"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Publicerad: 2023-06-27 Uppdaterad: 2023-06-29, 17:41

Sommar i P1 med Hanna Marklund: ”Allt man gör går inte bra”

NYHET Strax efter gymnasiet började Hanna Marklund plugga till lärare vid Umeå universitet, samtidigt som hon spelade fotboll på högsta nivå i Umeå IK och Sveriges landslag. Under juli månad kommer hon både synas och höras, som expertkommentator för fotbolls-VM i SVT och som sommarvärd i Sommar i P1. – Jag kommer att bjuda på mig själv men också prata om att man duger som man är, säger Hanna Marklund.

Text: Johanna Fredriksson

Hanna Marklund började spela fotboll som sju-åtta-åring i den lokala klubben Varuträsk IF i Skellefteå kommun. Snabbt klättrade hon upp i fotbollskarriären och började spela division 1-fotboll i Sunnanå IK. Samtidigt utvecklades ett intresse för pedagogik och metodik. Strax efter gymansiet började hon därför plugga till lärare på grundskolenivå (åk 1–7) med ämnen som SO, svenska och idrott på Lärarhögskolan vid Umeå universitet.  

Till en början pendlade hon till universitetet från Skellefteå, tills hon bytte lag till storsatsande Umeå IK, UIK, och flyttade till Umeå.  

– Utbildningen var roligt och intressant och det var en trevlig stämning och rolig miljö på universitetet. Det gick också bra att kombinera med fotbollen, lärarna var flexibla och det kändes som att de ordnade det bra så att jag kunde spela fotboll på hög nivå. Så jag klarade det mesta samtidigt som jag satsade på fotboll. Det var bara någon tenta som jag fick göra terminen efter, säger Hanna Marklund och berättar att de kunde ha åtta–tio träningar i veckan med UIK, som under hennes studieår tog tre SM-guld.    

Det var en trevlig stämning och rolig miljö på universitetet.

I början av 2000-talet, när hon pluggade, fanns inte möjligheten att läsa Dubbla karriärer som Idrottshögskolan i dag erbjuder till studenter som vill elitsatsa samtidigt som de läser en utbildning.  

– Det hade nog varit bättre att läsa på halvfart. Men jag upplevde att lärarna och hela unversitetet gjorde det möjligt för mig att klara av det ändå.  

Haft nytta av utbildningen

Efter 3,5 års studier tog hon examen. Men fotbollskarriärer innebar många resor, så det var inte tal om att ta anställning som lärare då. Dessutom började damfotbollspelarna i UIK få bättre förutsättningar som gjorde att de inte nödvändigtvis behövde lönearbeta samtidigt som de satsade på fotbollen.  

Något regelrätt lärarjobb har det inte blivit för Hanna Marklund.  

– Men jag har haft jättestor nytta av utbildningen på massa sätt och vis, säger hon.

I dag arbetar hon som utvecklingspedagog på ett företag i Skellefteå som erbjuder hjälp med ledarskap, medskapande och lagarbete i organisationer, verksamheter och branscher som är i någon typ av förändringsprocess. Bland kunderna finns skolor.  

Utöver det tar Hanna Marklund andra konsultuppdrag, bland annat som föreläsare och agerar expertkommentator för fotbollssändningar i tv. År 2018 blev hon den första kvinnliga expertkommentatorn vid ett fotbolls-VM för herrar, som då ägde rum i Ryssland. Under sommarens fotbolls-VM för damer syns hon i tv-rutan igen, som expertkommentator under SVT:s sändningar om mästerskapet.  

Värd i Sommar i P1

Den 20 juli, samma dag fotbolls-VM går av stapeln, kommer Hanna Marklund vara värd för Sveriges radios omåttligt populära program Sommar i P1.

Hon fick förfrågan på sms och var tvungen att fundera ett tag.  

– Det kändes ju jätteroligt och stort att få frågan. Men vad ska jag säga, vad vill jag egentligen berätta och förmedla, säger hon.  

Men hon beslutade att tacka ja.  

Så vad kommer ditt program att handla om?

– Det blir en blandning. Det är klart att det handlar om fotboll och min resa i fotbollens värld, kopplat till både prestationskrav och förväntningar och hur man hanterar det. Men också andra personliga saker, vad som är viktigt i slutändan i livet.  
 
Vad hoppas du att lyssnarna kommer att få med sig av programmet?

– Jag hoppas att jag bjuder på min själv, att det ska vara lite roligt att lyssna. Allt man gör går inte bra, säger hon och skrattar.  

– Men också om att komma tillbaka till sig själv, vad är viktigt för att jag ska trivas och må bra. Jag vill att man ska känna att man duger som man är, säger Hanna Marklund.   

Här syns och hörs Hanna Marklund

SVT har inte sändningsuppdraget av matcherna i år, men det kommer att göras sändningar om och från fotbolls-VM där Hanna Marklund sitter med i studion.  

Hanna Marklunds program i Sommar i P1 sänds live den 20 juli klockan 13.00, men kommer sedan gå att lyssna på i efterhand. Se alla sommarvärdar och lyssna. 

Hanna Marklunds fotbollskarriär

Hanna Marklund föddes 1977 i Åliden, Skellefteå kommun.

Hon började spela fotboll i Varuträsk IF som sju-åtta-åring.
Spelade sedan i: 
Sunnanå IK 1990–1999 
Svenska landslaget 1997–2007 
Umeå IK 2000–2004 
Sunnanå IK 2005–2007 + 2009–2010

Vann tre SM-guld och två Uefa Women's Champions League med UIK.  

Vann silvermedalj i EM och VM med landslaget.  

2005 mottog hon Diamantbollen som årets bästa kvinnliga fotbollsspelare 

2005–2007 utsågs hon på Fotbollsgalan till Årets bästa back. 

Hon slutade spela fotboll 2010 och anlitas numer som expertkommentator för stora mästerskap.