Jag är lektor i designhistoria och designteori på Designhögskolan, och studierektor för forskarutbildningen i industridesign.
Jag arbetar på Designhögskolan, där jag undervisar och handleder inom våra studiobaserade utbildningar i industridesign, från grund- till forskarutbildningsnivå. Jag är även studierektor för forskarutbildningen i industridesign.
Hösten 2020 disputerade jag i industridesign med avhandlingen Transitional Design Histories. I min forskning kombinerar jag ansatser inom praktikbaserad designforskning med idéhistoriska metoder, för att göra designhistorier som bidrar till begreppsliga och metodologiska förflyttningar i design. Läs mer om min forskning här. Under 2021 var jag Senior Resident Researcher vid Politecnico di Milano, Italien, och arbetade där med projektet Mapping Design Methods: Exploring past and present methods development to face emerging practices and unstable futures. Under perioden 2023-2028 arbetar jag tillsammans med kollegor vid tre andra lärosäten inom den VR-finansierade konstnärliga forskningsmiljön Design bortom framsteg.
Jag började undervisa vid Designhögskolan som extern lärare 1996, under det att jag var doktorand i idéhistoria. Sedan 2006 arbetar jag på Designhögskolan, och under perioden 2008-2018 var jag en del av skolans ledningsgrupp, med uppdrag som stf. prefekt 2009-2012, prefekt 2013-15, och vicerektor mellan 2015 och 2018.
Kontakta mig om du vill diskutera hur det förflutna påverkar hur vi ser på, och gör, saker idag och i framtiden:
- design studies
- designhistoria
- designteori
- teknikhistoria
- hemmets och heminredningens idéhistoria
- folkhemmets design
- användarcentrerad design
- deltagande och samskapande design
Min undervisning rör sig huvudsakligen i fälten designhistoria och designteori. Förutom på Designhögskolan, undervisar jag inom andra studiobaserade designutbildningar, såväl nationella (Konstfack, Beckmans) som internationella (Politecnico, Milano; AHO, Oslo).
Mitt fokus ligger på hur en historisk förståelse av idéer och arbetssätt i samtida design kan bidra till kritiska perspektiv i utvecklingen av samtida (och framtida) design. Jag undervisar och handleder på alla tre utbildningsnivåer i design, och har också undervisat i ett flertal år inom ramen för Humanistiska fakultetens forskarskola.
På UPL vid Umeå universitet har jag utformat pedagogiska kurser och kursinslag för universitetslärare, med fokus på genusperspektiv, internationalisering, och handledningsbaserad pedagogik. 2015 utnämndes jag till meriterad lärare.
För närvarande arbetar jag tillsammans med kollegor fram ett förslag till nytt kandidatprogram i industridesign på Designhögskolan.