Mattias Näsmans forskning undersöker hur historiska aktörer och processer ställt upp hinder eller möjliggjort omställningen av samhälle och ekonomi mot hållbarhet.
Mattias forskning använder historien som en lins för att svara på frågor kring den pågående gröna omställningen. Går omställning att styra, och går den att skynda på i så fall? Hur påverkas och påverkar olika aktörer omställningens riktning?
Huvudsakligen har Mattias forskning fokuserat på bilindustrins miljöanpassning och gröna omställning. I forskningsprogrammet "Det nya framtidslandet?" undersöker Mattias den europeiska batteriindustrin historia för att förstå vilka hinder och utmaningar som legat ivägen för dess framväxt. Av intresse är hur företagsstrategier och teknologisk utveckling samverkar med politik på olika nivåer, där Mattias för närvarande studerar det numera konkursade företaget Northvolt.
I sin avhandling undersökte Mattias den utdragna processen mot modern avgasrening, i brytpunkten mellan politik, ekonomi, teknik, och miljövetenskap. Forskningen svarar på frågor om vilka konfliktlinjer som uppstått och fortsätter att uppstå mellan lagstiftare och bilindustrin i försök att ta fram miljövänligare bilar.
Mattias är anknuten till Centrum för regionalvetenskap (Cerum) vid Umeå universitet och Centrum för miljö- och naturresursekonomi (Cere) vid Umeå universitet och Sveriges Lantbruksuniversitet.
Mattias har en magisterexamen i ekonomisk historia och en kandidatexamen i filosofi från Umeå universitet."