"False"
Hoppa direkt till innehållet

Studenter som inte bytt lösenord sedan 7 maj kan inte logga in på studentwebben. Läs hur du byter lösenord.

printicon
Huvudmenyn dold.

TILL DIG SOM ÄR ANTAGEN PÅ KURSEN

Databasteknik och webbaserade system

Välkommen!

Så här börjar du

 • 1. Andra antagningsbeskedet

  Om du har blivit antagen och vill ha din plats, eller vill stå kvar som reserv, behöver du inte svara på det andra antagningsbeskedet.

  Är du inte längre intresserad av din plats är det fint om du lämnar återbud så att en reserv kan få den. Återbud gör du enklast på Mina sidor på Antagning.se. Är den möjligheten stängd går det bra att lämna återbud via Ladok (logga in med ditt Umu-id) eller kontakta ansvarig institution.

  Behöver du ansöka om stöd för funktionsnedsättning?

  Om du behöver stöd för funktionsnedsättning måste du ansöka om det i god tid innan utbildningen börjar. Se vilket stöd du kan få och hur du ansöker.

  Fäll ihop
 • 2. Registrera dig på kursen

  När du har tackat ja till din plats, måste du registrera dig på kursen. På den här kursen ska du själv logga in och registrera dig via Ladok innan kursstart. Det kan du göra från och med måndagen den 21:a augusti till och med måndagen den 4:e september. Om du inte har registrerat dig senast den 5:e september förlorar du din plats på kursen. Skulle du missa att registrera dig och startat kursen så kontaktar du kursansvarig, Per Kvarnbrink. Det brukar ordna sig då. (Vi ställler om rättigheten till kurswebben den 5:e september så den som inte regat sig kommer inte in då.)

  Se en film om hur du registrerar dig på en kurs.

  Vet du i förväg om att du inte har möjlighet att registrera dig under denna period måste du anmäla det till oss innan sista dag för registrering.

  Om du drabbas av akut sjukdom eller annan oförutsedd händelse som gör att du inte kan registrera dig måste du kontakta oss så fort som möjligt (läkarintyg krävs).

  Om du är antagen med villkor så kan du inte registrera dig på kursen innan du uppfyller kraven och villkoren är borttagna. Den som bedömer och tar bort villkor är den kursansvarige Per Kvarnbrink.

  Om du blivit antagen som reserv efter att registreringen är stängd måste du kontakta kursens studieadministratör, så att hon kan registrera dig manuellt. Meddela Marika Falk.

  För att kunna registrera dig på kursen måste du först aktivera ditt Umu-id.

  Jag vill aktivera mitt Umu-id.
  Jag har ett aktiverat Umu-id och vill registrera mig.
  Jag har ett aktiverat Umu-id men glömt mitt lösenord.

  Fäll ihop
 • 3. Börja kursen

  måndagen den 28:e augusti -23

  Tid: 10.00

  Plats: Zoom, https://umu.zoom.us/s/69191333766

  Hej, all information finns på kursens webbplats.

  Den är tillgänglig för alla antagna och registrerade på kursen. 

  Kursansvarig är Per Kvarnbrink, per.kvarnbrink@umu.se

  Välkomna! / Per

  Fäll ihop

Om kursen

 • Programmets/kursens upplägg

  Under denna kurs får du tillfälle att lära dig grunderna i hur man utvecklar databasdrivna webbplatser. 

  Kursen ges ibland på campus och ibland på distans, men oftast har vi både distans- och campusstudenter samtidigt. Egentligen spelar det inte så stor roll för allt föreläsningsmaterial är inspelat och handledning sker via Canvas, e-post, telefon, Zoom, eller i laborationssal. Redovisning av laborationer och projekt sker genom inspelade filmer (valfritt verktyg), live eller inspelat via Zoom, eller i lämplig lokal på campus beroende på de aktuella förutsättningarna. 

  Kunskapsinhämtning omkring utvecklingsverktyg, MVC-strukturen, syntax, .NET-ramverket med mera kan ske på en rad olika sätt. Vi har gjort ett antal undervisningsfilmer där vi presenterar och demonstrerar olika moment. Kopplat till dessa har vi tagit fram viss exempelkod. Det finns också en lärobok (Murach & Delamater: Murach's ASP.NET Core MVC) att använda som referens samt att fördjupa dina kunskaper. Vi menar dock att ni inte nödvändigtvis behöver köpa boken (även om den är bra och pedgogiskt upplagd). Allt som ni behöver för kursen finns tillgängligt här i Canvas samt på webben (tex: i https://docs.microsoft.com/en-us/visualstudio/windows/?view=vs-2022Links to an external site. ). Vi vill dock redan här informera om att egen informationsinhämtning är en viktig del i kursen.

