"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Publicerad: 2020-11-02

Virginia Dignum kan bli Årets AI svensk

NYHET Virginia Dignum, professor inom ansvarsfull artificiell intelligens vid Institutionen för datavetenskap, Umeå universitet, är en av fem nominerade till prestigefulla priset Årets AI svensk 2020.

Text: Mikael Hansson

Årets AI svensk är ett nyinstiftat pris som delas ut av IT&Telekomföretagen tillsammans med samarbetspartner Teknikföretagen. Priset går till en person som bidraget till utvecklingen och synliggörandet av svensk AI. Vinnaren presenteras på AI SUMMIT den 11 november.

I valet av Virginia Dignum betonar prisjuryn att hon med ett stort engagemang och på en gedigen grund fått världen att inse vikten av ansvarstagande AI.

För att realisera visionerna och bredda synen på AI har hon fått ansvar att bygga upp det nationella forskningsprogrammet The Wallenberg AI, Autonomous Systems and Software Program – Humanities and Society.

”Tack vare Virginia har Sverige på allvar satts på den internationella kartan när det gäller att utveckla framtidens AI-lösningar på ett ansvarsfullt och etiskt sätt”, fortsätter juryn.

Juryn har bestått av en bredd av noga utvalda experter inom digitalisering från det offentliga, akademi och näringsliv, däribland Louise Callenberg, Chef digital samverkan och förnyelse på Sveriges Kommuner och Regioner (SKR):

– När något är nytt krävs mod att bryta vanor och bana väg. I Sverige behöver vi tillämpa mer AI och för att klara det behöver några gå före och visa vägen. Det handlar om att vara en förebild för andra och inspirera till att fler tar steget och gör nytta för fler av AI, säger Louise Callenberg om utmärkelsen och årets nominerade.

Ytterligare en av de fem nominerade har koppling till Umeå univerrsitet. Det är Amy Loutfi, professor vid Örebro universitet, som även är styrelseledamot för Umeå universitet.

Övriga tre nominerade är

Göran Lindsjö, AI-rådgivare, Governo,

Markus Lingman, överläkare och utvecklingsstrateg, Region Halland

Martin Svensson, co-director, AI Sweden

 

Vinnaren av Årets AI svensk presenteras på AI SUMMIT 2020 den 11 november.