"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Publicerad: 2018-11-06

WHO:s generaldirektör rekommenderar folkhälsovetenskap

PORTRÄTT Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus leder Världshälsoorganisationen med en vision om att öka tillgången till sjukvård, förbättra sjukdomsförebyggande åtgärder och uppmuntra hälsofrämjande investeringar. Han betonar vikten av att investera i folkhälsa och utbildning inom hälsa.

Bild: Mattias Pettersson

När Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus växte upp i ett krigshärjat Etiopien låg fokus på överlevnad. Hopp och drömmar för framtiden hamnade långt ner i prioritetsordningen. Men när hans bror plötsligt dog påverkades den unga Dr. Tedros att sträva efter förändring och ökad kunskap. 2017 blev han, som första afrikan, generaldirektör för Världshälsoorganisationen WHO. En bedrift han nog inte hade kunnat föreställa sig under uppväxten.

Vikten av utbildning inom hälsa

Dr. Tedros kom första gången till Umeå 1997 för att genomföra en del av sin forskarutbildning i folkhälsa. Nu är han medicine hedersdoktor vid Umeå universitet och rekommenderar fler studenter att studera folkhälsa och global hälsa.

– Hälsa är den viktigaste faktorn för individer och samhälle. Om du är frisk, kan du aspirera på allt. Men det första du önskar dig om du blir sjuk är att få vara frisk igen, säger Dr. Tedros.

En satsning på hälsa och humankapital är den smartaste investeringen ett land kan göra. Hälsa handlar inte bara om att bota sjukdomar, det handlar om välfärd. Att investera i folkhälsa är att investera i främjande av hälsa och förebyggande av sjukdomar.

Under sitt besök i oktober höll Dr. Tedros en föreläsning för allmänheten och träffade studenter och personal vid Institutionen för folkhälsa och klinisk medicin i en frågepanel.

– Jag uppskattade chansen att få träffa studenter och hade velat få ännu längre tid för samtal med dem. Studenternas frågor lär mig mycket om folkhälsa utifrån deras perspektiv, säger Dr. Tedros.

Vad förde Dr. Tedros till Umeå?

I mitten av 1990-talet genomförde Dr. Tedros sin forskarutbildning i samhällsmedicin vid Nottingham University i Storbritannien, mer specifikt studerade han relationen mellan malaria och den hastiga utbredningen av vattenreservoarer för konstbevattning. Det var handledaren Peter Byass, som också var professor vid Umeå universitet, som rekommenderade att Dr. Tedros läste en kurs i fältepidemiologiska metoder vid Umeå universitet som en del av hans forskarutbildning.

– Det var min första resa så långt norrut och jag slogs av hur ljust det var. Vi satt uppe halva natten i väntan på mörkrets inbrott som aldrig kom, säger Dr. Tedros när han tänker tillbaka på sitt första besök i Umeå.

Något som Dr. Tedros verkligen uppskattade med Sverige och Umeå universitet var dess position i att bistå i arbetet att bygga upp utvecklingsländer. Nu har han ett tredelat band till Umeå och Sverige tack vare sin titel som medicine hedersdoktor. Och det verkar han glad och stolt över.

– Jag är överlycklig över att ha blivit utsedd till hedersdoktor från min alma mater @UmeaUniversity! Tack så mycket! Jag hoppas att universitetet fortsätter forma unga forskare som ska kämpa för en friskare, säkrare och mer rättvis värld, skrev Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus på sitt Twitterkonto den 20 oktober 2018.

Intervju med Dr. Tedros

Vikten av utbildning i folkhälsa

Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus är den första afrikanska generaldirektören för Världshälsoorganisationen. Han är även alumn och hedersdoktor vid Medicinska fakulteten vid Umeå universitet. Dr. Tedros betonar vikten av att studera och investera folkhälsa för att förebygga sjukdomar och främja hälsa hos individer och samhällen.

 

Text och intervju: Anna Lawrence
Film: Simon Öhman Jönsson
Foto: Mattias Pettersson