mineral och samtidigt minska det planetära avtrycket av utvinning och produktion.

Water Wise Societies ska åstadkomma en systemomställning för hanteringen av vattenresurser och relaterad infrastruktur.

SustainGov ser offentlig sektor som central för att uppnå en övergång till hållbarhet inom planetens gränser samt hälsa och välbefinnande för alla invånare.

Net Zero Industry fokuserar på två centrala områden för omställning: Extrem resurseffektivitet och resiliens inom industrin.

ShiftSweden fokuserar på omställning till fossilfria och resursmedvetna samhällen, attraktiva och tillgängliga för alla.


Läs mer om alla program: Impact innovation program

En ny logik för forskare

För forskare innebär Impact innovation ett nytt sätt att arbeta. Till skillnad från traditionella forskningsutlysningar är det inte den enskilda forskningen som står i centrum, utan forskningen integreras i projekt där samverkan är avgörande. Huvudsökande är ofta aktörer med mandat och praktisk rådighet att driva systemförändring, exempelvis de som har kontroll över ett visst område, en infrastruktur eller en verksamhet. Ansökans innehåll formas gemensamt i dialog mellan de involverade parterna.

– Jag tror vi kommer se utlysningar som bygger på olika former av omställningslabb där samverkan är centralt. Därför är det en fördel att ha etablerade nätverk och samarbeten tidigt i processen. Många utlysningar kommer dessutom bygga vidare på varandra, så att delta i mindre utlysningar tidigt kan öka chanserna att få medel i större satsningar längre fram, säger Johanna.

Även om det kan vara tidskrävande att sätta sig in i programlogik och nätverkande, menar Johanna att det kan vara väl investerad tid.

– Det finns mycket resurser att söka för forskare som är intresserade av att bidra till systemomställning.

Håll dig uppdaterad!

– Att bli involverad tidigt, hålla sig uppdaterad och följa programmens egna kanaler är mina bästa tips, avslutar Johanna.

Ta del av presentationen från seminariet

Impact Innovation 15 maj

Vad är ett omställningslabb?

Ett omställningslabb är en samverkansarena där olika aktörer som forskare, offentliga organisationer, företag och civilsamhälle, tillsammans utforskar, testar och utvecklar lösningar för komplexa samhällsutmaningar. Labbet fungerar som en experimentell miljö där nya idéer kan prövas i praktiken, ofta med fokus på systemförändring och långsiktig hållbarhet.

Johanna Gardeström
Projektsamordnare
E-post
E-post
Telefon
090-786 99 27