Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

Sexualitet och hälsa

Sexualitet och lust är centrala delar i de flesta människors liv oavsett kön eller ålder, om vi lever singel eller i en relation. Sexualitet fri från fördomar, diskriminering, tvång och våld är hälsosam. Det är bara du som bestämmer om, när, hur och vilka du vill ha sex med.

Sex, relationer och identitet

På 1177 hittar du information om sexualitet och relationer. Du kan även läsa om preventivmedel och om hur du skyddar dig mot könssjukdomar.

När sex är problematiskt

Har du sex som du inte mår bra av? Har du ont i samband med sex? Använder du sex för att döva ångest? Har du sex mot ersättning? Eller upplever du att du tappat kontrollen över din sexualitet, kanske känner oro för dina tankar och handlingar eller är rädd att göra dig själv eller andra illa? Du är välkommen att kontakta Studenthälsan för stöd och råd.

Preventell är en hjälplinje vid oönskad sexualitet som du kan vända dig till och som erbjuder mycket information. 

Sex mot ersättning - stöd och hjälp

Att sälja sex innebär att den som säljer får någon form av ersättning för att göra något sexuellt. Det är inte olagligt. Att köpa sex mot ersättning är däremot olagligt enligt svensk lag. Det gäller alla typer av sex och oavsett om betalningen är pengar, saker eller aktiviteter.

Du som har, oavsett kön och sexuell identitet, erfarenhet av sex mot ersättning eller att skada dig med sex kan kostnadsfritt vända dig till Mikamottagningen i Umeå för stöd och samtal. Mikamottagningen har tystnadsplikt och du kan vara anonym. Även du som har erfarenhet av sugardejting, sålt filmer eller bilder kan kontakta Mikamottagningen.

Om du har köpt sex och mår dåligt över det samt om vill sluta köpa sex kan du vända dig till KAST-mottagningen i Umeå. KAST står för ”Köpare av sexuella tjänster” och är en verksamhet som ger stöd till dig som vill sluta köpa sex. KAST har sekretess och erbjuder rådgivning och individuella samtal. Kontakten är kostnadsfri och du kan vara anonym.

Om du upplever att du har ett problematiskt sexuellt beteende, fastnat i porrsurfande eller så kallat sexmissbruk kan vända dig till KAST-mottagningen. Alla oavsett kön eller sexuell identitet är välkommen.

Har du varit utsatt för sexuellt våld eller sexuella trakasserier?

Ingen har rätt att ha sex med dig om du inte vill. Om någon har genomfört sexuella handlingar mot din vilja är det ett brott, och om du har varit med om det har du rätt att få stöd och hjälp för att bearbeta det som hänt. Det är aldrig ditt fel. Alla, oavsett könstillhörighet, kan bli utsatta för sexuellt våld. Även om övergreppet hände för en lång tid sedan kan du behöva- och har du rätt till stöd. Även ovälkomna sexuella kommentarer eller skämt som är kränkande är oacceptabelt, och det är alltid den som utsätts som avgör var gränsen går för vad som är okej eller inte.

Vid Umeå universitet råder det nolltolerans mot trakasserier och kränkningar.
Om du känner dig utsatt och trakasserad på universitetet och vill veta hur du kan få stöd och vägledning kan du läsa i Umeå universitets dokument "Handläggningsordning vid diskriminering, trakasserier och kränkningar" 

Du kan också kontakta Studenthälsan för stöd och råd.

Sex och samtycke

Sex ska vara frivilligt. Men hur ska man veta vad nogon annan vill? I den animerade filmen "Te och samtycke" som är gjort av FATTA man får du veta hur samtycke fungerar. Filmen är cirka 3 minuter kort.

Sex och samtycke

Sex ska vara frivilligt. Men hur ska man veta vad någon annan vill? Här får du veta hur samtycke fungerar. Filmen är från Fatta Man och är ca 3 minuter lång.

Sexuellt överförbara infektioner (STI)

Sexuellt överförbara infektioner, eller könssjukdomar som det ofta kallas är infektioner som överförs via könsorganen, svalget och ändtarmen. Vissa sjukdomar, som hiv och syfilis, överförs även via blodet. De vanligaste sätten att överföra en könssjukdom är om du har vaginalt eller analt samlag utan kondom eller femidom. Vissa könssjukdomar kan även överföras om ni gnider könen mot varandra eller har munsex. De flesta könssjukdomar ger inga symtom alls.

Om du har haft oskyddat sex är det enda sättet att veta säkert att du inte har fått en sexuellt överförbar infektion att testa dig. Du kan överföra sjukdomar utan att veta om det. Vissa könssjukdomar ingår i smittskyddslagen och du måste testa dig om du misstänker att du har någon av dem.

Vill du få råd, stöd eller testa dig gratis för sexuellt överförbara infektioner?

Studenthälsan jobbar förebyggande för att minska spridningen av sexuellt överförbara infektioner och oönskade graviditeter. Studenthälsan har tystnadsplikt och våra tjänster är gratis för studenter. Du som är student,  oavsett kön och sexuell identitet, är välkommen att vända dig till Studenthälsan. Hos oss kan du få:

  • Gratis testning av gonorré, klamydia och hiv. Kom på drop-in till sjuksköterska för att testa dig. 
  • Gratis kondomer.
  • Samtal i frågor om relationer, sex och samlevnad. Om vi inte kan hjälpa dig hänvisar vi dig vidare till rätt instans.

Regionen erbjuder testning av alla sexuellt överförbara infektioner. På 1177 Vårdguiden hittar du information och uppgifter om vad som gäller på den plats där du bor.

Region Västerbotten om sexuellt överförbara infektioner

Vad ska man tänka på när man sätter på en kondom och vilka andra saker är bra att veta om hur man använder kondomer får du veta i en film som Ungdomsmottagning på nätet (UMO) har tagit fram. Filmen är 1,5

Mer information på andra webbplatser

"Nästan allt om sex i Sverige" är en filmserie som handlar om sex, kroppen och rättigheter i Sverige. Filmerna är framtaget av Region Västerbotten, Region Norrbotten, Region Jämtland Härjedalen och Region Västernorrland. Serien består av sex avsnitt med olika teman.

  • Den sexuella kroppen 
  • Sex och könssjukdomar 
  • Lagar om sex 
  • Att bli eller inte bli gravid 
  • Homo, bi, trans och queer 
  • Det här är sex

RFSL - Riksförbundet för homosexuellas, bisexuellas, transpersoners, queeras och intersexpersoners rättigheter

RFSL i Umeå

RFSU - Riksförbundet för sexuell upplysning

Sveriges förenade HBTQIA+ studenter (SFQ)