Huvudmenyn dold.
Publicerad: 21 jun, 2022

Firar Umeå 400 år med historisk berättarserie

NYHET År 2022 är det 400 år sedan Umeå fick sina stadsprivilegier. Umeå universitet bidrar till firandet genom en berättarserie av universitetets historiker och forskare.

Text: Johanna Fredriksson

Under hela 2022 pågår ett firande av Umeå 400-årsjubileum av olika aktörer i Umeå med omnejd. Umeå universitet bidrar till firandet genom att historiker och forskare ger korta inblickar i spännande skeenden i vår stads 400-åriga historia.

Arrangemangen har skett fysiskt på olika platser i Umeå under våren. Här nedan kan du se de inspelade inslagen:

Kroglivet

"Kroglivet i Umeå under 400 år", Rolf Hugosson, universitetslektor vid Statsvetenskapliga institutionen, berättar om kroglivet i Umeå ur ett historiskt perspektiv

Umeås stadsdelar

"Hur våra stadsdelar fick sina namn": Lars-Erik Edlund, professor vid Institutionen för språkstudier, berättar om varför Umeå stadsdelar heter som dom gör.

Sjukdom, lindring och Sápmis utbildningshistoria

"Sjukdom och lindring under 400 år": Elisabeth Persson från Västerbottens medicinhistoriska förening ger exempel på farsoter och sjukdomar som drabbat Umeå. Följ med på en resa från folkmedicin till robotkirurgi.

"Umeå, 400 år i Sápmi": Få saker har påverkat det samiska samhället under de senaste århundrandena så mycket som utbildning. Charlotta Svonni, doktorand i historia, berättar om den samiska utbildningshistorien från 1600-talet fram till i dag.

Ofredsåren och litteraturen

"Umeå och litteraturen": Stadens författare och om Umeå som litterär scen. Finns det ens något sådant som en Umeå-litteratur? Annelie Bränström-Öhman, professor i litteraturvetenskap, följer spåren genom den del av litteraturen som gör Umeå begripligt som litterär periferi – och som ofärdig litterär knutpunkt.

"Ofredsåren, dramatiska år i Umeå historia": Martin Hårdstedt, professor i historia inriktad på militär- och politisk nordisk historia, berättar om ofredsåren med rysshärjningarna i början på 1700-talet och finska kriget 1809 i fokus samt hur Umeå berördes av första och andra världskriget.