"False"
Hoppa direkt till innehållet

Studenter som inte bytt lösenord sedan 7 maj kan inte logga in på studentwebben. Läs hur du byter lösenord.

printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Dietetik A, 30 hp

Engelskt namn: Dietetics A

Denna kursplan gäller: 2009-08-31 till 2011-09-04 (nyare version av kursplanen finns)

Kurskod: 2KN003

Högskolepoäng: 30

Utbildningsnivå: Grundnivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Inget huvudområde: Grundnivå, kursens fördjupning kan inte klassificeras

Betygsskala: Tregradig skala

Ansvarig institution: Institutionen för kost- och måltidsvetenskap

Beslutad av: Institutionen för kostvetenskap, 2009-05-25

Innehåll

I kursen ingår kost- och nutritionsrelaterade sjukdomar hos vuxna. Förekomst, riskfaktorer för insjuknande, problem som kan förekomma, specifika energi- och näringsbehov samt varför en viss kost- eller nutritionsbehandling kan bli aktuell behandlas. Studenten får lära sig hur man utreder och bedömer nutritionsstatus, genomför en kost- och nutritionsåtgärd, samt hur man följer upp och utvärderar en kost- eller nutritionsbehandling. Kursen består av följande moment: 1. Immunologi (Immunology), 3 hp 2. Dietetik – en introduktion (Nutritional care in disease – an introduction), 1,5 hp 3. Dietetik med sjukdomslära I (Nutritional care in disease I), 13,5 hp 4. Dietetik med sjukdomslära II (Nutritional care in disease II), 12 hp Moment 1. Immunologi, 3 hp I momentet skaffar sig studenten grundläggande kunskaper inom immunologi. I momentet behandlas följande områden; ospecifika och specifika försvaret, humoral och cellulär immunitet, inflammationsförloppet samt tolerans och reglering av immunförsvaret. Moment 2. Dietetik – en introduktion, 1,5 hp I momentet behandlas följande områden; terminologi, yrkesetisk kodex, hälso- och sjukvårdens organisation, vårdhygien, laboratorieanalyser, journalföring och vad det innebär som yrkeskår att ha legitimation. Moment 3. Dietetik med sjukdomslära I, 13,5 hp I momentet behandlas följande kost- och nutritionsrelaterade sjukdomar/tillstånd; geriatriska sjukdomar, infektionssjukdomar, intensivvård, kronisk obstruktiv lungsjukdom, neurologiska sjukdomar, reumatiska sjukdomar samt tumörsjukdomar. Momentet behandlar även måltidsverksamheten inom vård och omsorg samt palliativ vård. Moment 4. Dietetik med sjukdomslära II, 12 hp I momentet behandlas följande kost- och nutritionsrelaterade sjukdomar/tillstånd; alkoholmissbrukssjukdomar, blodsjukdomar, diabetes, endokrina sjukdomar, hjärt- och kärlsjukdomar, njursjukdomar samt övervikt. Momentet behandlar även genusperspektiv

Förväntade studieresultat

Moment 1. Immunologi Efter slutfört moment ska den studerande kunna: • Förklara skillnaden mellan ospecifikt och specifikt försvar, humoral och cellulär immunitet, samt redogöra för respektive försvarssystems effektormekanismer. • Redogöra för inflammationsförloppets olika steg. • Förstå hur variation hos antigenreceptorer uppstår. • Förstå principerna för tolerans och reglering av immunförsvaret. Moment 2. Dietetik – en introduktion Efter slutfört moment ska den studerande kunna: • Reflektera kring olika begrepp och termer som används inom hälso- och sjukvården och som yrkesverksam dietist. • Förstå och diskutera kring principerna i yrkesetiskt kodex. Moment 3. Dietetik med sjukdomslära I Efter slutfört moment ska den studerande kunna: • Redogöra för kost- och nutritionsrelaterade sjukdomar och deras inverkan på nutritionsstatus. • Utföra en kost- och nutritionsutredning samt föreslå, planera och motivera lämplig kost- och nutritionsbehandling. • Analysera, värdera och argumentera kring mat och måltider som berör både individ och måltidsverksamhet inom vård och omsorg. • Förstå och diskutera kring olika aspekter när det gäller palliativ vård. Moment 4. Dietetik med sjukdomslära II Efter slutfört moment ska den studerande kunna: • Redogöra för kost- och nutritionsrelaterade sjukdomar och deras inverkan på nutritionsstatus. • Utföra en kost- och nutritionsutredning samt föreslå, planera och motivera lämplig kost- och nutritionsbehandling. • Diskutera och reflektera kring genusperspektiv inom kommande yrkesverksamhet.

