"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Publicerad: 2022-03-04

Veckans humanist: Jenny Kejerhag

NYHET Veckans humanist är Jenny Kejerhag, hon är journalist på Dagens nyheter (fr o m 14 mars 2022), där hon rapporterar från Umeå om Norrland för en nationell publik och är alumn vid Humanistiska fakulteten, Umeå universitet.

Text: Per Melander

Hur ser din din väg till humaniora ut?

– Jag har nog alltid varit inne på humaniora på ett eller annat sätt. Gick medieprogrammet på gymnasiet och det var efter det självklart att läsa något på universitetet som också låg inom humaniora. 

Vad betyder humaniora för dig?

– För mig betyder humaniora människan i centrum. Det är nyfikenheten och intresset för hur människor, bor, lever, mår, agerar och så vidare som gör humaniora så spännande. Det går att fatta logiska och rationella beslut kring vad som helst i samhället, men hur det påverkar människan spelar alltid större roll.

– Som journalist skriver jag mycket om klimatfrågan, vilket ofta kan upplevas väldigt praktiskt med mål för utsläpp, olika tekniker för att fånga in koldioxid från luften och lagar för att begränsa utsläpp. Men allt det måste alltid ta hänsyn till människan, hur hon påverkas av besluten. 

Vad jobbar du med?

– Jag jobbar som journalist på tidningen Dagens Nyheter, där jag rapporterar från Umeå om Norrland för en nationell publik. Jag jobbar med att skildra hur människor påverkas av vad som händer i samhället, landet och världen. 

Vad är din drivkraft i jobbet? 

– Jag har alltid varit intresserad av att berätta den lilla människans historia men i en större kontext. Till exempel ta ett beslut om en ny lag på EU-nivå och bryta ner den till vad det innebär för boende i Bjurholms kommun.

– Jag drivs också av att förstå vad som förenar och splittrar människor i olika frågor så som klimat, kriminalitet, religion eller kultur. 

Vad är roligast i jobbet?

– Det är att just få träffa människor man aldrig skulle gjort annars. Som journalist ska man alltid sträva efter att vara oberoende av det man bevakar.

– Det gör att man även kan behöva intervjua människor som inte har samma åsikt som en själv, vilket är väldigt spännande. Det är när vi i möten med människor vågar samtala och lyssna på varandra som vi också kan växa som individer. 

Vad vill du säga till någon som funderar på att söka kurser eller program inom humaniora?

– Det går alltid att lära sig ekonomi, juridik eller andra teoretiska ämnen men utan att se till människan faller de alla platta.

– Man vet aldrig hur människor kommer agera i allvarliga eller ovanliga situationer som en pandemi eller krig. Det är därför så extremt viktigt att studera humaniora för att förstå den värld vi lever i. 

2020 mottog Jenny Kejerhag tillsammans med Stina Bergström Guldspaden i kategorin Studentspaden, för sitt examensarbete ”Kalsonggrävet”