"False"
Hoppa direkt till innehållet

Studenter som inte bytt lösenord sedan 7 maj kan inte logga in på studentwebben. Läs hur du byter lösenord.

printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Dietetik A, 30 hp

Engelskt namn: Dietetics A

Denna kursplan gäller: 2013-08-26 till 2014-08-24 (nyare version av kursplanen finns)

Kurskod: 2KN003

Högskolepoäng: 30

Utbildningsnivå: Grundnivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Inget huvudområde: Grundnivå, kursens fördjupning kan inte klassificeras

Betygsskala: Tregradig skala

Ansvarig institution: Institutionen för kost- och måltidsvetenskap

Beslutad av: Institutionen för kostvetenskap, 2009-05-25

Reviderad av: Institutionen för Kostvetenskap, 2013-07-02

Innehåll

I kursen ingår kost- och nutritionsrelaterade sjukdomar hos vuxna. Förekomst, riskfaktorer för insjuknande, problem som kan förekomma, specifika energi- och näringsbehov samt varför en viss kost- eller nutritionsbehandling kan bli aktuell behandlas. Studenten får lära sig hur man utreder och bedömer nutritionsstatus, genomför en kost- och nutritionsåtgärd, samt hur man följer upp och utvärderar  en kost- eller nutritionsbehandling.

Kursen består av följande moment: 

  1. Immunologi (Immunology), 3 hp 
  2. Dietetik  en introduktion (Nutritional care in disease  an introduction), 1,5 hp 
  3. Dietetik  med sjukdomslära I (Nutritional care in disease I), 15  hp 
  4. Dietetik  med sjukdomslära II (Nutritional care in disease II), 10,5 hp

Moment 1. Immunologi, 3 hp
I momentet skaffar sig studenten grundläggande kunskaper inom immunologi. I momentet behandlas följande områden; ospecifika och specifika försvaret, humoral och cellulär immunitet, inflammationsförloppet samt tolerans och reglering av immunförsvaret.

Moment 2. Dietetik  en introduktion, 1,5 hp
I momentet behandlas följande områden; terminologi, yrkesetisk kodex, hälso- och sjukvårdens organisation, vårdhygien, laboratorieanalyser, introduktion till Nutritionsbehandlingsprocessen (NCP) och Internationell Dietetik&Nutritionsterminologi (IDNT),journalföring och vad det innebär som yrkeskår att ha legitimation.

Moment 3. Dietetik med sjukdomslära I, 15 hp
I momentet behandlas följande kost- och nutritionsrelaterade sjukdomar/tillstånd; geriatriska sjukdomar, infektionssjukdomar, intensivvård, kronisk obstruktiv lungsjukdom, neurologiska sjukdomar, reumatiska sjukdomar, blodsjukdomar samt tumörsjukdomar. Momentet behandlar även måltidsverksamheten inom vård och omsorg samt palliativ vård.

Moment 4. Dietetik  med sjukdomslära II, 10,5 hp
I momentet behandlas följande kost- och nutritionsrelaterade sjukdomar/tillstånd; diabetes, endokrina sjukdomar, hjärt- och kärlsjukdomar, njursjukdomar samt övervikt. Momentet behandlar även NCP och IDNT samt genusperspektiv

Förväntade studieresultat

Moment 1. Immunologi
Efter slutfört moment ska den studerande kunna:

  • Förklara skillnaden mellan ospecifikt och specifikt försvar, humoral och cellulär immunitet, samt redogöra för respektive försvarssystems effektormekanismer.
  • Redogöra för inflammationsförloppets olika steg.
  • Förstå hur variation hos antigenreceptorer uppstår.
  • Förstå principerna för tolerans och reglering av immunförsvaret.
     

Moment 2. Dietetik  en introduktion
Efter slutfört moment ska den studerande kunna:

  • Reflektera kring olika begrepp och termer som används inom hälso- och sjukvården och som yrkesverksam dietist.
  • Förstå och diskutera kring principerna i yrkesetiskt kodex.
     

Moment 3. Dietetik med sjukdomslära I
Efter slutfört moment ska den studerande kunna:

  • Redogöra för kost- och nutritionsrelaterade sjukdomar och deras inverkan på nutritionsstatus.
  • Utföra en kost- och nutritionsutredning samt föreslå, planera och motivera lämplig kost- och nutritionsbehandling.
  • Analysera, värdera och argumentera kring mat och måltider som berör både individ och måltidsverksamhet inom vård och omsorg.
  • Förstå och diskutera kring olika aspekter när det gäller palliativ vård.
     

Moment 4. Dietetik  med sjukdomslära II
Efter slutfört moment ska den studerande kunna:

  • Redogöra för kost- och nutritionsrelaterade sjukdomar och deras inverkan på nutritionsstatus.
  • Utföra en kost- och nutritionsutredning samt föreslå, planera och motivera lämplig kost- och nutritionsbehandling.
  • Diskutera och reflektera kring genusperspektiv inom kommande yrkesverksamhet.
  • Förstå och diskutera kring principerna för journalföring
  • Förstå och diskutera principerna för NCP och IDNT

Behörighetskrav

Univ: Godkänt betyg från Kostvetenskap A och Kostvetenskap B samt genomgått Kost och hälsokommunikation samt Fysiologi för dietetik.