Behörighetskrav

Univ: Godkänt betyg från Kostvetenskap A och Kostvetenskap B samt genomgått Kost och hälsokommunikation samt Fysiologi för dietetik.

Undervisningens upplägg

Undervisningen bedrivs i form av föreläsningar, gruppövningar, laborationer och seminarier. Studiebesök kan förekomma. Obligatoriska moment är seminarier, laborationer och fördjupningsuppgifter samt ev. studiebesök och vissa lektioner.

Examination

Examinationen sker dels genom skriftliga tentamina, dels genom muntliga och/eller skriftliga redovisningar av laborations- och seminariemoment. På huvuddelen av laborations- och seminariemomenten ges endast betygen U eller G. För att bli godkänd på hela kursen krävs att samtliga prov och obligatoriska moment är godkända. Betyget utgör en sammanfattande bedömning av resultaten vid examinationens olika delar. För betyget VG på hela kursen krävs att minst 15 hp på hela kursen har betyget VG. Regler runt prov och bedömning, se universitetets regelsamling. TILLGODORÄKNANDE Tillgodoräknande av kurs (helt eller delvis) kan prövas. Se universitetets regelsamling och tillgodoräknandeordning. Ansökan görs på särskild blankett enligt studentcentrums riktlinjer.

Litteratur

  • Giltig från: 2010 vecka 36

    Immunologi 3 hp

    Grundläggande immunologi
    Brändén Henrik, Andersson Jan, Engqvist Jeanette, Sonesson Johan
    3., [uppdaterade och omarb.] uppl. /b [illustrationer: Jeanette Engqvist samt Johan Sonesson] : Lund : Studentlitteratur : 2004 : 354 s. :
    ISBN: 91-44-03073-8
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Dietetik en introduktion 1,5 hp

    Etisk kodex för dietister. Dietisternas Riksförbund (DRF)
    2005 :
    Obligatorisk
    Läsanvisning: Erhålles via institutionen

    Dietetik med sjukdomslära I 13,5 hp

    Internmedicin
    Berglund Göran, Abrahamsson Hasse, Wilhelmsson Jan
    4., [rev.] uppl. /b under redaktion av Göran Berglund ... : Stockholm : Liber : 2006 : 862 s. :
    http://www2.liber.se/bilder/omslag/100/4705296o.jpg
    ISBN: 91-47-05296-1 (inb.)
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Krause's food & nutrition therapy.
    Mahan L. Kathleen, Escott-Stump Sylvia, Krause Marie V.
    12. ed. /b [edited by] L. Kathleen Mahan, Sylvia Escott-Stump : St. Louis, Mo. : Saunders Elsevier : 2007 : xxiv, 1352 s. :
    ISBN: 978-1-4160-3401-8
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Livsmedelsverket: Mat och näring för sjuka. Livsmedelsverket
    2003 : sid. 90 :
    Obligatorisk

    Läkemedelsboken.
    Stockholm : Apoteket AB : 2009 : 1 PDF-fil (1236 s.) :
    Online via Läkemedelsverket
    Obligatorisk

    Nutritionsbehandling i sjukvård och omsorg.
    Stockholm : Dietisternas Riksförbund, Nutritionsnätet, Svensk förening för klinisk nutrition och SWESPEN : [mellan 2004 och 2006] : 27 s. :
    ISBN: 91-631-6253-9
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst
    Läsanvisning: På Swespens hemsida http://www.swespen.se/ finns det under Nutritionshandboken en länk där du kan ladda ner en pdf fil av boken.

