"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Publicerad: 2024-02-20

Umeå universitet får toppbetyg av internationella studenter i global undersökning

NYHET Umeå universitet har anledning att fira! I den nyligen genomförda International Student Barometer (ISB) ger de internationella studenterna universitetet toppbetyg. Umeå universitet rankas etta i världen av alla deltagande universitet i tre av fem huvudkategorier. Dessutom finns här de lyckligaste studenterna enligt undersökningen.

Umeå universitet intar topplaceringen i tre av fem huvudkategorier: boende och campusliv (living), stödtjänster (support) och sammantagen nöjdhet (overall satisfaction). Umeå universitets arbete med att tillhandahålla en kreativ lärmiljö för studenter har uppmärksammats. De internationella studenterna hyllar livskvaliteten i Umeå och de stödtjänster som universitetet erbjuder.
 
Undersökningen besvarades av internationella studenter från 137 universitet världen över, varav 10 svenska, under hösten 2023. Det gör den till en av de största enkätundersökningarna i sitt slag och ger en bra indikation av studentupplevelser på global skala.

Våra internationella studenter är en del av vårt pulserande campusliv

Vicerektor Cathrine Norberg uttrycker sin tacksamhet till studenterna och lyfter fram universitetets arbete för att förbättra studentupplevelsen. "Våra internationella studenter är en del av vårt pulserande campusliv", säger hon. "Vi är glada över de positiva omdömen de ger universitetet. Deras feedback bidrar till kontinuerliga förbättringar."

Lyckligaste studenterna

Umeå universitet utmärkte sig inte bara inom huvudkategorierna, utan kammade också hem topplaceringen på frågan om sammantagen upplevd lycka (overall happpiness). Dessutom så svarade 86,2% av de internationella studenterna att de skulle rekommendera oss till vänner och familj, vilket gör att Umeå universitet där hamnar på förstaplatsen bland de deltagande svenska universiteten och på plats 5 i Europa. När det gäller förberedelser för karriären (career goal preparation) blev universitetet etta i både Sverige och Europa.

Nyckeln till det goda resultatet är ett gott och engagerande samarbete som finns över hela universitetet och tillsammans med andra samarbetspartners

”Det är glädjande att våra internationella studenter är så nöjda med sina studier här vid Umeå universitet och den upplevelse de får gällande de praktiska och sociala aspekter som är viktiga för livet som student. Detta är förstås extra viktigt för internationella studenter som varken är vana vid det svenska utbildningssystemet eller livet i Sverige”, säger Ingrid Svensson, enhetschef vid International Office.

”Jag tror att nyckeln till det goda resultatet är ett gott och engagerande samarbete som finns över hela universitetet och tillsammans med andra samarbetspartners. Det gör det möjligt för våra internationella studenter att uppleva allt som Umeå universitet och Umeå kan erbjuda. Dessutom har vi ett fantastiskt Buddy Programme som erbjuder studenterna både stöd, nya vänner och sociala aktiviteter,” menar Ingrid Svensson.

Korta fakta om ISB 2023

Huvudkategorierna Umeå universitet rankades som nummer 1 globalt:

 • Living
 • Support
 • Overall satisfaction
 • Inklusive #1 globalt för "overall happiness"

Några exempel på högt rankade underkategorier för Umeå universitet:

 • University Library (support): #1 i Sverige, #4 Globalt
 • Physical Library Facilities: #1 i Sverige, #5 Globalt
 • Learning spaces: #1 i Sverige, #3 Globalt
 • Sports facilities: #1 Globalt
 • Face-to-face Orientation: #1 i Sverige, #3 i Europa
 • Student Health Care Service: #1 i Sverige, #2 Globalt
 • International Office: #1 i Sverige
 • Living cost: #1 i Sverige

Värdefullt verktyg

Umeå universitet uppnådde en hög svarsfrekvens på 62 %, med totalt 425 internationella utbytes- och avgiftsstudenter som svarade på enkäten. Detta engagemang understryker våra internationella studenters vilja att dela sina upplevelser och bidra till att universitetet kan fortsätta utvecklas. Totalt deltog 121 418 internationella studenter i undersökningen, globalt.

International Student Barometer fungerar som ett värdefullt verktyg för universitet att få en uppfattning om vad internationella studenter uppskattar men också identifiera områden som behöver förbättras. Resultatet används för utvecklingsarbete för att främja en inkluderande och stödjande miljö för studenter från hela världen.

För frågor:

Ingrid Svensson
Enhetschef
E-post
E-post
Telefon
090-786 56 35

Om ISB

Undersökningen International Student Barometer 2023 Wave 2 har tagits fram och administreras av International Graduate Insight Group (I-Graduate) – en oberoende benchmarking- och forskningstjänst – och har besvarats av utbytesstudenter och andra internationella studenter. Totalt deltog 121 418 studenter från 137 högre lärosäten globalt mellan oktober och december 2023.