NYHET
År 2022 är det 400 år sedan Umeå fick sina stadsprivilegier. Umeå universitet bidrar till firandet genom en berättarserie av universitetets historiker och forskare.
Text: Johanna Fredriksson
Under hela 2022 pågår ett firande av Umeå 400-årsjubileum av olika aktörer i Umeå med omnejd. Umeå universitet bidrar till firandet genom att historiker och forskare ger korta inblickar i spännande skeenden i vår stads 400-åriga historia.
Arrangemangen har skett fysiskt på olika platser i Umeå under våren. Här nedan kan du se de inspelade inslagen:
Kroglivet
"Kroglivet i Umeå under 400 år", Rolf Hugosson, universitetslektor vid Statsvetenskapliga institutionen, berättar om kroglivet i Umeå ur ett historiskt perspektiv
Umeås stadsdelar
"Hur våra stadsdelar fick sina namn": Lars-Erik Edlund, professor vid Institutionen för språkstudier, berättar om varför Umeå stadsdelar heter som dom gör.
Sjukdom, lindring och Sápmis utbildningshistoria
"Sjukdom och lindring under 400 år": Elisabeth Persson från Västerbottens medicinhistoriska förening ger exempel på farsoter och sjukdomar som drabbat Umeå. Följ med på en resa från folkmedicin till robotkirurgi.
"Umeå, 400 år i Sápmi": Få saker har påverkat det samiska samhället under de senaste århundrandena så mycket som utbildning. Charlotta Svonni, doktorand i historia, berättar om den samiska utbildningshistorien från 1600-talet fram till i dag.
Ofredsåren och litteraturen
"Umeå och litteraturen": Stadens författare och om Umeå som litterär scen. Finns det ens något sådant som en Umeå-litteratur? Annelie Bränström-Öhman, professor i litteraturvetenskap, följer spåren genom den del av litteraturen som gör Umeå begripligt som litterär periferi – och som ofärdig litterär knutpunkt.
"Ofredsåren, dramatiska år i Umeå historia": Martin Hårdstedt, professor i historia inriktad på militär- och politisk nordisk historia, berättar om ofredsåren med rysshärjningarna i början på 1700-talet och finska kriget 1809 i fokus samt hur Umeå berördes av första och andra världskriget.