"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Publicerad: 2016-09-15

Umeåstudenter får direktkontakt med kommuner i norr

NYHET Den 19 september ska hundratals socionomstudenter vid Umeå universitet få en inblick i hur det är att jobba inom yrket i tio olika Norrlandskommuner. Arbetsmarknadsdagen – med yrkesverksamma socionomer från Kiruna i norr till Kramfors i söder – ska få fler studenter att upptäcka regionens fördelar.

Det råder stor brist på utbildade socionomer i landet, och många inlandskommuner har svårt att rekrytera socialsekreterare. För att ge Umeås socionomstudenter en bild av hur det är att jobba i närliggande kommuner, har yrkesverksamma socionomer från Arvidsjaur, Gällivare, Jokkmokk, Kiruna, Kramfors, Lycksele, Pajala, Sorsele, Sollefteå och Vilhelmina bjudits in till campus för att presentera sina verksamheter. Förhoppningen är att många nya kontakter ska knytas.

– På måndag väntas tio Norrlandskommuner till campus, men intresset för att delta har verkligen exploderat. Dubbelt så många kommuner skulle vilja få chansen att visa upp sig och värva en eller flera av våra hundratals socionomstudenter till sommarjobb eller praktik, säger projektledaren Christin Johansson vid Institutionen för socialt arbete, som hoppas att arbetsmarknadsdagen öppnar många dörrar mellan studenter och arbetsgivare.

Förutom att kommunerna visar upp sina verksamheter genom bord och montrar i Lindellhallen, kommer också vissa yrkesverksamma socionomer att föreläsa för nya programstudenter.
– Det ska bli spännande att höra deras presentationer. Det kan vara ganska stor skillnad på en socialsekreterares arbetsuppgifter och ansvarsområde, bland annat beroende på om du jobbar inom en liten eller stor kommunenhet.

Startskott för stärkt samarbete
Anna-Lena Perdahl, prefekt vid Institutionen för socialt arbete, ser dagen som ett startskott för socionomprogrammets satsning på att skapa ännu bättre kontakt mellan studenter och deras möjliga, framtida kollegor ute i kommunerna. Samarbetet väntas leda till fler studiebesök, sommarjobb, praktikplatser, uppsatser och examensarbeten på orter i regionen.

– En nära kontakt gynnar både utbildning och arbetsgivare. Studenterna får konkreta exempel på hur det är att jobba inom olika yrkesfält inom socialtjänsten, och arbetsgivarna får möjlighet att påverka utbildningens utveckling, säger Anna-Lena Perdahl, prefekt vid Institutionen för socialt arbete.

Hon har också en del tankar på hur nästa steg för att stärka samarbetet ska se ut.
– En idé är exempelvis att varje student ska få en värdkommun, som de har extra god kontakt med och där de kan testa sina färska, teoretiska kunskaper på en verklig problemställning. Värdkommunen kan också ansvara för den verksamhetsförlagda utbildningen, säger Anna-Lena Perdahl.

Utökat samarbete är rätt väg
Umeå universitet lockar varje år till sig tusentals studenter från andra delar av landet och världen. Många väljer dock att lämna regionen efter avslutad utbildning. Ett utökat samarbete med kommuner, företag, myndigheter och organisationer är ett effektivt sätt att hindra detta, tror Anders Fällström, vicerektor för utbildning.

– För att få fler högutbildade att stanna kvar i regionen måste vi hitta nya vägar till samarbete – socionomutbildningen har exempelvis byggt upp en väldigt bra relation med Lapplands kommunalförbund och Akademi norr. Jag tror verkligen att de är på rätt väg, och att fler av universitetets utbildningar skulle kunna följa i deras spår.

Arrangörer till arbetsmarknadsdagen är, förutom Institutionen för socialt arbete vid Umeå universitet, Akademi norr, Lapplands kommunalförbund, Jämtland och Härjedalen.

Mer om arbetsmarknadsdagenMer om socionomprogrammet

För mer information, kontakta:

Christin JohanssonProjektledareInstitutionen för socialt arbete, Umeå universitetTel: 090-786 5451, 073-828 3033
E-post: christin.johansson@umu.se

Redaktör: Camilla Bergvall