Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

TILL DIG SOM ÄR ANTAGEN PÅ KURSEN

Juridisk översiktskurs

Du är antagen till kursen Juridisk översiktskurs 15 hp som ges på distans. Här hittar du viktig information om vad du behöver göra innan kursstart. Du kan även läsa lite mer om kursen, universitetet och livet som student. Hittar du inte de svar du behöver här, så hör av dig till oss via kontaktformuläret längst ned på sidan. Välkommen till kursen!

Så här börjar du

 • 1. Tacka ja eller nej

  Om du har blivit antagen till en utbildning eller fått en reservplats behöver du tacka ja för att behålla din plats. Vill du inte ha din plats, kan du låta en reserv få den genom att lämna återbud. Tacka ja eller nej gör du på Mina sidor på Antagning.se senast den 22 juli 2022.

  Behöver du ansöka om stöd för funktionsnedsättning?

  Om du behöver stöd för funktionsnedsättning måste du ansöka om det i god tid innan utbildningen börjar. Läs mer om vilket stöd du kan få och hur du ansöker på vår studentwebb.

  Fäll ihop
 • 2. Registrera dig på kursen

  När du har tackat ja till din plats, måste du registrera dig på kursen. För den här kursen ska du själv registrera dig på Studentwebben innan kursstart. Webbregistrering tillåts från och med den 22 augusti och funktionen kommer att vara öppen till och med den 30 augusti.

  För att du ska kunna registrera dig på kursen och använda kursplattformen krävs det att du är antagen till kursen och att du har aktiverat ditt Umu-id. Umeå universitet erbjuder alla studenter ett användarkonto i samband med antagningen och mer information hittar du nedan, under rubriken: "Ny vid Umeå universitet".

  På webbplatsen www.student.umu.se/registrering finns en manual som beskriver hur registreringen går till.

  Kursstart äger rum den 29 augusti 2022 och då har du möjlighet att bekanta dig med kursplattformen och göra dels en lagboksövning och dels en övning i databasen JUNO. Det kommer inte att vara någon introduktion, upprop eller liknande den 29 augusti. Ungefär två veckor därefter är det dags för inlämning av det första seminariet i juridisk metod (obligatoriskt).

  Fäll ihop
 • 3. Börja kursen

  Måndag 29 augusti 2022

  Tid: Ingen specifik tid

  Plats: Canvas

  Schemat som finns rör insändningstiderna för seminarieuppgifterna och tentamen.

  Fäll ihop

Om kursen

 • Praktisk information och undervisning - kursens upplägg

  Välkommen till den nätbaserade versionen av juridisk översiktskurs!

  Kursen är allmänbildande och berör många vardagsnära frågor och problem från livets olika skeden. Detaljerad och viktig information om kursens upplägg och innehåll, obligatorier och redovisningar, finns i studiehandledningen som skickas ut i samband med antagningen. Läs därför noga igenom den bifogade studiehandledningen innan du påbörjar dina studier. Den ger svar på de flesta frågor du kan ha med anledning av denna kurs.

   

  Kursstart:

  Kursstart äger rum den 29 augusti 2022 och då har du möjlighet att bekanta dig med kursplattformen och göra dels en lagboksövning och dels en övning i databasen JUNO. Det kommer inte att vara någon introduktion, upprop eller liknande den 29 augusti. Ungefär två veckor därefter är det dags för inlämning av det första seminariet i juridisk metod (obligatoriskt).

  Observera att du själv ska registrera dig på kursen via webben om det är första gången du läser kursen! Webbregistrering tillåts från och med den 22/8 och funktionen kommer att vara öppen till och med den 30/8. Läs mer om hur du gör nedan under rubriken: "Antagning och registrering". De som har läst kursen tidigare ska dock inte registrera sig själva via webben utan ska i stället kontakta kursadministratören, se kontaktuppgifter nedan. Först när din registrering är genomförd kommer du att få tillgång till kurshemsidan i Canvas. För att du ska gå kursen är det alltså mycket viktigt att du registrerar dig under den ovan angivna perioden och senast den 31/8 annars förlorar du din plats. Notera också att om du har registrerat dig men inte lämnar in den första inlämningsuppgiften och inte har kontaktat oss, betraktar vi det som att du inte vill gå kursen längre och du avregistreras.

   

  Kursens upplägg:

  Eftersom det här är en helt nätbaserad distanskurs förekommer ingen undervisning i lektionssal. All undervisning inklusive tentamen sker via kursplattformen Canvas. Vi arbetar med en pedagogisk modell, problembaserat lärande (PBL). Det innebär att du under kursen lär dig att söka lösningar på olika juridiska problem. Följande moment hjälper dig att nå kursmålen som finns i kursplanen:

  • Litteraturstudier
  • Möjlighet till handledning
  • Inlämning av individuella seminarier
  • Quiz

  Till stöd för ditt lärande finns det inspelade föreläsningar i de olika rättsområdena.

   

  Antagning och registrering:

  För att du ska kunna registrera dig på kursen och använda kursplattformen krävs det att du är antagen till kursen och att du har aktiverat ditt Umu-id. Umeå universitet erbjuder alla studenter ett användarkonto i samband med antagningen.

  Umeå universitet skickar ut en tillfällig identitet till din folkbokföringsadress. Med hjälp av denna kan du genom att följa instruktionerna aktivera ditt användarkonto. Information för aktivering av Umu-id finns på https://www.umu.se/student/vi-hjalper-dig/it-tjanster/umu-id/

  På webbplatsen www.umu.se/student/mina-studier/sa-funkar-studentwebben/ finns en manual som beskriver hur registreringen går till.

   

  Kursplan:

  https://www.umu.se/utbildning/kursplan/2ju033/

   

  Studiehandledning

   

  Kurslitteratur:

  Kursbok 

  Persson, Mats m.fl. Svensk Juridik, Norstedts Juridik AB, 2020 (upplaga 2).

   

  Aktuell lagtext

  Valfri lagtextsamling (lagbok), t.ex. Sveriges Rikes Lag, Norstedts Juridik AB (den blå lagboken), Sveriges Lag, Studentlitteratur (den svarta lagboken), Svensk Lag, Iustus (den gröna lagboken).

  Som ett alternativ till en fysisk lagtextsamling kan den juridiska databasen JUNO användas. Som student inskriven vid Umeå universitet har man tillgång till den via universitetsbiblioteket www.umu.se/bibliotek/

   

  Varmt välkommen till kursen och lycka till med studierna!
  /Eva Kjellin och Vanessa Vincentie

  Fäll ihop
 • Kontaktinformation

  Alla frågor som rör kursen hänvisas till: natjok@jus.umu.se 

  Kursansvarig lärare: Eva Kjellin, tel. 090-786 75 09, eva.kjellin@umu.se

  Övriga lärare: Anders Lindqvist, anders.lindqvist@umu.se, Anna Wärme, anna.warme@umu.se, John Krispinsson, john.krispinsson@umu.se, Martina Clark, martina.clark@umu.se


  Kursadministratör: Vanessa Vincentie, tel.090-786 50 86, vanessa.vincentie@umu.se  


  Kursamanuens: Douglas Westring, natjok@jus.umu.se 

  Frågor om antagning hänvisas till: studievägledare Stefan Lidberg,
  stefan.lidberg@umu.se 

   

  Fäll ihop

Ny vid Umeå universitet

Kontakta oss

Tänk på att universitetet är en statlig myndighet och att det du skriver här kan bli en allmän handling. Var därför försiktig med att skriva känsliga eller personliga frågor här i kontaktformuläret. Alla uppgifter behandlas enligt dataskyddsförordningen (GDPR)