Studenter som inte bytt lösenord sedan 7 maj kan inte logga in på studentwebben. Läs hur du byter lösenord.
Engelskt namn: Dietetics A
Denna kursplan gäller: 2014-08-25 till 2015-08-16 (nyare version av kursplanen finns)
Kursplan för kurser med start efter 2019-08-12
Kursplan för kurser med start mellan 2018-08-13 och 2019-08-11
Kursplan för kurser med start mellan 2017-08-14 och 2018-08-12
Kursplan för kurser med start mellan 2016-08-15 och 2017-08-13
Kursplan för kurser med start mellan 2015-08-17 och 2016-08-14
Kursplan för kurser med start mellan 2014-08-25 och 2015-08-16
Kursplan för kurser med start mellan 2013-08-26 och 2014-08-24
Kursplan för kurser med start mellan 2011-09-05 och 2013-08-25
Kurskod: 2KN003
Högskolepoäng: 30
Utbildningsnivå: Grundnivå
Huvudområden och successiv fördjupning:
Inget huvudområde: Grundnivå, kursens fördjupning kan inte klassificeras
Betygsskala: Tregradig skala
Ansvarig institution: Institutionen för kost- och måltidsvetenskap
Beslutad av: Institutionen för kostvetenskap, 2009-05-25
Reviderad av: Prefekten, 2014-06-09
I kursen ingår kost- och nutritionsrelaterade sjukdomar hos vuxna. Förekomst, riskfaktorer för insjuknande, problem som kan förekomma, specifika energi- och näringsbehov samt varför en viss kost- eller nutritionsbehandling kan bli aktuell behandlas. Studenten får lära sig hur man utreder och bedömer nutritionsstatus, genomför en kost- och nutritionsåtgärd, samt hur man följer upp och utvärderar en kost- eller nutritionsbehandling.
Kursen består av följande moment:
1. Immunologi (Immunology), 3 hp
2. Dietetik: en introduktion (Nutritional care in disease: an introduction), 1,5 hp
3. Dietetik med sjukdomslära I (Nutritional care in disease I), 15 hp
4. Dietetik med sjukdomslära II (Nutritional care in disease II), 10,5 hp
Moment 1. Immunologi, 3 hp
I momentet skaffar sig studenten grundläggande kunskaper inom immunologi. I momentet behandlas följande områden; ospecifika och specifika försvaret, humoral och cellulär immunitet, inflammationsförloppet samt tolerans och reglering av immunförsvaret.
Moment 2. Dietetik: en introduktion, 1,5 hp
I momentet behandlas följande områden; terminologi, yrkesetisk kodex, hälso- och sjukvårdens organisation, vårdhygien, laboratorieanalyser, introduktion till Nutritionsbehandlingsprocessen (NCP) och Internationell Dietetik & Nutritionsterminologi (IDNT),journalföring och vad det innebär som yrkeskår att ha legitimation.
Moment 3. Dietetik med sjukdomslära I, 15 hp
I momentet behandlas följande kost- och nutritionsrelaterade sjukdomar/tillstånd; geriatriska sjukdomar, infektionssjukdomar, intensivvård, kronisk obstruktiv lungsjukdom, neurologiska sjukdomar, reumatiska sjukdomar, blodsjukdomar samt tumörsjukdomar. Momentet behandlar även måltidsverksamheten inom vård och omsorg samt palliativ vård.
Moment 4. Dietetik med sjukdomslära II, 10,5 hp
I momentet behandlas följande kost- och nutritionsrelaterade sjukdomar/tillstånd; diabetes, endokrina sjukdomar, hjärt- och kärlsjukdomar, njursjukdomar samt övervikt. Momentet behandlar även journalföring, NCP & IDNT samt genusperspektiv
Moment 1. Immunologi
För godkänt moment ska den studerande kunna:
Kunskap och förståelse
Färdighet och förmåga
Moment 2. Dietetik: en introduktion
För godkänt moment ska den studerande kunna:
Kunskap och förståelse
Färdighet och förmåga
Moment 3. Dietetik med sjukdomslära I
För godkänt moment ska den studerande kunna:
Kunskap och förståelse
Färdighet och förmåga
Värderingsförmåga och förhållningssätt
Moment 4. Dietetik med sjukdomslära II
För godkänt moment ska den studerande kunna:
Kunskap och förståelse
Färdighet och förmåga
Värderingsförmåga och förhållningssätt
Univ: Godkänt betyg från Kostvetenskap A och Kostvetenskap B samt genomgått Kost och hälsokommunikation samt Fysiologi för dietetik.