Undervisningens upplägg

Undervisningen bedrivs i form av föreläsningar, gruppövningar, laborationer och seminarier. Studiebesök kan förekomma. Obligatoriska moment är seminarier, laborationer och fördjupningsuppgifter samt ev. studiebesök och vissa lektioner.

Examination

Examinationen sker dels genom skriftliga eller muntliga tentamina,  dels genom muntliga och/eller skriftliga redovisningar av laborations- och seminariemoment.
På huvuddelen av laborations- och seminariemomenten ges endast betygen U eller G. För att bli godkänd på hela kursen krävs att samtliga prov och obligatoriska moment är
godkända. Betyget utgör en sammanfattande bedömning av resultaten vid examinationens olika delar. För betyget VG på hela kursen krävs att minst 15 hp på hela kursen har betyget
VG.

Ett omprov ska erbjudas senast tre månader efter ordinarie provtillfälle, dock ska omprov erbjudas tidigast tio arbetsdagar efter det att resultatet av det ordinarie provet har meddelats och kopia av studentens tentamen är tillgänglig. Dessutom skall minst ytterligare ett omprov erbjudas inom ett år från ordinarie provtillfälle, s.k. uppsamlingsprov. I de fall prov eller obligatoriska undervisningsmoment inte kan upprepas enligt gällande regler för omprov kan det istället ersättas med en annan uppgift. Omfattningen av och innehållet i en sådan uppgift skall stå i rimlig proportion till det missade obligatoriska momentet.

Studerande som underkänts vid ett provtillfälle har möjlighet att delta i förnyat prov vid totalt minst 5 provtillfällen. En student har rätt att begära att få byta examinator efter två underkända prov på moment eller delar av kurs, om inte särskilda skäl talar emot det (Högskoleförordningen 6 kap. 22 §). Begäran om ny examinator ställs till studierektor för Institutionen för kostvetenskap. Tentamen baserad på denna kursplan kan garanteras under två år efter studentens förstagångsregistrering på kursen.

TILLGODORÄKNANDE
Tillgodoräknande av kurs (helt eller delvis) kan prövas. Se universitetets  regelsamling och tillgodoräknandeordning. Ansökan görs på särskild blankett enligt studentcentrums riktlinjer.

Litteratur

Giltig från: 2013 vecka 35

IMMUNOLOGI, 3 HP

Obligatorisk litteratur

Grundläggande immunologi
Brändén Henrik, Andersson Jan, Engqvist Jeanette, Sonesson Johan
3., [uppdaterade och omarb.] uppl. /b [illustrationer: Jeanette Engqvist samt Johan Sonesson] : Lund : Studentlitteratur : 2004 : 354 s. :
ISBN: 91-44-03073-8
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: beställes via bokhandel

DIETETIK - EN INTRODUKTION 1.5 HP

Obligatorisk litteratur

Etisk kodex för dietister. Dietisternas Riksförbund (DRF)
2005 :
Obligatorisk
Läsanvisning: Erhålles via institutionen

DIETETIK MED SJUKDOMSLÄRA I, 13.5 HP

Obligatorisk litteratur

Internmedicin
Berglund Göran, Abrahamsson Hasse, Wilhelmsson Jan
4., [rev.] uppl. /b under redaktion av Göran Berglund ... : Stockholm : Liber : 2006 : 862 s. :
http://www2.liber.se/bilder/omslag/100/4705296o.jpg
ISBN: 91-47-05296-1 (inb.)
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: Beställes via bokhandel

Krause's food & the nutrition care process.
Mahan L. Kathleen, Escott-Stump Sylvia, Raymond Janice
13. ed. : St. Louis, Mo. : Elsevier/Saunders : cop. 2012 : xix, 1227 s. :
ISBN: 978-1-4377-2233-8 (hbk.)
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst

Läkemedelsboken.
Stockholm : Apoteket AB : 2009 : 1 PDF-fil (1236 s.) :
Online via Läkemedelsverket
Obligatorisk
Läsanvisning: Delar av, finns att läsa online på Läkemdelsverkets hemsida

Den viktiga maten : praktisk nutritionsbehandling vid cancersjukdom
Orrevall Ylva, Eklund Erika
Stockholm : Cancerfonden : 1995 : 285 s. :
ISBN: 91-86371-30-4
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: Utlåningsexemplar via institutionen

Äldresjukvård : medicinsk äldresjukvård av multisjuka patienter
Rundgren Åke, Dehlin Ove
Lund : Studentlitteratur : 2004 : 245 s. :
ISBN: 91-44-02097-X
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst

Näring för god vård och omsorg : en vägledning för att förebygga och behandla undernäring
Stockholm : Socialstyrelsen : 2011 : 179 s. :
Fritt tillgänglig via Socialstyrelsen
ISBN: 978-91-86885-39-7
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst

Westergren Albert
Svårigheter att äta
Lund : Studentlitteratur ;a Stockholm :b Vårdförb. : 2003 : 214 s. :
ISBN: 978-91-44-04232-9 (6. tr.)
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: Utlåningsexemplar via institutionen

Referenslitteratur

Nutritionsbehandling i sjukvård och omsorg.
Stockholm : Dietisternas Riksförbund, Nutritionsnätet, Svensk förening för klinisk nutrition och SWESPEN : [mellan 2004 och 2006] : 27 s. :
ISBN: 91-631-6253-9
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: På Swespens hemsida http://www.swespen.se/ finns det under Nutritionshandboken en länk där du kan ladda ner en pdf fil av boken.

