"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

Om artikeln

Umeås krogliv under 400 år i Västerbotten förr & nu

Västerbotten förr & nu 2022

Författare: Rolf Hugoson

Vad handlar artikeln om?

Krogliv är ett ord som kan användas både för vår tids restauranger och för gästgiverier på Bellmans och Linnés tid: artikeln handlar både om det nya och det gamla, men mest om Umeå.

Varför är det viktigt att skriva om detta ämne?

Krogliv har genom tiderna formats inte bara av vad man åt och drack, utan även av statliga och kommunala regleringar som uppmuntrade eller begränsade olika former av krogliv. Statliga och kommunala regleringar är något vi statsvetare kan en hel del om och jag vill gärna hjälpa till att förklara politikens inverkan på samhällslivet.

Hur har du samlat in materialet?

Som vanligt när man gör översikter av långa historiska skeden måste man lite till en lång rad källor, särskilt som historiker gärna begränsar sig till en kortare period. En viktig hjälp är också den svenska rättstraditionen, där dokument såsom landshövdingeberättelser alltid varit offentligt tillgängliga. För att få liv i berättelsen och få inblick i hur man tänkte förr så är även dagspress och enskilda personers biografier viktiga. Just i den här artikeln har jag också tagit med flera verser från sånger som handlar om krogliv.

Vilka är de tänkta läsarna?

Dels de som vill veta mer om Umeås historia, särskilt med anledning av 400-årsjubileet, men även de som vill begripa hur krogliv faktiskt byggt bygden även utanför staden och rentav hållit samman hela riket.

Ingår detta i en större serie?

Ja, artikeln är publicerad på sajten för nättidskriften Västerbotten förr & nu (https://nattidskriftenvasterbotten.se/) där vi i samarbete med Umeå kommun publicerat många olika artiklar (jag tror vi är upp i 26 artiklar!) som handlar om olika aspekter av Umeå stads långa historia.

Artikeln i PDF hittar ni här

Kontaktinformation

Rolf Hugoson
Universitetslektor
E-post
E-post
Telefon
090-786 71 34
Senast uppdaterad: 2023-12-08