TILL DIG SOM ÄR ANTAGEN PÅ KURSEN
Välkommen! Du är antagen till kursen Samhällskunskap 2 inom Ämneslärarprogrammet vid Umeå universitet. Här finner du viktig information om kursstart och registrering. Hittar du inte de svar du behöver här så kan du kontakta oss via kontaktformuläret nederst på sidan. Vi hälsar dig varmt välkommen och hoppas att du ska få en mycket givande studietid här i Umeå!
Umu-id är ditt användarkonto. MFA ökar din digitala säkerhet.
Ditt Umu-id behöver du för att kunna registrera dig på utbildningen. När du är ny student får du automatiskt ett Umu-id, men du måste själv aktivera det för att det ska fungera.
Ditt Umu-id behöver du när du ska:
För att få tillgång till ditt Umu-id behöver du gå igenom vår aktiveringsguide. Detta kan du göra en vecka innan terminsstart, men ofta går det att göra tidigare än så. Du får inget särskilt meddelande från oss när det är möjligt att aktivera ditt användarkonto.
MFA, eller multifaktorautentisering som det heter, minskar risken att obehöriga kommer åt din information eller ditt konto. Som ny student behöver du aktivera MFA för att kunna logga in i olika system, exempelvis lärplattformen Canvas och studentwebben.
Jag vill aktivera mitt Umu-id och MFA
Om du får problem att logga in eller aktivera ditt Umu-id eller MFA kontakta IT-supporten Servicedesk så får du hjälp.
Registrering via studentwebben
När du har tackat ja till din plats, måste du registrera dig på kursen. På den här kursen ska du själv logga in och registrera dig via studentwebben innan kursstart. Det kan du göra från och med den 23 augusti till och med den 6 september 2021. Om du inte registrerar dig senast 6 september, riskerar du att förlora din plats på kursen.
Vet du i förväg om att du inte har möjlighet att registrera dig under denna period måste du anmäla det till oss innan sista dag för registrering.
Om du drabbas av akut sjukdom eller annan oförutsedd händelse som gör att du inte kan registrera dig måste du kontakta oss så fort som möjligt (läkarintyg krävs).
För att kunna registrera dig på kursen måste du först aktivera ditt Umu-id.
Jag vill aktivera mitt Umu-id.
30 augusti
Tid: 13:00-14:00
Plats: Zoom https://umu.zoom.us/j/61532806554?pwd=YVhwdjlOQVIzUC9DZFYyZ0VRWDUydz09 (Passcode: 416688)
Kursstart med introduktion
Vi som är lärare på denna kurs är sociologi: Åsa Gustafson (asa.gustafson@umu.se), Anna Brydsten (anna.brydsten@umu.se), Frida Skog (frida.skog@umu.se)
Lärare ämnesdidaktik: Johan Hansson (johan.hansson@umu.se)
Kursplan med litteraturlista: https://www.umu.se/utbildning/kursplan/6sh010/rev/29536/. Det är viktigt att du ser till att ha tillgång till kurslitteraturen vid kursstart, så att du kan komma igång med inläsningen direkt. Du rekommenderas särskilt att ordna följande böcker innan kursstart: Lindgren Sociologi 2.0, Johansson Socialpolitiska klassiker, Darvishpour och Westin Migration och etnicitet, Giddens Modernitet och självidentitet. Förutom resterande böcker i litteraturlistan kommer en rad artiklar att läsas och dessa kommer du att kunna ladda ner via UB.
Kursen börjar med en introduktion, då vi kommer att gå igenom viktig information om kursen och studierna, såsom kursupplägg, schema, kursmål samt allmän information om studier vid Statsvetenskapliga institutionen.
Kursen varvar föreläsningar, seminarier, övningar i grupp och enskilt, handledning och självständiga studier. Ditt eget arbete med kurslitteraturen är en central del i kursen, så se gärna till att ha tillgång till kurslitteraturen redan i samband med kursstart.
Tänk på att schemat för nästkommande moment under kursen är preliminärt.
För den här kursen använder vi lärplattformen Canvas. Där hittar du allt du behöver, som till exempel schema, instruktioner för seminarier, lista över kursdeltagare och meddelanden från läraren. Det är också på lärplattformen som du lämnar in dina uppgifter. Information och kursmaterial för moment 1 samt för ämnesdidaktisk strimma finns på kurssajten för Samhällskunskap 2. Information och kursmaterial för moment 2 och 3 kommer att finnas på kurssajten för Statsvetenskap A.
För att logga in på Canvas måste du ha ett aktiverat användarkonto (Umu-id).
Sök stöd vid funktionsnedsättning
Sök det pedagogiska stöd du har rätt till på direkten. Då är det fixat när terminen börjar och du bara vill komma i gång med utbildningen.
Du kan få stöd om du till exempel har dyslexi, adhd eller nedsatt syn. Beroende på dina behov finns olika typer av stöd. Vanligt är att en får anteckningsstöd, längre skrivtid eller anpassning av sitt kursmaterial. Målet är helt enkelt att göra det lättare för dig att plugga på lika villkor.
Följ länken för att lära dig mer om stödet och hur du ansöker.
Beställ ditt UMU-kort
När du är på något av våra campus kommer du behöva ett UMU-kort. UMU-kortet är personligt och fungerar som passerkort, kopieringskort och lånekort. Allt i ett. För att få tillgång till kortet måste du själv ansöka om det.
Ta hjälp av en studievägledare
Studievägledare är experter på alla möjliga frågor och vi finns som stöd både innan och under studierna. Vad ska man plugga, hur tar man sig in och vilket stöd finns att få? Det kan vara många frågor som snurrar. Om du till exempel har funderingar om dina studier och olika vägval så diskutera med en studievägledare – vi hjälper dig att komma vidare.
Bibliotekets tjänster
Som student kommer du söka information, läsa stora mängder akademisk text och skriva självständiga arbeten. Biblioteket stöttar dig under hela sök- och skrivprocessen. Besök vår drop-in, boka en handledningstid eller fördjupa dig på egen hand i våra guider.
Upptäck bibliotekets tjänster, både på campus och på distans
Fråga Infocenter om något krånglar
Infocenter, möjligen de bästa vi har. De hjälper dig genom de första veckorna som ny student. Kanske behöver du hjälp med ditt Umu-id, att hitta rätt i lokalerna eller snabbt stämma av med en studievägledare? Och skulle de inte ha ett svar direkt, så vet de var och hur de vägleder dig vidare.
Infocenter håller till i Universum, huset mitt på Campus Umeå. Det är bara att du hör av dig om något krånglar.