  Kursen baserar sig på Microsofts utvecklingsmiljö  Visual Studio, ASP.NET MVC Core, C# och SQL Server, valet grundar sig främst i en stor efterfrågan av utvecklare med denna kompetens. Det går naturligtvis att använda alternativa miljöer, om ni känner er osäkra på om er egna miljö fungerar så stäm av med lärarna på kursen.

  Kursupplägget är att du först genomför tre introducerande laborationer och efter dessa så utvecklar du ett lite större projekt.
  Av erfarenhet från tidigare kurstillfällen är det så att ni för att kunna genomföra projektet först måste behärska det ni lär er i laborationerna.  
  Laborationerna genomförs individuellt, men vi ser gärna att ni samarbetar då man lär sig mycket av detta! 

  Fäll ihop
 • Övrig information 1

  Ladda hem Visual Studio Community, senaste versionen och gärna med .net 7.0.

  Fäll ihop

Ny vid Umeå universitet

 • Aktivera ditt Umu-id

  Umu-id är ditt användarkonto. Det behöver du för att kunna registrera dig på utbildningen. När du är ny student får du automatiskt ett Umu-id, men du måste själv aktivera det för att det ska fungera.

  Umu-id kommer du behöva när du ska:
  • registrera dig på kurser
  • lämna in tentor, uppgifter eller se dina resultat
  • kolla din studentmejl
  • skaffa Umu-kort
  • använda datorer i datorsalar och universitetets wifi.

  För att få tillgång till ditt Umu-id behöver du gå igenom vår aktiveringsguide. Detta kan du göra en vecka innan terminsstart, men ofta går det att göra tidigare än så. Du får inget särskilt meddelande från oss när det är möjligt att aktivera ditt användarkonto.

  Jag vill aktivera mitt Umu-id.

  Om du får problem att logga in eller aktivera ditt Umu-id kontakta IT-supporten Servicedesk så får du hjälp.

  Fäll ihop
 • Beställ ditt Umu-kort

  När du är på något av våra campus kommer du behöva ett Umu-kort. Umu-kortet är personligt och fungerar som passerkort, kopieringskort och lånekort. Allt i ett. För att få tillgång till kortet måste du själv ansöka om det.

  Jag ansöker om Umu-kortet på en gång

  Fäll ihop
 • Sök stöd vid funktionsnedsättning

  Sök det pedagogiska stöd du har rätt till på direkten. Då är det fixat när terminen börjar och du bara vill komma i gång med utbildningen.

  Du kan få stöd om du till exempel har dyslexi, adhd eller nedsatt syn. Beroende på dina behov finns olika typer av stöd. Vanligt är att en får anteckningsstöd, längre skrivtid eller anpassning av sitt kursmaterial. Målet är helt enkelt att göra det lättare för dig att plugga på lika villkor.

  Följ länken för att lära dig mer om stödet och hur du ansöker.

  Fäll ihop
 • Fråga Infocenter om det krånglar

  Infocenter, möjligen de bästa vi har. De hjälper dig genom de första veckorna som ny student. Kanske behöver du hjälp med ditt Umu-id, att hitta rätt i lokalerna eller snabbt stämma av med en studievägledare? Och skulle de inte ha ett svar direkt, så vet de var och hur de vägleder dig vidare.

  Infocenter håller till i Universum, huset mitt på Campus Umeå. Det är bara att du hör av dig om något krånglar.

  Hitta till Infocenter (Mazemap)

  Infocenter ger hjälp och stöd

  Fäll ihop

Kontakta oss

Ditt meddelande skickas till Infocenter. Vid behov skickar de vidare till den person som är mer insatt i det som din fråga gäller.

Tänk på att universitetet är en statlig myndighet och att det du skriver här kan bli en allmän handling. Var därför försiktig med att skriva känsliga eller personliga frågor här i kontaktformuläret. Alla uppgifter behandlas enligt dataskyddsförordningen (GDPR)