    Den viktiga maten : praktisk nutritionsbehandling vid cancersjukdom
    Orrevall Ylva, Eklund Erika
    Stockholm : Cancerfonden : 1995 : 285 s. :
    ISBN: 91-86371-30-4
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst
    Läsanvisning: Utlåningsexemplar via institutionen

    Äldresjukvård : medicinsk äldresjukvård av multisjuka patienter
    Rundgren Åke, Dehlin Ove
    Lund : Studentlitteratur : 2004 : 245 s. :
    ISBN: 91-44-02097-X
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Socialstyrelsen
    Näringsproblem i vård och omsorg : prevention och behandling.
    Stockholm : Socialstyr. : 2000 : 203 s. : ill. :
    ISBN: 91-7201-480-6
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Westergren Albert
    Svårigheter att äta
    Lund : Studentlitteratur ;a Stockholm :b Vårdförb. : 2003 : 214 s. :
    ISBN: 978-91-44-04232-9 (6. tr.)
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst
    Läsanvisning: Utlåningsexemplar via institutionen

    Dietetik med sjukdomslära II 12 hp

    DRF:s referensgrupp i obesitas. Behandling av övervikt och fetma - en praktisk handbok

    Obligatorisk

    Internmedicin
    Berglund Göran, Abrahamsson Hasse, Wilhelmsson Jan
    4., [rev.] uppl. /b under redaktion av Göran Berglund ... : Stockholm : Liber : 2006 : 862 s. :
    http://www2.liber.se/bilder/omslag/100/4705296o.jpg
    ISBN: 91-47-05296-1 (inb.)
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Krause's food & nutrition therapy.
    Mahan L. Kathleen, Escott-Stump Sylvia, Krause Marie V.
    12. ed. /b [edited by] L. Kathleen Mahan, Sylvia Escott-Stump : St. Louis, Mo. : Saunders Elsevier : 2007 : xxiv, 1352 s. :
    ISBN: 978-1-4160-3401-8
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Livsmedelsverket: Mat och näring för sjuka. Livsmedelsverket
    2003 : sid. 90 :
    Obligatorisk

    Läkemedelsboken.
    Stockholm : Apoteket AB : 2009 : 1 PDF-fil (1236 s.) :
    Online via Läkemedelsverket
    Obligatorisk

    Nationella riktlinjer för vård och behandling vid diabetes mellitus.p Version för hälso- och sjukvårdspersonal
    Stockholm : Socialstyr. : 1999 : 79 s. :
    www.socialstyrelsen.se
    ISBN: 91-7201-377-X
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Referenslitteratur

    Asp Nils-Georg
    Fetma - problem och åtgärder : en systematisk litteraturöversikt
    Stockholm : SBU : 2002 : 503 s. :
    http://www.sbu.se/upload/Publikationer/Content0/1/fetma_2002/fetmafull.html

