Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Personalbild Mattias Näsman

Mattias Näsman

Mattias Näsmans forskning undersöker hur olika historiska aktörer och processer ställer upp hinder eller möjliggör omställningen av samhälle och ekonomi mot hållbarhet.

Kontakt

E-post
Plats
Samhällsvetarhuset (ingång närmast lärarhuset), plan 4. , Biblioteksgränd, (Rum: A4 22 07) Umeå universitet, 901 87 Umeå
Telefon

Verksam vid

Anknytning
Anknuten som övrig/annan befattning till Enheten för ekonomisk historia
Anknytning

Huvudsakligen har Mattias Näsman fokuserat på framväxten av bilavgasregleringar i Sverige och Europa för perioden 1960 till 1980-talet. I brytpunkten mellan politik, ekonomi, teknik, och miljövetenskap undersöker avhandlingen den utdragna processen mot modern avgasrening. Syftet med avhandlingen är att ge historiska perspektiv på de konfliktlinjer som uppstått och fortsätter att uppstå mellan lagstiftare och bilindustrin i försök att ta fram miljövänligare bilar. Förhoppningen är att forskningen i slutändan får bäring för att förstå de problem som uppstått under försöken att uppnå en omställning till en hållbar fordonsflotta.

Näsman har en magisterexamen i ekonomisk historia och en kandidatexamen i filosofi från Umeå universitet.

Innan Näsman började med sitt avhandlingsarbete skrev han en rapport om utvecklingen och de politiska implikationerna av personlig assistans i Sverige.