Professor i historia inriktad på militär- och politisk nordisk historia. Ledamot av Kulturfonden för Sverige och Finland. Podd: (https://historia.nu/militarhistoriepodden/)
Professor i historia
Ansvarig för avancerad nivå
Jag arbetar vid institutionen som både forskare och lärare. Mycket av det jag gör har en stark koppling till Norden och särskilt Finland. Detta visar sig bland annat i det faktum att jag är medlem av styrelsen för Kulturfonden för Sverige och Finland och ibland undervisar vid Åbo Akademi. I mars 2023 kom jah ut med en ny bok ut Finlands svenska historia (SLS och Natur & Kultur). Jag har inlett två nya forskningsprojekt kring svenska konsulat i tyskockuperade länder (tillsammans med Jacob Stridsman) och Helt vanliga norrmän om motstånd och landsförräderi i Trondheim 1940-45.
Min forskning är främst inriktad mot militär, social och politisk historia framförallt 1700-talet, revolutions- och napoleonepoken, perioden kring 1808-09 (min avhandling handlade om Finska kriget 1808-09) och tiden fram till och med andra världskriget. Mitt stora fokus har alltid varit att förstå krig som mänsklig företeelse och hur krigen och militären har växelverkat med och fått betydelse och konsekvenser för det civila samhället. Jag har alltid haft ett nordiskt intresse vilket tar sig uttryck i att min forskning rör förhållanden i hela Norden och inte minst Finland (Åland). Det innebär att mina forskningskontakter i första hand är nordiska. På senare år har Norge under andra världskriget börjat intressera mig alltmer. Min forskning om Trondheim 1940-45 handlar om frågan varför vissa begår landsförräderi och andra inte. Detta tema har starka personliga kopplingar eftersom jag växte upp granne med en norsk motståndman från Trondheim.
Jag har undervisat vid institutionen sedan 1995 på samtliga nivåer och har på så sätt haft förmånen att få möta studenter under hela deras mognad från grundkurs till masterexamen. Inte minst har jag under perioder varit engagerad i historielärarutbildningen. I mitt arbete har även ingått att handleda doktorander och i dagsläget hjälper jag en dotorander med sin forskning. En del av mina erfarenheter är ledning av grundutbldningen och ett ständigt återkommande kursutvecklingsarbete. Jag är även intresserad av hur ett gott ledarskap kan befrämja studenters och doktoranders prestationer. I dagsläget är jag ansvarig för den avancerade nivån i historia.
Under årens lopp har jag försökt att popularisera historia genom föreläsningar, radioprogram, tv-program, tidningsartiklar och böcker. Jag försöker skriva regelbundet i tidskrifter och press. Jag är en av författarna till Svenska slagfält (2003) som fick stor spridning. Märkesåren 2008-2009 var jag särskilt aktiv som föreläsare i både Sverige och Finland och användes som sakkunnig av både den svenska och finska kommittén för märkesåret 2009. I uppgifterna ingick även föreläsning för kungafamiljen på Stockholms slott och att ledsaga delar av kungafamiljen under deras besök i Norrland i augusti 2009. År 2009 fick jag motta Cliopriset för min bok Finska kriget 1808-1809.
I november 2019 startade jag tillsammans med idéhistorikern Peter Bennesved och i samarbete med bokförlaget Historiska media (och Urban Lindstedt) en podcast Militärhistoriepodden som tar upp militärhistoriska teman för en bred publik. Vi kommer i augusti 2023 att publicera vårt hundrade avsnitt. (https://historia.nu/militarhistoriepodden/)
Jag har samarbetat många år med flera lokalhistoriska föreningar i både Sverige och Finland —inte minst Oravais historiska förening. Förbereder tillsammans med Göran Backman en antologi som lyfter fram ny forskning kring Finska krigets historia ("Krigsmaskineriet") som utkom sommaren 2023.