Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

Sexualitet och hälsa

Sexualitet och lust är centrala delar i de flesta människors liv oavsett kön eller ålder, om vi lever singel eller i en relation. Sexualitet fri från fördomar, diskriminering, tvång och våld är hälsosam. Det är bara du som bestämmer om, när, hur och vilka du vill ha sex med.

Sex och relationer

På 1177 hittar du information om sexualitet och relationer. Du kan även läsa om preventivmedel och om hur du skyddar dig mot könssjukdomar.

När sex är problematiskt

Har du sex som du inte mår bra av? Har du varit utsatt för sexuella övergrepp? Eller upplever du att du tappat kontrollen över din sexualitet, kanske känner oro för dina tankar och handlingar eller är rädd att göra dig själv eller andra illa? Preventell är en hjälplinje vid oönskad sexualitet som du kan vända dig till och som erbjuder mycket information. Du är förstås också välkommen att kontakta Studenthälsan för stöd och råd.

Sex och samtycke

Sex ska vara frivilligt. Men hur ska man veta vad någon annan vill? Här får du veta hur samtycke fungerar. Filmen är från Fatta Man och är ca 3 minuter lång.

Sexuellt överförbara infektioner (STI)

Könssjukdomar är infektioner som du kan få genom att ha oskyddat sex. Vissa könssjukdomar ingår i smittskyddslagen och du måste testa dig om du misstänker att du har någon av dem. Studenthälsan jobbar för att minska spridningen av sexuellt överförbara infektioner och oönskade graviditeter. Hos oss kan du få:

  • Gratis testning av gonorré, klamydia och hiv. Kom på drop-in till sjuksköterska för att testa dig.
  • Gratis kondomer.
  • Samtal i frågor om relationer, sex och samlevnad. Om vi inte kan hjälpa dig hänvisar vi dig vidare till rätt instans.

Landstingen erbjuder testning av alla sexuellt överförbara infektioner. På 1177 Vårdguiden hittar du information och uppgifter om vad som gäller där du är.

Region Västerbotten om sexuellt överförbara infektioner

Mer information på andra webbplatser

Nästan allt om sex i Sverige

Gratiskondomer.nu

RFSL - Riksförbundet för homosexuellas, bisexuellas, transpersoners, queeras och intersexpersoners rättigheter

RFSL i Umeå

RFSU - Riksförbundet för sexuell upplysning

Sveriges förenade HBTQIA+ studenter (SFQ)