"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

TILL DIG SOM ÄR ANTAGEN PÅ KURSEN

Läkemedelsepidemiologi och hälsoekonomi

Välkommen till kursen! I det här välkomstbrevet hittar du viktig information till dig som är antagen till vår programkurs Läkemedelsepidemiologi och hälsoekonomi vid Umeå universitet ht-22. Läs igenom informationen noga så får du svar på många frågor. Hittar du inte de svar du behöver här så hör du bara av dig till oss via kontaktformuläret i slutet av sidan, så svarar vi. Kursansvarig är Linda Rankin.  Studieadministratör är Nadia Ferry Yassin. Välkommen!

Så här börjar du

  • 1. Tacka ja eller nej

    Om du har blivit antagen och vill ha din plats, eller vill stå kvar som reserv, behöver du inte svara på det andra antagningsbeskedet.

    Är du inte längre intresserad av din plats är det fint om du lämnar återbud så att en reserv kan få den. Återbud gör du enklast på Mina sidor på Antagning.se. Är den möjligheten stängd går det bra att lämna återbud på Studentwebben (logga in med ditt Umu-id) eller kontakta ansvarig institution.

    Behöver du ansöka om stöd för funktionsnedsättning?

    Om du behöver stöd för funktionsnedsättning måste du ansöka om det i god tid innan utbildningen börjar. Läs mer om vilket stöd du kan få och hur du ansöker på vår studentwebb.

    Fäll ihop
  • 2. Registrera dig på kursen

    Vi använder oss av webbregistrering på kursen. Webbregistreringen är öppen en vecka före kursstart och stänger 1 vecka efter kursstart. Det är viktigt att du registrerar dig på kursen inom utsatt tid, annars kommer du att förlora din möjlighet att delta på kursen. Mer information om hur registreringen går till hittar du på studentwebben.

    Genom att registrera dig vid kursstart kommer du med på kurslistor, får tillgång till kurssajter, du är försäkrad under kursens gång, dina betyg kan registreras och CSN kan se att du studerar.

    Får du problem med registreringen ska du kontakta studieadministratör Nadia Ferry Yassin på nadia.ferry@umu.se . Ange alltid namn, personnummer och kurs i meddelandet om du skickar e-post.

    Fäll ihop
  • 3. Börja kursen

    2022-08-29

    Tid: 9.00

    Plats: Zoom och Canvas

    Fäll ihop

Om kursen

  • Välkomstbrev och information från kursansvarig

    Välkommen till kursen Läkemedelsepidemiologi och hälsoekonomi!

    Du är antagen till kursen Läkemedelsepidemiologi och hälsoekonomi vid Umeå universitet. Jag som skriver det här brevet heter Linda Rankin och är kursansvarig. Jag vill med detta brev hälsa dig varmt välkommen till kursen samt passa på att skicka med en del information.

    Kursstart
    Kursen startar måndag den 29 augusti och pågår till och med torsdag den 22 september 2022. Under kursen används Zoom för både seminarier och muntliga examination. Skriftlig examination sker i form av en hemtentamen. Lärplattformen Canvas används, och kurssidan blir tillgänglig i samband med kursstart.

    Du rekommenderas att fräscha upp dina kunskaper i statistik och vetenskapliga metoder innan kursen då denna kurs bygger vidare på kunskaper som du ska ha inom dessa ämnen.

     

    Träffar under kursen
    Det är ingen träff i Umeå under denna kurs.

    Obligatoriska moment
    Obligatoriska moment under kursen är hemtentamen samt ett grupparbete med muntlig examination.

    - Hemtentamen: Skriftlig hemtentamen äger rum under den fjärde och sista kursveckan på onsdag den 21 september kl. 9.00-17.00 (motsvarar ca 6 h arbete).

    - Grupparbetet: Ni kommer att genomföra ett grupparbete där er uppgift är att skapa ett slags studieprotokoll för en studie inom ett ämne (ni anmäler er själva till något av de ämnen som finns i Canvas och bildar därigenom grupper). Inom ämnet ska ni sedan avgränsa er och designa en fiktiv studie som undersöker en (eller flera) kliniska/medicinska effekter inom ett ämne ni valt, samt beskriva och diskutera varför och hur man skulle kunna utvärdera kostnaderna för den/de effekt/-er ni väljer att studera.

    Observera att grupparbetet pågår under en relativt kort tid varför det är viktigt att ni kommer i gång snabbt, därför får ni redan under första kursdagen en introduktion till arbetet i Zoom och under kursvecka 2 lämnar ni in ett abstract för den studie ni planerat inför den gemensamma handledningen som sker tisdag 6 september i Zoom.

    Den tredje kursveckan (onsdag 14 september, senast kl 17.00) sker inlämningen av grupparbetet i Canvas. Redovisning, opponering och diskussion sker i Zoom fredag den 16 september.

