"False"
Hoppa direkt till innehållet

Studenter som inte bytt lösenord sedan 7 maj kan inte logga in på studentwebben. Läs hur du byter lösenord.

printicon
Huvudmenyn dold.
Publicerad: 2022-02-11

Sök utbytesstudier inom Europa

NYHET Lär känna våra grannländer, utmana dig själv och sök utbytesstudier inom Europa. International Office utlyser nu platser till universitet i Danmark, Norge, Island, Grönland, Finland, Färöarna, Storbritannien och Tyskland. Sök senast den första mars för att åka nästa läsår.

Text: Jessica Bergström Grahn

Nu är det dags att ansöka om utbytesstudier via de universitetsövergripande platserna i Norden, Tyskland eller Storbritannien.

– Möjligheten finns för dig som är student vid Umeå universitet att bo och studera i något av våra grannländer här i Europa. Varför inte utforska Islands fantastiska natur samtidigt som du bygger på din kompetens med unika kurser? Eller förbättra engelskan under en termin vid Keele University i norra England? säger Alexandra Lindén, internationell koordinator vid International Office.

Studier i Norden

Inom utbytesprogrammet Nordplus kan du studera eller göra praktik i ett annat nordiskt eller baltiskt land. I Nordplus ingår universitet i Norge, Finland, Danmark, Island, Estland, Lettland, Litauen, Grönland och Färöarna. Möjlighet att söka stipendium och resebidrag finns. Du som på grund av funktionsnedsättning behöver särskilt stöd för att kunna delta i utbytet kan få extra medel för att täcka kostnaderna för det.

Nordlys är en del av utbytesprogrammet Nordplus och är öppet för alla studenter vid Umeå universitet att söka, där den egna institutionen saknar Nordplus-avtal. Du kan alltså söka utbyte via din institution eller via de universitetsövergripande platserna. Sista ansökningsdag för Nordlys är 1 mars.

– Nordlys är även perfekt för studenter som inte har möjlighet att åka på utbyte en hel termin. Om du endast kan läsa utomlands en kortare period finns det möjlighet till ett kortare utbyte, från 5 arbetsdagar upp till en månad, genom så kallad expressmobilitet.

Studera i övriga Europa

Nu kan du också söka en utbytesplats vid Würzburgs universitet i Tyskland och Keele University i Storbritannien, som är öppna för alla studenter vid Umeå universitet att söka. Det är de två universitetsövergripande avtalen som Umeå universitet har i Europa, utanför Norden. Via din institution kan det finnas fler möjligheter till utbyte i hela Europa.  

För både Nordlys och de universitetsövergripande platserna i Tyskland och Storbritannien gäller att du måste ha läst 60 hp vid Umeå universitet innan du åker iväg och du måste vara en registrerad student vid Umeå universitet vid ansökningstillfället.  

Sista dag att ansöka är den 1 mars för läsåret 2022/2023.

Amalia gjorde utbyte på Island

Amalia Winberg pluggar på Programmet för digital medieproduktion och gjorde utbytesstudier vid University of Iceland hösten 2021. Där läste hon bland annat isländska och brittisk litteratur.   

– En stor fördel med att åka på utbyte är att du växer otroligt mycket som person! Jag märker på mig själv att jag är mycket säkrare i mig själv för att jag kunnat göra detta på egen hand och tagit mig utanför min comfort-zone.

För Amalia var det viktigt att hitta saker att göra även utanför studierna. Eftersom hon har spelat vattenpolo halva sitt liv kontaktade hon ett vattenpololag i Reykjavík som hon sen tränade med, och hittade också studiekompisar som hon gjorda många resor och aktiviteter med.

– Det allra bästa med att åka på utbyte är upplevelserna, resorna och kompisarna! Det jag absolut aldrig kommer ångra med Island är det jag fått uppleva utanför skolan.

Informationstillfälle och drop-in

Är du nyfiken på att veta mer om utbytesstudier i Norden eller övriga Europa så bjuder International Office in till ett digitalt informationstillfälle den 16 februari under lunchtid. Då kan du också träffa Amalia som berättar mer om hur det var att plugga på Island.
Informationstillfälle om utbytesstudier inom Europa.

För dig som har fler frågor och/eller vill ha hjälp med din ansökan erbjuder International Office drop-in i Zoom den 24 februari kl. 12-13.
Information i kalendariet om International Office drop-in

Läs mer om utbytesstudier i Norden
Läs mer om utbytesstudier inom Europa

Kontakta gärna International Office om du har frågor: 
E-post: outgoing.io@umu.se
Telefon: 090-786 50 00