    Palliativ medicin, uppl 2
    Beck-Friis Barbro , Strang (red) Peter
    Liber : 2005 :
    ISBN: 91-47-05251-1
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Diabetes
    Agardh Carl-David, Berne Christian, Östman Jan, Wilhelmsson Jan
    3., [omarb. och uppdaterade] uppl. : Stockholm : Liber : 2005 : 426 s., vi pl.-s. i färg :
    ISBN: 91-47-05257-0 (inb.)
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Mat för liv och lust : [kokboken för dig som vill äta sunt]
    Eliasson Margit, Wåreus Joel, Lindeberg Gunilla
    4:e rev. utg. : Stockholm : Bonnier Fakta : 2009 : 400 s. :
    ISBN: 978-91-7424-075-7
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Hälso- och sjukvårdens organisation i Sverige
    Falk Viking, Nilsson Kerstin
    2., [rev. och utök.] uppl. : Lund : Studentlitteratur : 1999 : 143 s. :
    ISBN: 91-44-01206-3
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Gibney Michael J.
    Clinical nutrition
    Oxford ;b Blackwell Science,c 2005 : Blackwell Science : 2005 : xvi, 480s. :
    ISBN: 0-632-05626-6
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Hessov Ib
    Klinisk nutrition
    1. uppl. : Stockholm : Liber : 2001 : 288 s. :
    ISBN: 91-47-05062-4 ; 581:00
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Kropp och genus i medicinen
    Hovelius Birgitta, Johansson Eva E. (red)
    Lund : Studentlitteratur : 2004 : 475 s. :
    ISBN: 91-44-03217-X
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Medicinsk miniordbok
    Lindskog Bengt I., Frank Urban
    6. uppl.,b [2. tr.] : Stockholm : Norstedts akademiska förlag : 2005 : 508 s. :
    ISBN: 91-7227-440-9
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Nordic Nutrition Recommendations 2004 : integrating nutrition and physical activity
    4th edition : Copenhagen : Nordic Council of Ministers : 2004 : 435, [1] s. :
    ISBN: 92-893-1062-6
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Strang Peter
    Leva nära cancer : när du eller någon närstående fått besked om cancer : symtom, diagnos, vård och behandling
    2., [uppdaterade] uppl. /b [foto: Corbis] : Stockholm : Gothia : 2006 : 144 s. :
    ISBN: 91-7205-511-1
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Disease-related malnutrition : an evidence-based approach to treatment.
    Stratton Rebecca J., Green Ceri J., Elia Marinos
    Wallingford : CABI : 2003 : xvi, 824 s. : ill. :
    ISBN: 0-85199-648-5
    Se Umeå UB:s söktjänst

  • Giltig från: 2008 vecka 36

    Immunologi 3 hp

    Grundläggande immunologi
    Brändén Henrik, Andersson Jan, Engqvist Jeanette, Sonesson Johan
    3., [uppdaterade och omarb.] uppl. /b [illustrationer: Jeanette Engqvist samt Johan Sonesson] : Lund : Studentlitteratur : 2004 : 354 s. :
    ISBN: 91-44-03073-8
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Dietetik - en introduktion 1,5 hp

    Etisk kodex för dietister. Dietisternas Riksförbund (DRF)
    2005 :

    Dietetik med sjukdomslära I 13,5 hp

    Internmedicin.
    Abrahamsson Hasse, Asplund Kjell, Wilhelmsson Jan
    3., [rev.]uppl. / under redaktion av Kjell Asplund ... ; [illustrationer: Jan Wilhelmsson] : Stockholm : Liber, 2002 (Falköping : 2002 : 850 s. : ill. :
    ISBN: 91-47-04961-8
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Krause's food, nutrition,&diet therapy.
    Mahan L. Kathleen, Escott-Stump Sylvia, Krause Marie V.
    11th ed. / [edited by]L. Kathleen Mahan, Sylvia Escott-Stump : Philadelphia, Pa. ; London : W. B. Saunders : 2004 : 37, 1321 s. : ill. :
    ISBN: 0-7216-9784-4
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Livsmedelsverket: Mat och näring för sjuka. Livsmedelsverket
    2003 : sid. 90 :

    Läkemedelsboken. http://www.apoteket.se :vårdpersonal
    sid. 82 :

    Westergren Albert
    Svårigheter att äta
    Lund : Studentlitteratur ;a Stockholm :b Vårdförb. : 2003 : 214 s. :
    ISBN: 978-91-44-04232-9 (6. tr.)
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Dietetik med sjukdomslära II 12 hp

    Apoteket AB
    Läkemedelsboken
    Senaste upplaga : Apoteket AB :

    Internmedicin
    Berglund Göran, Abrahamsson Hasse, Wilhelmsson Jan
    4., [rev.] uppl. /b under redaktion av Göran Berglund ... : Stockholm : Liber : 2006 : 862 s. :
    http://www2.liber.se/bilder/omslag/100/4705296o.jpg
    ISBN: 91-47-05296-1 (inb.)
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Krause's food, nutrition,&diet therapy.
    Mahan L. Kathleen, Escott-Stump Sylvia, Krause Marie V.
    11th ed. / [edited by]L. Kathleen Mahan, Sylvia Escott-Stump : Philadelphia, Pa. ; London : W. B. Saunders : 2004 : 37, 1321 s. : ill. :
    ISBN: 0-7216-9784-4
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Mat och näring för sjuka inom vård och omsorg.
    Nilsson Balknäs Ulla, Andersen Merethe, Statens livsmedelsverk
    Uppsala : Statens livsmedelsverk, 2003 (Ödeshög : 2003 : 98 s. : färgill. :
    ISBN: 91-7714-166-0
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Nationella riktlinjer för vård och behandling vid diabetes mellitus.
    Stockholm : Socialstyrelsen : 70 s. :