    Fäll ihop
  • Kurslitteratur

    - Strom Brian L, Kimmel E Stephen, Hennessey Sean. Textbook of pharmacoepidemiology. Tredje upplagan, Wiley-Blackwell, 2022. Boken finns tillgängliga elektroniskt via UB.


    För den som undrar så är det ok att använda den andra upplagan av boken, men jag rekommenderar att istället använda den elektroniska versionen av upplaga 3 då den finns tillgänglig för er utan kostnad via universitetsbiblioteket. Det kommer bara finnas hänvisningar till den tredje upplagan.


    - Adrian Towse, Michael Drummond and Corinna Sorenson. Measuring Value: Pharmacoeconomics in Theory and Practice. OHE Occasional Paper, 2011. Tillgänglig via Canvas vid kursstart.


    Referenslitteratur:
    Mikael Svensson. Hälsoekonomisk utvärdering. Metod och tillämpningar. Studentlitteratur 2019, ISBN: 9789144124605

    Ejlertsson, G. Statistik för hälsovetenskaperna. Studentlitteratur, 2012. ISBN 9789144070483 eller 2019 ISBN 9789144122694

    Fäll ihop
  • Kontakta oss

    Kontakta oss
    Hör gärna av dig till oss om du har funderingar kring något som rör kursen.

    Kursansvarig
    Linda Rankin
    Tel. 090-786 78 97 
    E-post: linda.rankin@umu.se
    Institutionen för Integrativ Medicinsk Biologi (IMB)
    Umeå universitet
    901 87 Umeå

    Studieadministratör
    Nadia Ferry Yassin
    Tel. 090-786 95 10
    E-post: nadia.ferry@umu.se
    Institutionen för Integrativ Medicinsk Biologi (IMB)
    Umeå universitet
    901 87 Umeå

    Fäll ihop

Ny vid Umeå universitet

  • Aktivera ditt Umu-id

    Som student behöver du ett Umu-id (ditt användarkonto). Ditt Umu-id använder du för att till exempel

    • registrera dig på kurser
    • lämna in tentor och uppgifter och se dina studieresultat
    • komma åt din studentmejl
    • skaffa Umu-kort
    • använda datorer i datorsalar och universitetets trådlösa nätverk.

    När du är ny student får du automatiskt ett användarkonto när du antagits, men du måste själv aktivera det för att det ska fungera.

    Så här aktiverar jag mitt Umu-id.

    Det här funkar ju inte. Hjälp!

    Om du får problem att att logga in eller aktivera ditt Umu-id så kontakta IT-supporten Servicedesk där du kan ställa frågor och få hjälp.

    Fäll ihop
  • Skaffa Umu-kort

    När du är på våra campus i Umeå och Örnsköldsvik kommer du att behöva ett Umu-kort. Det är ett kort som fungerar som

    • passerkort
    • lånekort för universitetsbiblioteket
    • kopierings- och utskriftskort.

    Du får inte kortet automatiskt, utan måste själv ansöka om att få det.

    Ansök om Umu-kort.

    Fäll ihop
  • Digitala studiestartsföreläsningar 10-13 januari

    Har du inte pluggat hos oss tidigare så kan det vara mycket att komma in i och hålla reda på. Välkommen till våra digitala föreläsningar 10-13 januari då vi guidar dig genom studiestarten. Föreläsningarna är ca en timme lång och ges i Zoom. Vad vill du veta mer om?

    • Ny på universitetet – en överblick
    • Varför finns studentkåren?
    • IT-tjänster för studenter
    • Studera med funktionsnedsättning
    • Hjälp för att söka, skriva och studera
    • Akademiskt skrivande och studieteknik
    • Din hälsa under studietiden
    • Om existentiell hälsa, mening och balans
    Fäll ihop
  • Tillgång till hela Microsoft Office 365

    Under din studietid har du gratis tillgång till hela Microsoft Office 365. I Office 365 ingår bland annat Teams, Word, Excel, Powerpoint, Whiteboard Forms, din studentmejl och en mängd andra tjänster. Allt för att underlätta studierna och ditt samarbete med andra studenter. För att få tillgång till Office behöver du först aktivera ditt Umu-id.

    Office 365 och hur jag installerar det.

    Fäll ihop
  • Om något krånglar finns Infocenter

    Infocenter hjälper dig med det du kan behöva för att ta dig genom de första veckorna som ny student. Här kan du till exempel få hjälp med ditt Umu-id, att hitta rätt i lokaler eller träffa en studievägledare. Och skulle de inte ha ett svar direkt, så vet de var och hur de vägleder dig vidare. Infocenter håller till i huset Universum, mitt på Campus Umeå. 

    Hitta till Infocenter på Campus Umeå (Mazemap).

    Infocenter – ger svar, hjälp och vägledning.

    Fäll ihop

Kontakta oss

Tänk på att universitetet är en statlig myndighet och att det du skriver här kan bli en allmän handling. Var därför försiktig med att skriva känsliga eller personliga frågor här i kontaktformuläret. Alla uppgifter behandlas enligt dataskyddsförordningen (GDPR)