Vision för Umeå universitet och Värdegrund för Umeå universitet sätter grunden för hur universitetets studenter och medarbetare vill vara, mot varandra och i jämförelse med omvärlden, och vart vi vill i framtiden.
Vision för Umeå universitet
Visionen anger riktning och talar om var Umeå universitet vill vara i framtiden. Dessa tre utvecklingsområden tjänar som vägvisare och utgör vår riktning och är aktuell så länge den upplevs som meningsfull:
Umeå universitet tar framtidsansvar
Kunskapsutveckling i samspel
Konkurrenskraft och stolthet
Visionen riktar sig till universitetets medarbetare och studenter och ska ligga till grund för all verksamhetsplanering.
Så togs den nya visionen fram
2018 arbetade alla medarbetare på institutioner och enheter först med det gemensamma värdegrundsarbetet och därefter med att ge sin syn på universitetets utmaningar och möjligheter genom att diskutera och svara på frågorna:
Vad i värdegrundsarbetet är viktigt att lyfta in i visions- och strategiarbetet?
Vad är Umeå universitet idag – finns det en speciell Umu-anda och i vad består den?
Hur ser universitet ut om 5, 10 respektive 20 år? Vad och var vill vi vara?
Vilka omvärldsförändringar (regionalt, nationellt och internationellt) kan eller bör få stor betydelse för universitetet fram till 2025?
Vilka strategiska utmaningar utifrån den egna verksamheten är mest angelägna att arbeta med fram till 2025?
Hur når vi dit? Vilka strategier och åtgärder behövs?
Universitetsledningen och olika strategiska råd bearbetade sedan det inkomna materialet så att en första version kunde presenteras i januari 2019. Presentationen hölls i form av en hearing. Efter ytterligare bearbetning och diskussioner kunde sedan en färdig text beslutas av universitetsstyrelsen i april 2019.
Detta är vår vision
Den nya visionen beskriver det ansvar som Umeå universitet vill ta för samhälleliga utmaningar, hur vi vill fortsätta utveckla forskning och utbildning och hur vi vill positionera oss i världen och stärka vår förmåga att attrahera studenter, medarbetare, samarbetspartners och finansiärer.
Vad är Umu-andan?
Lyssna på hur några medarbetare och studenter definierar Umu-andan.
Vision för Umeå universitet
Visionen för Umeå universitet finns att ladda ner på svenska nedan.
Umeå universitets värdegrund baseras på den statliga värdegrunden. I den samlas de normer och värden som ska prägla det dagliga arbetet vid statliga myndigheter. Syftet är att skapa ett gemensamt förhållningssätt i hur vi ska bemöta varandra och andra.
Den statliga värdegrunden
Den statliga värdegrunden formulerades år 2013. Den är gemensam för alla statsanställda och bygger på sex rättsliga principer:
Demokrati
Vi arbetar på medborgarnas uppdrag och genomför riksdagens och regeringens beslut.
Legalitet
Det vi gör måste ha stöd i lag och vi känner till och följer de lagar som gäller för verksamheten.
Objektivitet
Vi är sakliga och opartiska och behandlar lika fall lika. Vi tar inte emot mutor.
Fri åsiktsbildning
Öppenhet och yttrandefrihet är grundpelare i demokratin och alla har som grundregel rätt till insyn i det myndigheterna gör. Medarbetare har rätt att berätta om det som händer på myndigheten med undantag för det som omfattas av sekretess.
Respekt för lika värde, frihet och värdighet
Vi behandlar alla människor lika och med respekt.
Effektivitet och service
Vi ger medborgarna rätt och begriplig information så snabbt som möjligt. Vi arbetar effektivt och hushållar med resurserna.
Umeå universitet har tagit fram ett arbetsmaterial som institutioner och andra kan använda för att diskutera dilemman som kan uppstå i vardagen. Arbetsmaterialet består av en bok med 47 dilemman, fyra filmer och en folder och finns på både svenska och engelska.
Dilemmafilmer
Det finns fyra filmer som spelar upp situationer med olika dilemman.
På Universitetsbiblioteket
Om forskaren som inte behöver följa regler.
I korridoren
Högt i tak eller bristande respekt?
After work
After work med dålig eftersmak.
Introduktion av studenter
Den öppna högskolan eller det elitistiska universitetet?
Värdegrundsbok och folder
Boken "Dilemman i vardagen – Värdegrundsarbete i praktiken vid Umeå universitet" presenterar 47 dilemman med olika teman som väcker känslor och skapar diskussion. Varje dilemma har olika frågeställningar man kan utgå ifrån i gruppdiskussioner. Boken finns på svenska och engelska.