"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Publicerad: 2025-05-22

Teknologin som utestänger och exkluderar

NYHET Digital teknik genomsyrar allt fler delar av samhället. Men hur påverkar den redan marginaliserade grupper? I sin doktorsavhandling undersöker Linnea Öhlund, doktorand i informatik, hur systemiskt förtryck tar sig uttryck i samspelet mellan teknik och samhälle, så kallade socio-tekniska system. Hon visar hur digital teknik kan både förstärka och motverka orättvisor.

I centrum står det socio-tekniska systemen, hur systemiskt förtryck såsom marginalisering, diskriminering, och stigmatisering tar sig i uttryck genom digital teknik. Öhlunds forskning visar att digitala lösningar inte bara kan exkludera redan utsatta grupper, utan i vissa fall också bidra till att förankra eller förstärka förtryckande strukturer.

Ett exempel är äldre personer som utestängs från samhällstjänster när dessa digitaliseras. Ett annat rör människohandel för sexuella ändamål, där digitala plattformar spelar en allt större roll. Samtidigt undersöker avhandlingen hur digitalisering av samiskt kulturarv kan ske utan att befintlig diskriminering förstärks.

– Avhandlingen presenterar en teori för att bidra till känslighet i ämnet och förebygga att digital teknik skapar negativa konsekvenser för marginaliserade grupper, säger Linnea Öhlund.

Mot en mer rättvis och digital framtid

Avhandlingen vilar på sex vetenskapliga artiklar inom det växande forskningsfältet Social Justice inom Human-Computer Interaction (HCI). Fältet kombinerar teknisk förståelse med socialt ansvar, och syftar till att utveckla digital teknik med rättvisa som mål.

Artiklarna undersöker bland annat rätten till samiskt kulturarv i digitala miljöer, hur ålderism kan förstärkas genom teknisk design, och behovet av socio-politisk medvetenhet för att motverka sextrafficking via digitala kanaler. Ett annat tema är hur digitala verktyg kan utformas för att stötta kvinnor som utsatts för sexuella övergrepp.

– Förhoppningen är att forskare, teknikutvecklare och beslutsfattare ska genom min forskning kunna se hur mycket makt som finns inom socio-tekniska system och att vi tillsammans behöver arbeta aktivt för att parera negativa konsekvenser för marginaliserade grupper, säger Linnea Öhlund.

Trots ämnenas bredd förenas artiklarna av en gemensam utgångspunkt, att synliggöra och förstå hur digital teknik påverkar marginaliserade grupper. De visar också hur skadliga praktiker kan uppstå och upprepas i den digitala världen.

– Utan att vara känslig inför detta kan forskare, trots motsatt avsikt, bidra till systemiskt förtryck, säger Linnea Öhlund.

Forskningen riktar sig i första hand till forskare och utvecklare inom digital teknik. Men resultaten är också relevanta för grupper och individer som själva upplevt diskriminering och marginaliering, i såväl digitala som analoga sammanhang.

– Det är svårt att separera människors liv från digital teknik i dag. Den genomsyrar det mesta vi gör, och därmed också de orättvisor vi möter, säger Linnea Öhlund.

Porträtt på Linnea Öhlund

– Efter mitt försvar och avslutad doktorandtjänst har jag fått anställning vid samma institution där jag doktorerade som forskningsassistent och programansvarig för ett av våra kandidatprogram. Det ska bli superspännande och roligt att få fortsätta jobba med mina fina kollegor och studenter på institutionen för informatik.

Om disputationen
Linnea Öhlund, Institutionen för Informatik, försvarar sin avhandling med den svenska titeln: Systemisk Känslighet: systemiskt förtryck i socio-tekniska system (Engelsk titel: Systemic Sensitivity – On Systemic Oppression in Socio-Technical Systems).

Dag: Fredag 23 maj
Tid: 13:00 – 16.00
Plats: MA121, MIT-huset

Läs hela avhandlingen