Undervisningen bedrivs i form av föreläsningar, gruppuppgifter, laborationer och seminarier. Studiebesök kan förekomma. Obligatoriska moment är seminarier och laborationer.
Examinationen sker dels genom skriftliga salstentamen och muntlig individuell tentamina, dels genom muntliga och skriftliga redovisningar av laborations- och seminariemoment där vissa examinationer sker individuellt och andra i grupp. På huvuddelen av laborations- och seminariemomenten ges endast betygen U eller G. På moment 2 ges endast betygen U eller G. För att bli godkänd på hela kursen krävs att samtliga prov och obligatoriska moment är godkända. Betyget utgör en sammanfattande bedömning av resultaten vid examinationens olika delar.
För betyget VG på hela kursen krävs betyget VG på minst två av momenten.
Ett omprov ska erbjudas senast tre månader efter ordinarie provtillfälle, dock ska omprov erbjudas tidigast tio arbetsdagar efter det att resultatet av det ordinarie provet har meddelats och kopia av studentens tentamen är tillgänglig. Dessutom skall minst ytterligare ett omprov erbjudas inom ett år från ordinarie provtillfälle, s.k. uppsamlingsprov. I de fall prov eller praktik inte kan upprepas enligt gällande regler för omprov och ompraktik kan det istället ersättas med annan uppgift. Omfattningen av och innehållet i sådan uppgift ska stå i rimlig proportion till det missade provet/praktiken.
Studerande som underkänts vid ett provtillfälle har möjlighet att delta i förnyat prov vid totalt minst 5 provtillfällen. En student har rätt att begära att få byta examinator efter två underkända prov på moment eller delar av kurs, om inte särskilda skäl talar emot det (Högskoleförordningen 6 kap. 22 §). Begäran om ny examinator ställs till studierektor för Institutionen för kostvetenskap. Tentamen baserad på denna kursplan kan garanteras under två år efter studentens förstagångsregistrering på kursen.
TILLGODORÄKNANDE
Tillgodoräknande av kurs (helt eller delvis) kan prövas. Se universitetets regelsamling och tillgodoräknandeordning. Ansökan görs på särskild blankett enligt studentcentrums riktlinjer.
Grundläggande immunologi
Brändén Henrik, Andersson Jan, Engqvist Jeanette, Sonesson Johan
3., [uppdaterade och omarb.] uppl. /b [illustrationer: Jeanette Engqvist samt Johan Sonesson] : Lund : Studentlitteratur : 2004 : 354 s. :
ISBN: 91-44-03073-8
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: beställes via bokhandel
Etisk kodex för dietister. Dietisternas Riksförbund (DRF)
2005 :
Obligatorisk
Läsanvisning: Erhålles via institutionen
Internmedicin, bok med eLabb
Dahlström Ulf, Kechagias Stergios, Stenke (red.) Leif
5. uppl. : Liber : 2011 :
ISBN: 978-91-47-90863-9
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Krause's food & the nutrition care process.
Mahan L. Kathleen, Escott-Stump Sylvia, Raymond Janice
13. ed. : St. Louis, Mo. : Elsevier/Saunders : cop. 2012 : xix, 1227 s. :
ISBN: 978-1-4377-2233-8 (hbk.)
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Apoteket AB
Läkemedelsboken
Senaste upplaga : Apoteket AB :
Obligatorisk
Äldresjukvård : medicinsk äldresjukvård av multisjuka patienter
Rundgren Åke, Dehlin Ove
Lund : Studentlitteratur : 2004 : 245 s. :
ISBN: 91-44-02097-X
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Näring för god vård och omsorg : en vägledning för att förebygga och behandla undernäring
Stockholm : Socialstyrelsen : 2011 : 179 s. :
Fritt tillgänglig via Socialstyrelsen
ISBN: 978-91-86885-39-7
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Westergren Albert
Svårigheter att äta
Lund : Studentlitteratur ;a Stockholm :b Vårdförb. : 2003 : 214 s. :
ISBN: 978-91-44-04232-9 (6. tr.)
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: Utlåningsexemplar via institutionen
Internationell dietetik & nutritionsterminologi version 4 : svensk översättning av IDNT : introduktion, termer och definitioner samt Pocket guide for international dietetics & nutrition terminology (IDNT) reference manual : standardized language for the nutrition care process, fourth edition
Göteborg : Dietisternas riksförbund (DRF) : cop. 2013 : 66, 337 s. :
ISBN: 9789163718212 (spiralh.)
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Geriatrisk nutrition
Faxén Irving Gerd, Karlström Brita, Rothenberg Elisabet
1. uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2010 : 230 s. :
ISBN: 978-91-44-05211-3 (spiralh.)
