Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

TILL DIG SOM ÄR ANTAGEN PÅ KURSEN

Vetenskapliga metoder för värdering av läkemedel

Du läser kursen på Institutionen för Integrativ Medicinsk Biologi (IMB), kursansvarig är Maria Sjölander maria.sjolander@umu.se och studieadministratör Nadia Ferry Yassin nadia.ferry@umu.se

Så här börjar du

 • 1. Tacka ja eller nej

  Om du har blivit antagen och vill ha din plats, eller vill stå kvar som reserv, behöver du inte svara på det andra antagningsbeskedet. Är du inte längre intresserad av din plats är det fint om du lämnar återbud så att en reserv kan få den. Återbud gör du enklast på Mina sidor på Antagning.se. Är den möjligheten stängd går det bra att lämna återbud på Studentwebben (logga in med ditt Umu-id) eller kontakta ansvarig institution.

  Behöver du ansöka om stöd för funktionsnedsättning?

  Om du behöver stöd för funktionsnedsättning måste du ansöka om det i god tid innan utbildningen börjar. Läs mer om vilket stöd du kan få och hur du ansöker på vår studentwebb.

  Fäll ihop
 • 2. Registrera dig på kursen

  Du måste registrera dig på varje kurs som du läser på universitetet. Genom att registrera dig vid varje kursstart kommer du med på kurslistor, får tillgång till kurssajter, du är försäkrad under kursens gång, dina betyg kan registreras och CSN kan se att du studerar.

  Vi använder oss av webbregistrering på kursen. Webbregistreringen är öppen en vecka före kursstart och stänger natten till kursstart kl. 24.00. Det är viktigt att du registrerar dig på kursen inom utsatt tid, annars kommer du att förlora din möjlighet att delta på kursen. Mer information om hur registreringen går till hittar du här: https://www.umu.se/student/mina-studier/sa-funkar-studentwebben/

  På antagningsbeskedet framgår det om du har blivit antagen med villkor. Du blir antagen med villkor till samtliga kurser som har behörighetskrav, uppfyller du kravet kommer studieadministratören för kursen att lyfta ditt villkor ca 1 vecka innan kursen startar, därefter kan du registrera dig via studentwebben.

  Får du problem med registreringen ska du kontakta studieadministratör för den kurs du läser (kontaktuppgifter finnas i Kursöversikt i Canvas programsajten Farmaciprogrammen). Ange alltid namn, personnummer och kursnamn i meddelandet om du skickar e-post.

  Fäll ihop
 • 3. Börja kursen

  2022-04-19

  Tid: Se schema

  Plats: Zoom

  Schema för kursen publiceras i Canvas senast 4 veckor innan kurssstart.

  Fäll ihop

Om kursen

 • Information från kursansarig

  Välkommen till kursen Vetenskapliga metoder för värdering av läkemedel!
  Du är antagen till kursen Vetenskapliga metoder för värdering av läkemedel vid Umeå universitet. Jag som skriver det här brevet heter Maria Sjölander och är kursansvarig. Jag vill med detta brev hälsa dig varmt välkommen till kursen samt passa på att skicka med en del information.

  Kursstart
  Kursen startar den 19 april 2022. Under kursen används Zoom för både seminarier och examina-tioner. Lärplattformen Canvas används, och kurssidan blir tillgänglig i samband med kursstart.

  Träffar under kursen
  Det är ingen träff i Umeå under denna kurs.

  Obligatoriska moment
  Obligatoriska moment under kursen är tentamen, grupparbete, muntlig examination och reflektionsuppgift.
  - Salstentamen fredag 20 maj kl. 8.00-12.00 (OBS! två veckor återstår av kursen, övriga obligatoriska moment görs efter tentamen). Nästa tentamenstillfälle är i slutet av augusti.

  - Grupparbetet: Uppgiften läggs ut efter tentamen, och gruppens skriftliga rapport lämnas in i Canvas senast måndag 30 maj kl. 9. Ni kommer själva att få välja bland olika ämnen för grupparbetet.

  - Muntliga examinationen: ni ska granska och värdera ett antal vetenskapliga artiklar, för att sedan diskutera och svara på frågor om studierna i Zoom med en lärare. Exakta tider är inte bestämda än men diskussionerna i Zoom sker under perioden 30 maj till 2 juni.

  - Individuell skriftlig reflektionsuppgift: Uppgiften läggs ut onsdag 1 juni i Canvas och lämnas in senast fredag 3 juni kl. 17 i Canvas.

  Kurslitteratur
  - Andersson, Ingemar. Epidemiologi för hälsovetare - en introduktion, 3:e upplagan, 2021
  Förändringarna från andra upplagan är inte jättestora så det torde vara möjligt att även använda andra upplagan.
  (Författaren skriver själv så här om vad som är uppdaterats i den nya, tredje upplagan:
  ”Samtliga kapitel… har aktualiserats utifrån nya fakta som berör till exempel epigenetik, etikprövning av studier, olika register och den nya dataskyddsförordningen. … Dessutom har ett helt nytt kapitel om läkemedelsepidemiologi tillkommit.)

  - Jadad, AR, Enkin, M. Randomized controlled trials: questions, answers, and musings. 2:a upplagan, 2007, Blackwell Publishing. ISBN: 9781405132664.
  Boken finns tillgänglig att ladda ner som pdf via Universitetsbiblioteket, sök på titeln.