    Referenslitteratur

    Palliativ medicin, uppl 2
    Beck-Friis Barbro , Strang (red) Peter
    Liber : 2005 :
    ISBN: 91-47-05251-1
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Diabetes
    Agardh Carl-David, Berne Christian, Östman Jan, Wilhelmsson Jan
    3., [omarb. och uppdaterade] uppl. : Stockholm : Liber : 2005 : 426 s., vi pl.-s. i färg :
    ISBN: 91-47-05257-0 (inb.)
    Se Umeå UB:s söktjänst

    DRF:s referensgrupp i obesitas. Behandling av övervikt och fetma - en praktisk handbok

    Mat för liv och lust : [baskokboken för dig som vill äta sunt]
    Eliasson Margit, Lindeberg Gunilla, Wåreus Joel
    Bearb. och rev. utg. /b foto: Joel Wåreus : Stockholm : Bonnier : 2006 : 400 s. :
    http://194.68.4.214/bilder/tif/9100111473.tif
    ISBN: 91-0-011147-3 (inb.)
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Hälso- och sjukvårdens organisation i Sverige
    Falk Viking, Nilsson Kerstin
    2., [rev. och utök.] uppl. : Lund : Studentlitteratur : 1999 : 143 s. :
    ISBN: 91-44-01206-3
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Asp Nils-Georg
    Fetma - problem och åtgärder : en systematisk litteraturöversikt
    Stockholm : SBU : 2002 : 503 s. :
    ISBN: 91-87890-78-X
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Gibney Michael J.
    Clinical nutrition
    Oxford ;b Blackwell Science,c 2005 : Blackwell Science : 2005 : xvi, 480s. :
    ISBN: 0-632-05626-6
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Hessov Ib
    Klinisk nutrition.
    1. uppl. : Stockholm : Liber, 2001 ; (Borås : 2001 : 288 s. : ill. :
    ISBN: 91-47-05062-4
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Kropp och genus i medicinen
    Hovelius Birgitta, Johansson Eva E. (red)
    Lund : Studentlitteratur : 2004 : 475 s. :
    ISBN: 91-44-03217-X
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Medicinsk miniordbok
    Lindskog Bengt I., Frank Urban
    6. uppl.,b [2. tr.] : Stockholm : Norstedts akademiska förlag : 2005 : 508 s. :
    ISBN: 91-7227-440-9
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Nordiska ministerrådet
    Nordic Nutrition Recommendations 2004 : integrating nutrition and physical activity.
    Copenhagen : Nordic Council of Ministers : 2004 : 435 s. : ill. :
    ISBN: 92-893-1062-6
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Äldresjukvård : medicinsk äldresjukvård av multisjuka patienter
    Rundgren Åke, Dehlin Ove
    Lund : Studentlitteratur : 2004 : 245 s. :
    ISBN: 91-44-02097-X
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Socialstyrelsen
    Näringsproblem i vård och omsorg : prevention och behandling.
    Stockholm : Socialstyr. : 2000 : 203 s. : ill. :
    ISBN: 91-7201-480-6
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Strang Peter
    Leva nära cancer : när du eller någon närstående fått besked om cancer : symtom, diagnos, vård och behandling
    2., [uppdaterade] uppl. /b [foto: Corbis] : Stockholm : Gothia : 2006 : 144 s. :
    ISBN: 91-7205-511-1
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Disease-related malnutrition : an evidence-based approach to treatment.
    Stratton Rebecca J., Green Ceri J., Elia Marinos
    Wallingford : CABI : 2003 : xvi, 824 s. : ill. :
    ISBN: 0-85199-648-5
    Se Umeå UB:s söktjänst