"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

TILL DIG SOM ÄR ANTAGEN PÅ KURSEN

Kognitiv Design

Välkommen till Designhögskolan och kursen Kognitiv Design!

Så här börjar du

Om kursen

 • Kursens upplägg

  Kursen ger dig en orientering om interaktionsdesign och dess roll inom industridesign och produktutveckling. Syftet med kursen är att du ska få en grundläggande insikt i interaktionsdesign och bli medveten om möjligheterna till samarbete mellan interaktionsdesigner och kognitionsvetare. Du kommer få en introduktion till processer och arbetsmetoder som används inom industridesign och interaktionsdesign och tillämpar det i ett praktiskt projekt som löper genom hela kursen.

  Kursen börjar med en kursintroduktion och en rundvandring på Designhögskolan. Under introduktionen får du också en genomgång av vad det innebär att läsa en kurs som vilar på konstnärlig grund och hur det påverkar kursens undervisning, examinationsformer och studieteknik.    

  Schemaändringar
  Det kan vara så att den undervisande läraren blir sjuk vilket gör att inplanerade undervisningspass och tider kan komma att förändras i schemat. Blir det så med väldigt kort varsel (samma morgon) så meddelar vi dig det via lärplattformen Canvas, e-post och/eller sms. Ta för vana att kolla Canvas dagligen för att alltid ha aktuell information och läsa din e-post varje morgon.

  Lärplattformen Canvas
  För den här kursen använder vi lärplattformen Canvas. Där hittar du allt du behöver för kursen, som till exempel schema, instruktioner för övningar, lista över kursdeltagare och meddelanden från lärarna. Det är också på lärplattformen du lämnar in dina uppgifter.

  Du ansvarar för att den mejldress du lägger in på Canvas är den som du läser regelbundet.

  Kurslitteratur
  Kursen har ingen obligatorisk kurslitteratur. Artiklar och kompendier kommer att finnas tillgängliga via Canvas.

  Förbrukningsmaterial
  Inför första kursveckan förväntas du skaffa 2-3 stycken notisblock (exempelvis PostIt) i storlek 75x75 mm eller liknande, samt en svart tuschpenna med smal spets (ca 1-2 mm bredd).

  Egen dator och internet
  För att kunna lämna in uppgifterna i denna kurs behöver du ha tillgång till en dator med internetuppkoppling.

  Egna programvaror
  Som student vid Umeå universitet har du tillgång till Microsoft Powerpoint via Office 365, men för att kunna genomföra de praktiska designuppgifterna i kursen vill vi att du i god tid innan kursstart också skaffar och bekantar dig med någon mer kraftfull programvara för interaktiva prototyper och grafisk formgivning, exempelvis Figma (webbaserad och finns som gratis version), Adobe Illustrator (finns för windows, mac och ipad), CorelDRAW (windows och mac) eller Affinity Designer (windows, mac och ipad). Goda kostnadsfria alternativ är exempelvis Linearity (2D verktyg för mac och ipad), Inkscape (2D-verktyg för windows och mac), SketchUp (3D-verktyg för nybörjare windows och mac) eller Blender (avancerat 3D-verktyg för windows, mac och Linux).

  I kursen finns tyvärr ingen tid eller några resurser för ren programvaruutbildning, men för alla dessa program finns gott om instruktionsfilmer på nätet – sök med ordet ”tutorial” och programvarans namn på exempelvis YouTube så hittar du mängder av filmer. Observera: för att kunna dra nytta av instruktionsfilmerna, som oftast är på engelska, rekommenderar vi starkt att du installerar en engelskspråkig version av programvaran. Annars kan det bli svårt för dig att hänga med i instruktionsfilmerna då deras programversioner är på engelska. 

  IT Support
  Här hittar du information om IT-tjänster: https://www.umu.se/student/vi-hjalper-dig/it-tjanster/

  Fäll ihop
 • Kontakt

  Frågor om kursen kan ställas till kursansvarig lärare Niklas Andersson.