  Kontakta oss
  Hör gärna av dig till oss om du har funderingar kring något som rör kursen.

  Kursansvarig
  Maria Sjölander
  Tel. 090-786 7286
  E-post: maria.sjolander@umu.se
  Integrativ medicinsk biologi

  Studieadministratör
  Nadia Ferry Yassin
  Tel. 090-786 95 10
  E-post: nadia.ferry@umu.se
  Integrativ medicinsk biologi

  Fäll ihop
 • Canvas Programsajt och Kurssajt

  Vi använder oss av läroplattformen Canvas och e-mötesprogrammet Zoom på utbildningen.

  Canvas programsajt

  Vi har skapat en programsajt för samtliga farmacistudenter (Receptarieprogrammet, Apotekarprogrammet och Master i farmaci) som heter Farmaciprogrammen och finns i Canvas. I programsajten finns mer utförlig information om de tröskelkrav som finns under utbildningen, vanliga frågor och svar om dina studier och kursöversikt. I kursöversikt kan du se vilka tider som kurserna du ska läsa går och vem du ska kontakta vid frågor.

  Canvas kurssajt

  På kurssajten i Canvas kommer du att se en lista över kursdeltagare, hitta det självstudiematerial du behöver, som exempelvis inspelade föreläsningar, instuderingsfrågor och läsanvisningar. Där sker även vissa schemalagda examinationer och andra aktiviteter. Det mesta av kommunikationen med dina lärare och kursare har du i Canvas kurssajterna. Samtliga antagna studenter ser Canvassajterna för sina kurser senast samma dag som kursen startar, efter två dagar är kurssajten i Canvas endast tillgänglig för registrerade studenter.

  Övrig information hittar du i studentwebben i högermenyn.

  Fäll ihop
 • Anmälan till tentamen

  Du kan anmäla dig till tentamen senast 10 dagar innan tentamensdatum. För anmälan till tentamen se anvisningar i Canvas programsajten farmaciprogrammen. 

  Fäll ihop

Ny vid Umeå universitet

 • Aktivera ditt Umu-id

  Som student behöver du ett Umu-id (ditt användarkonto). Ditt Umu-id använder du för att till exempel

  • registrera dig på kurser
  • lämna in tentor och uppgifter och se dina studieresultat
  • komma åt din studentmejl
  • skaffa Umu-kort
  • använda datorer i datorsalar och universitetets trådlösa nätverk.

  När du är ny student får du automatiskt ett användarkonto när du antagits, men du måste själv aktivera det för att det ska fungera.

  Så här aktiverar jag mitt Umu-id.

  Det här funkar ju inte. Hjälp!

  Om du får problem att att logga in eller aktivera ditt Umu-id så kontakta IT-supporten Servicedesk där du kan ställa frågor och få hjälp.

  Fäll ihop
 • Skaffa Umu-kort

  När du är på våra campus i Umeå och Örnsköldsvik kommer du att behöva ett Umu-kort. Det är ett kort som fungerar som

  • passerkort
  • lånekort för universitetsbiblioteket
  • kopierings- och utskriftskort.

  Du får inte kortet automatiskt, utan måste själv ansöka om att få det.

  Ansök om Umu-kort.

  Fäll ihop
 • Tillgång till hela Microsoft Office 365

  Under din studietid har du gratis tillgång till hela Microsoft Office 365. I Office 365 ingår bland annat Teams, Word, Excel, Powerpoint, Whiteboard Forms, din studentmejl och en mängd andra tjänster. Allt för att underlätta studierna och ditt samarbete med andra studenter. För att få tillgång till Office behöver du först aktivera ditt Umu-id.

  Office 365 och hur jag installerar det.

  Fäll ihop
 • Digitala studiestartsföreläsningar 23–26 augusti

  Det kan vara mycket att komma in i och hålla reda på. Välkommen till våra digitala studiestartsföreläsningar 23–26 augusti, så guidar vi dig genom studiestarten. Vad vill du veta mer om? 

  • Ny på universitetet – en överblick
  • Varför finns studentkåren?
  • IT-tjänster för studenter
  • Studera med funktionsnedsättning
  • Hjälp för att söka, skriva och studera
  • Akademiskt skrivande och studieteknik
  • Din hälsa under studietiden
  • Om existentiell hälsa, mening och balans
  Fäll ihop
 • Om något krånglar finns Infocenter

  Infocenter hjälper dig med det du kan behöva för att ta dig genom de första veckorna som ny student. Här kan du till exempel få hjälp med ditt Umu-id, att hitta rätt i lokaler eller träffa en studievägledare. Och skulle de inte ha ett svar direkt, så vet de var och hur de vägleder dig vidare. Infocenter håller till i huset Universum, mitt på Campus Umeå. 

  Hitta till Infocenter på Campus Umeå.

  Infocenter – ger svar, hjälp och vägledning.

  Fäll ihop

Kontakta oss

Tänk på att universitetet är en statlig myndighet och att det du skriver här kan bli en allmän handling. Var därför försiktig med att skriva känsliga eller personliga frågor här i kontaktformuläret. Alla uppgifter behandlas enligt dataskyddsförordningen (GDPR)