Se Umeå UB:s söktjänst
Hälso- och sjukvårdens organisation i Sverige
Falk Viking, Nilsson Kerstin
2., [rev. och utök.] uppl. : Lund : Studentlitteratur : 1999 : 143 s. :
ISBN: 91-44-01206-3
Se Umeå UB:s söktjänst
Gibney Michael J.
Clinical nutrition
Oxford ;b Blackwell Science,c 2005 : Blackwell Science : 2005 : xvi, 480s. :
ISBN: 0-632-05626-6
Se Umeå UB:s söktjänst
Strang Peter
Leva nära cancer : när du eller någon närstående fått besked om cancer : symtom, diagnos, vård och behandling
2., [uppdaterade] uppl. /b [foto: Corbis] : Stockholm : Gothia : 2006 : 144 s. :
ISBN: 91-7205-511-1
Se Umeå UB:s söktjänst
Disease-related malnutrition : an evidence-based approach to treatment.
Stratton Rebecca J., Green Ceri J., Elia Marinos
Wallingford : CABI : 2003 : xvi, 824 s. : ill. :
ISBN: 0-85199-648-5
Se Umeå UB:s söktjänst
Palliativ medicin, uppl 2
Beck-Friis Barbro , Strang (red) Peter
Liber : 2005 :
ISBN: 91-47-05251-1
Se Umeå UB:s söktjänst
DRF:s referensgrupp, njurmedicin. Behandlingsriktlinjer
DRF :
http://drf.nu/njurmedicin.php
Obligatorisk
Internmedicin, bok med eLabb
Dahlström Ulf, Kechagias Stergios, Stenke (red.) Leif
5. uppl. : Liber : 2011 :
ISBN: 978-91-47-90863-9
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Krause's food & the nutrition care process.
Mahan L. Kathleen, Escott-Stump Sylvia, Raymond Janice
13. ed. : St. Louis, Mo. : Elsevier/Saunders : cop. 2012 : xix, 1227 s. :
ISBN: 978-1-4377-2233-8 (hbk.)
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Apoteket AB
Läkemedelsboken
Senaste upplaga : Apoteket AB :
Obligatorisk
Mat vid diabetes : en systematisk litteraturöversikt
Stockholm : Statens beredning för medicinsk utvärdering (SBU) : 2010 : 380 s. :
Online
Obligatorisk
Nationella riktlinjer för diabetesvården 2010 : stöd för styrning och ledning
Stockholm : Socialstyrelsen : 2010 : 121 s. :
http://www.socialstyrelsen.se/nationellariktlinjerfordiabetesvarden
ISBN: 978-91-86301-66-8
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: Delar av, går att ladda ner från Socialstyrelsens hemsida
Internationell dietetik & nutritionsterminologi version 4 : svensk översättning av IDNT : introduktion, termer och definitioner samt Pocket guide for international dietetics & nutrition terminology (IDNT) reference manual : standardized language for the nutrition care process, fourth edition
Göteborg : Dietisternas riksförbund (DRF) : cop. 2013 : 66, 337 s. :
ISBN: 9789163718212 (spiralh.)
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Nordic Nutrition Recommendations 2012 : integrating nutrition and physical activity
5th edition : Copenhagen : Nordic Council of Ministers : 2014 : 627 s. :
Fritt tillgänglig via Nordiska ministerrådet
ISBN: 9789289326711
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Mat vid fetma : en systematisk litteraturöversikt
Stockholm : Statens beredning för medicinsk utvärdering (SBU) : 2013 : 539 s. :
ISBN: 978-91-85413-59-1
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: URL: http://www.sbu.se/upload/Publikationer/Content0/1/Mat_vid_fetma_218-2013.pdf
Diabetes
Agardh Carl-David, Berne Christian, Östman Jan, Wilhelmsson Jan
3., [omarb. och uppdaterade] uppl. : Stockholm : Liber : 2005 : 426 s., vi pl.-s. i färg :
ISBN: 91-47-05257-0 (inb.)
Se Umeå UB:s söktjänst
Mat för liv och lust : [kokboken för dig som vill äta sunt]
Eliasson Margit, Wåreus Joel, Lindeberg Gunilla
4:e rev. utg. : Stockholm : Bonnier Fakta : 2009 : 400 s. :
ISBN: 978-91-7424-075-7
Se Umeå UB:s söktjänst
Kropp och genus i medicinen
Hovelius Birgitta, Johansson Eva E. (red)
Lund : Studentlitteratur : 2004 : 475 s. :
ISBN: 91-44-03217-X
Se Umeå UB:s söktjänst