  Problem med registrering? Kontakta utbildningssamordnare Birgitta Sundberg.

  Särskilt pedagogiskt stöd
  Om du har beviljats särskilt pedagogiskt stöd meddelar du kursansvarig lärare Niklas Andersson.

  Fäll ihop
 • Praktisk information

  Närvaro och projektarbete
  Denna kurs har vi flera undervisningstillfällen där närvaro är starkt rekommenderad. Det beror på att dessa inslag innehåller praktiska övningar, seminarier eller redovisning av prövande karaktär, och alltså vägs in vid betygsättningen. Vi har naturligtvis förståelse för att man kan bli sjuk eller andra omständigheter som gör det omöjligt att delta vid en sådan kursträff.
  Under hela kursen kommer du arbeta med ett projekt i en mindre arbetsgrupp. Håll kontakt med de andra i din grupp och meddela dem ifall du inte kan delta av någon anledning.

  Ingen akademisk kvart
  På Designhögskolan använder vi ingen akademisk kvart, vilket betyder att när det står kl. 9 i ett schema så betyder det klockan 09.00. Kurstiderna är 9.00-12.00 samt 13.00-16.00 om inte annat anges i schemat eller av läraren/föreläsaren.

  Ytterdörrar
  Designhögskolans entrédörrar är låsta dygnet runt och du behöver därför använda ditt UmU-kort för att komma in. Programmeringen av kortet görs inte förrän du har registrerats på kursen. Behörigheten gäller måndag-fredag kl. 08.00-20.00 och ger dig möjlighet att komma in via den stora entrédörren inne på gården samt via sidodörren från Östra Strandgatan. Kortet gör också att du kan komma in i våra pc-labb.
  (Kort utan kod 8-17. Kort med kod 17-20)

  Datorlabb
  Våra datorlabb är oftast bokade mellan kl. 09.00-16.00 för undervisning. Det gör att det inte är säkert att du kan använda dem på andra tider än då du själv är schemalagd för undervisning i ett labb. Före kl. 9.00 och efter kl. 16.00 är det dock okej att använda labben efter principen ”först till kvarn”. För att du ska kunna logga in på datorerna behöver du även aktivera ditt användarkonto.   

  Fika/Lunch
  På Konstnärligt Campus finns restaurangen Bygden (av Kummin).
  I Designhögskolans studentkök finns även mikrovågsugnar för den som vill värma medhavd mat. Det finns kaffeautomater på skolan men då krävs det att du har med egen mugg. Betalning sker genom betalkort. Varu- och dryckesautomat finns i anslutning till verkstad/bottenvåning.

  Utskrifter
  UmU-kortet kan användas för kopiering och utskrifter. Du får information om hur det hanteras i början av kursen.

  Generell information: Wozzop
  Varje måndag kl. 10.15-10.30 hålls en gemensam veckoinformation för studenter och lärare. Vill ni ta upp något på info-stunden går det bra att göra det spontant. Kontakta annars en lärare så tar hen upp det i ditt ställe.

  Onsdagsföreläsningar
  På onsdagar är det ofta aktiviteter i form av öppna föreläsningar av inbjudna yrkesverksamma designer eller andra intressanta personer. Information om föreläsningar sätts upp på anslagstavlor och väggar, samt meddelas på Wozzop.

  Skolmöten
  Klockan 13.00 den första onsdagen i varje månad (utom september och juni) hålls ett gemensamt informations- och diskussionsmöte för alla studenter och all personal. Alla som vill informera om något, eller ta upp något till diskussion är välkomna att antingen anmäla det i förväg till prefekten, eller ta upp det under mötet själv eller genom en studentrepresentant, lärare eller någon annan i personalen.

  Öppna projektpresentationer
  Alla projektpresentationer som hålls av studenter på Designhögskolan är öppna för alla andra studenter och anställda på skolan om inte annat sägs (ibland kan sekretess föreligga på grund av patentärenden eller liknande). Veckans presentationer meddelas på Wozzop, informationsskärmarna i entrén och på digitala plattformar. Ta gärna tillfället i akt delta i presentationerna i mån av tid – det brukar vara intressant och lärorikt.

