"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Personalbild Mattias Näsman

Mattias Näsman

Mattias Näsmans forskning undersöker hur olika historiska aktörer och processer ställer upp hinder eller möjliggör omställningen av samhälle och ekonomi mot hållbarhet.

Kontakt

E-post
Telefon

Verksam vid

Anknytning
Postdoktor (tjänstledig) vid Enheten för ekonomisk historia
Plats
Samhällsvetarhuset (ingång närmast lärarhuset), plan 4. , Biblioteksgränd, (Rum: A4 22 07) Umeå universitet, 901 87 Umeå

Mattias forskning använder historien som en lins för att svara på frågor kring den pågående gröna omställningen. Går omställning att styra, och går den att skynda på i så fall? Hur påverkas och påverkar olika aktörer omställningens riktning? 

Huvudsakligen har Mattias forskning fokuserat på bilindustrin, politiker och statliga experters arbete i att minska hälso- och klimatskadliga utsläpp från bilavgaser sedan 1960-talet. I brytpunkten mellan politik, ekonomi, teknik, och miljövetenskap har han exempelvis undersökt den utdragna processen mot modern avgasrening. Forskningen svarar på frågor om vilka konfliktlinjer som uppstått och fortsätter att uppstå mellan lagstiftare och bilindustrin i försök att ta fram miljövänligare bilar. Forskning synliggör komplexiteten i enskilda länders strävande efter att själva gå före i omställningen men ger samtidigt insikter till beslutsfattare om vad som krävs för att få med andra länder.

Mattias har en magisterexamen i ekonomisk historia och en kandidatexamen i filosofi från Umeå universitet.

 

Ekonomisk Debatt, Stockholm: Nationalekonomiska föreningen 2022, (6) : 19-29
Näsman, Mattias
Business and Politics, Cambridge University Press 2022, Vol. 24, (3) : 241-260
Näsman, Mattias; Pitteloud, Sabine
Enterprise & society
Bergquist, Ann-Kristin; Näsman, Mattias
Business History, Routledge 2020, Vol. 62, (2) : 373-374
Näsman, Mattias

Forskningsprojekt

1 januari 2023 till 31 december 2029