"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Publicerad: 2022-12-07 Uppdaterad: 2022-12-08, 15:35

Unga Umeåforskare utvalda att delta under Nobelveckan

NYHET Masterstudenten Noelia Ares och doktoranden Saloni Kwatra från Umeå är två av 25 internationellt utvalda unga forskare som deltar i Stockholm International Youth Science Seminar under Nobelveckan. – Det är en ära. Jag är verkligen tacksam för nomineringen och det är också en motivation för mig att fortsätta forska, säger Noelia Ares.

Text: Johanna Fredriksson

Stockholm International Youth Science Seminar, SIYSS, arrangeras årligen av nätverket Unga forskare under Nobelveckan. Det är ett arrangemang som innehåller forskningspresentationer, rundabords-samtal och ett späckat program av kulturella och vetenskapliga inslag, bland annat flera Nobelevenemang. 25 deltagare mellan 18 och 25 år bjuds in och de är utvalda av högst rankade universitet, baserat på extraordinära forskningsinsatser, som SIYSS uttrycker det, samt från vetenskapliga tävlingar.

I år deltar unga forskare från bland annat Cambridge University, University of Melbourne och Korea Advanced Institute of Science and Technology (KAIST), några har valts ut från tävlingar för unga forskare, såsom International Science and Engineering Fair (ISEF, USA) och EU Contest for Young Scientists (EUYCS).  

Vill bidra till säkerhet

Bland de inbjudna finns även två deltagare från Umeå universitet.
En av dem är 25-åriga Saloni Kwatra. Hon är doktorand vid Institutionen för Datavetenskap, där hon tillhör forskargruppen NAUSICA, och arbetar med forskning inom området artificiell intelligens (AI) och säkerhet. Kort sagt handlar hennes forskningsprojekt om sekretessbevarande maskininlärningstekniker, främst när data distribueras över flera enheter.

– 2019 års säkerhets- och riskundersökningsresultat från Gartner* visar att mer än 40 procent av teknologin för integritetsefterlevnad kommer att förlita sig på AI år 2023. Därför vill jag bidra genom att tillhandahålla sätt att skydda användarnas känsliga data, säger hon. 

Den andra deltagaren från Umeå är 21-åriga Noelia Ares, som är masterstudent i biomedicin. I den forskning som hon arbetar med används gensaxen CRISPR-Cas9, som Emmanuelle Charpentier tilldelades Nobelpriset i kemi för år 2020, efter upptäckten vid Umeå universitet.  

– Min forskning är inriktad på glioblastom, den mest aggressiva och vanligaste typen av hjärncancer. Tyvärr har inte behandlingarna av den förbättrats under de senaste åren, säger Noelia Ares.  
Hennes forskning har utförts i Silvia Remeseiros grupp vid Umeå centrum för molekylär medicin (UCMM) och Wallenberg centrum för molekylär medicin (WCMM).

Förhoppningen är att projektet, tillsammans med framtida studier, ska hjälpa forskare att få en bredare förståelse av genreglering vid hjärncancer.

Föreläser för gymnasieelever

Den 9 december, kommer deltagarna att hålla presentationer av sin forskning för gymnasieelever. Syftet är att öppna dörren till vetenskap och inspirera unga personer att intressera sig för forskning.  Noelia Ares var själv väldigt ung när hennes intresse för vetenskap väcktes.

– Jag har alltid varit intresserad av att förstå hur människokroppen fungerar som den gör och hur och varför den ibland inte gör det, vilket leder till sjukdomar, säger hon.   

När hon var 16 år fick hon chansen att delta i ett program där gymnasieelever fick tillbringa lite tid på sommaren i laboratorier vid olika spanska universitet, för att bli introducerad för forskning.  

– Den upplevelsen var verkligen motiverande, och det är en av anledningarna till att jag tror att initiativ som SIYSS verkligen har kraften att uppmuntra tonåringar att bedriva vetenskap, säger hon.  

Livet är otänkbart utan vetenskap.

Saloni Kwatra var i skolåldern då hon började intressera sig för vetenskap. Under SIYSS hoppas hon kunna förmedla en nästan barnslig entusiasm kring vetenskap till de unga personer som hon möter.  

– Livet är otänkbart utan vetenskap, då det är en del av våra dagliga liv. Vetenskapen har varit en välsignelse för mänskligheten och har höjt vår levnadsstandard, säger hon. 

De två unga personerna från Umeå universitet tillhör Medicinsk och Teknisk-Naturvetenskaplig fakultet. Sara Sjöstedt de Luna, prodekan vid den sistnämnda tror att SIYSS kommer att ha betydelse för de unga forskarnas fortsatta karriär.  

– Det är jätteroligt att Umeå universitet blev inbjuden till detta. Det är något helt unikt som få får vara med om. Jag tror det kommer ge stor inspiration för deras fortsatt vetenskapliga arbete, deras engagemang för att ta sig an samhällsutmaningar samt ge många nya kontakter och ett minne för livet, säger hon. 
 
 
* Gartner är ett internationellt konsultföretag som är världsledande när det gäller informationstekniks forskning och rådgivning.

Intresserad av föreläsningen för gymnasieungdomar?

Den 9 december kan man ta del av forskningspresentationerna digitalt med möjlighet att sedan ställa frågor.

Mer information, anmälan samt arbetsmaterial för gymnasieungdomar finns på Unga forskares webb.

Rundabordssamtalet sänds den 15 februari 2023.