Hoppa direkt till innehållet

Information till studenter och medarbetare med anledning av covid-19 (Uppdaterad: 31 mars 2021)

printicon
Personalbild Mattias Näsman

Mattias Näsman

Näsman är doktorand i ekonomisk historia sedan Oktober 2016. I bred mening handlar hans avhandling om förhållandet mellan företagsverksamhet och hållbarhet i historiskt perspektiv.

Kontakt

E-post
Telefon

Verksam vid

Anknytning
Plats
Samhällsvetarhuset (ingång närmast lärarhuset), plan 4. , Biblioteksgränd, (Rum: A4 22 07) Umeå universitet, 901 87 Umeå

I sin avhandling studerar Näsman specifikt framväxten av svenska och internationella standarder för utsläpp från bilar, 1960-1990. I brytpunkten mellan politik, ekonomi, teknik, och miljövetenskap undersöks den utdragna processen mot modern avgasrening. Syftet med avhandlingen är att ge historiska perspektiv på de konfliktlinjer som uppstått och fortsätter att uppstå mellan lagstiftare och bilindustrin i försök att ta fram miljövänligare bilar. Förhoppningen är att forskningen i slutändan får bäring för att förstå problemen i försöken att uppnå en omställning till en hållbar fordonsflotta.

Näsman har en magisterexamen i ekonomisk historia och en kandidatexamen i filosofi från Umeå universitet.

Innan Näsman började med sitt avhandlingsarbete skrev han en rapport om utvecklingen och de politiska implikationerna av personlig assistans i Sverige.