"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Publicerad: 2020-02-28 Uppdaterad: 2020-02-26, 15:06

Umeå universitet en del av Samiska veckan

NYHET Under vecka tio hålls traditionsenligt Ubmejen biejvieh/Samiska veckan i Umeå. I anslutning till veckan kommer ett antal evenemang att hållas vid Umeå universitet.

Text: Per Melander

Repatriering och respekten för döden

Söndag 1 mars kl. 14.00-14.30, Bildmuseet

Föreläsning av Adriana Aurelius, projektledare för återbördandet av samiska kvarlevor 2019. Föreläsningen är en del av Samiska veckan och en del av programmet till utställningen Grada Kilomba / A World of Illusions.

AIMday: Hållbar utveckling i Sápmi

Tisdagen 3 mars kl. 09.00-15.30, Vardagsrummet i Humanisthuset

AIMday är dagen när samiska organisationer, företag, entreprenörer med koppling till samisk kultur, äldre samer och andra kunskapsbärare själva får sätta agendan, genom att på förhand skicka in frågor som de vill diskutera med forskare vid Umeå universitet. Temat är Hållbar utveckling i Sápmi.

Läs mer

Forum för samisk hälsa

Onsdag 4 mars, kl. 09.00-15.30, Vardagsrummet i Humanisthuset

Syftet med Forum för samisk hälsa är att skapa en mötesplats på Universitetet där olika aktörer kan mötas, diskutera och finna samverkansformer för att därigenom bidra till en bättre hälsa bland samer. Dagen är uppbyggd kring fyra fokusområden, där viktiga aktörer introducerar områden och öppnar för dialog och diskussion. Fokusområdena är Politik och rättigheter, Hälso- och sjukvård, Samisk Hälsoforskning samt Samverkan med samiska civilsamhället.

Läs mer

Kultur på campus med Katarina Barruk

Torsdag 5 mars, kl. 12.10-12.50, Ljusgården i Lärarutbildningshuset

Katarina Barruk är en av Sábmies främsta livemusiker och under de sista åren har hon bland annat gjort en rad kritikerrosade konserter i Europa, gett ut albumet Báruos och samarbetat med Maja Ratkje i duon Avant Joik. Katarina skriver och sjunger på umesamiska, det språk som bland annat hör till just Ubmeje/ Umeå. 

Läs mer