Geriatrisk nutrition
Faxén Irving Gerd, Karlström Brita, Rothenberg Elisabet
1. uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2010 : 230 s. :
ISBN: 978-91-44-05211-3 (spiralh.)
Se Umeå UB:s söktjänst

Hälso- och sjukvårdens organisation i Sverige
Falk Viking, Nilsson Kerstin
2., [rev. och utök.] uppl. : Lund : Studentlitteratur : 1999 : 143 s. :
ISBN: 91-44-01206-3
Se Umeå UB:s söktjänst

Gibney Michael J.
Clinical nutrition
Oxford ;b Blackwell Science,c 2005 : Blackwell Science : 2005 : xvi, 480s. :
ISBN: 0-632-05626-6
Se Umeå UB:s söktjänst

Strang Peter
Leva nära cancer : när du eller någon närstående fått besked om cancer : symtom, diagnos, vård och behandling
2., [uppdaterade] uppl. /b [foto: Corbis] : Stockholm : Gothia : 2006 : 144 s. :
ISBN: 91-7205-511-1
Se Umeå UB:s söktjänst

Disease-related malnutrition : an evidence-based approach to treatment.
Stratton Rebecca J., Green Ceri J., Elia Marinos
Wallingford : CABI : 2003 : xvi, 824 s. : ill. :
ISBN: 0-85199-648-5
Se Umeå UB:s söktjänst

DIETETIK MED SJUKDOMSLÄRA II, 12 HP

Obligatorisk litteratur

DRF:s referensgrupp i obesitas. Behandling av övervikt och fetma - en praktisk handbok

Obligatorisk

Internmedicin
Berglund Göran, Abrahamsson Hasse, Wilhelmsson Jan
4., [rev.] uppl. /b under redaktion av Göran Berglund ... : Stockholm : Liber : 2006 : 862 s. :
http://www2.liber.se/bilder/omslag/100/4705296o.jpg
ISBN: 91-47-05296-1 (inb.)
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: Beställes via bokhandel

Krause's food & the nutrition care process.
Mahan L. Kathleen, Escott-Stump Sylvia, Raymond Janice
13. ed. : St. Louis, Mo. : Elsevier/Saunders : cop. 2012 : xix, 1227 s. :
ISBN: 978-1-4377-2233-8 (hbk.)
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst

Läkemedelsboken.
Stockholm : Apoteket AB : 2009 : 1 PDF-fil (1236 s.) :
Online via Läkemedelsverket
Obligatorisk

Mat vid diabetes : en systematisk litteraturöversikt
Stockholm : Statens beredning för medicinsk utvärdering (SBU) : 2010 : 380 s. :
Online
Obligatorisk

Nationella riktlinjer för diabetesvården 2010 : stöd för styrning och ledning
Stockholm : Socialstyrelsen : 2010 : 121 s. :
http://www.socialstyrelsen.se/nationellariktlinjerfordiabetesvarden
ISBN: 978-91-86301-66-8
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: Delar av, går att ladda ner från Socialstyrelsens hemsida

Referenslitteratur

Asp Nils-Georg
Fetma - problem och åtgärder : en systematisk litteraturöversikt
Stockholm : SBU : 2002 : 503 s. :
http://www.sbu.se/upload/Publikationer/Content0/1/fetma_2002/fetmafull.html

Palliativ medicin, uppl 2
Beck-Friis Barbro , Strang (red) Peter
Liber : 2005 :
ISBN: 91-47-05251-1
Se Umeå UB:s söktjänst

Diabetes
Agardh Carl-David, Berne Christian, Östman Jan, Wilhelmsson Jan
3., [omarb. och uppdaterade] uppl. : Stockholm : Liber : 2005 : 426 s., vi pl.-s. i färg :
ISBN: 91-47-05257-0 (inb.)
Se Umeå UB:s söktjänst

Mat för liv och lust : [kokboken för dig som vill äta sunt]
Eliasson Margit, Wåreus Joel, Lindeberg Gunilla
4:e rev. utg. : Stockholm : Bonnier Fakta : 2009 : 400 s. :
ISBN: 978-91-7424-075-7
Se Umeå UB:s söktjänst

Kropp och genus i medicinen
Hovelius Birgitta, Johansson Eva E. (red)
Lund : Studentlitteratur : 2004 : 475 s. :
ISBN: 91-44-03217-X
Se Umeå UB:s söktjänst

Nordic Nutrition Recommendations 2004 : integrating nutrition and physical activity
4th edition : Copenhagen : Nordic Council of Ministers : 2004 : 435, [1] s. :
ISBN: 92-893-1062-6
Se Umeå UB:s söktjänst