  Studentföreningen Ställverket och sociala aktiviteter
  Designhögskolans studentförening heter Ställverket, och de brukar arrangera olika typer av sociala aktiviteter och fester. Som student på Designhögskolan är du varmt välkommen att delta i dessa!

  Fäll ihop

Ny vid Umeå universitet

 • Aktivera ditt Umu-id

  Umu-id är ditt användarkonto. Det behöver du för att kunna registrera dig på utbildningen. När du är ny student får du automatiskt ett Umu-id, men du måste själv aktivera det för att det ska fungera.

  Umu-id kommer du behöva när du ska:
  • registrera dig på kurser
  • lämna in tentor, uppgifter eller se dina resultat
  • kolla din studentmejl
  • skaffa Umu-kort
  • använda datorer i datorsalar och universitetets wifi.

  Jag vill aktivera mitt Umu-id.

  Om du får problem att logga in eller aktivera ditt Umu-id kontakta IT-supporten Servicedesk så får du hjälp.

  Fäll ihop
 • Beställ ditt Umu-kort

  När du är på något av våra campus kommer du behöva ett Umu-kort. Umu-kortet är personligt och fungerar som passerkort, kopieringskort och lånekort. Allt i ett. För att få tillgång till kortet måste du själv ansöka om det.

  Jag ansöker om Umu-kortet på en gång

  Fäll ihop
 • Se på digitala studiestartsföreläsningar

  Om du inte har pluggat hos oss tidigare kan det vara mycket att komma in i och hålla reda på. Välkommen till våra digitala föreläsningar 9-12 januari då vi guidar dig genom studiestarten. Tittar gör du var du vill, föreläsningarna ges i Zoom. Det här får du vet mer om:

  • Ny på universitetet – en överblick
  • Varför finns studentkåren?
  • IT-tjänster för studenter
  • Studera med funktionsnedsättning
  • Hjälp för att söka, skriva och studera
  • Akademiskt skrivande och studieteknik
  • Din hälsa under studietiden
  • Om existentiell hälsa, mening och balans

  Se datum och tid för varje föreläsning via länken

   

  Fäll ihop
 • Sök stöd vid funktionsnedsättning

  Sök det pedagogiska stöd du har rätt till på direkten. Då är det fixat när terminen börjar och du bara vill komma i gång med utbildningen.

  Du kan få stöd om du till exempel har dyslexi, adhd eller nedsatt syn. Beroende på dina behov finns olika typer av stöd. Vanligt är att en får anteckningsstöd, längre skrivtid eller anpassning av sitt kursmaterial. Målet är helt enkelt att göra det lättare för dig att plugga på lika villkor.

  Följ länken för att lära dig mer om stödet och hur du ansöker.

  Fäll ihop
 • Fråga Infocenter om det krånglar

  Infocenter, möjligen de bästa vi har. De hjälper dig genom de första veckorna som ny student. Kanske behöver du hjälp med ditt Umu-id, att hitta rätt i lokalerna eller snabbt stämma av med en studievägledare? Och skulle de inte ha ett svar direkt, så vet de var och hur de vägleder dig vidare.

  Infocenter håller till i Universum, huset mitt på Campus Umeå. Det är bara att du hör av dig om något krånglar.

  Hitta till Infocenter (Mazemap)

  Infocenter ger hjälp och stöd

  Fäll ihop

Kontakta oss

Ditt meddelande skickas till Infocenter. Vid behov skickar de vidare till den person som är mer insatt i det som din fråga gäller.

Tänk på att universitetet är en statlig myndighet och att det du skriver här kan bli en allmän handling. Var därför försiktig med att skriva känsliga eller personliga frågor här i kontaktformuläret. Alla uppgifter behandlas enligt dataskyddsförordningen (GDPR)