Studenter som inte bytt lösenord sedan 7 maj kan inte logga in på studentwebben. Läs hur du byter lösenord.
Engelskt namn: Dietetics A
Denna kursplan gäller: 2009-08-31 till 2011-09-04 (nyare version av kursplanen finns)
Kursplan för kurser med start efter 2019-08-12
Kursplan för kurser med start mellan 2018-08-13 och 2019-08-11
Kursplan för kurser med start mellan 2017-08-14 och 2018-08-12
Kursplan för kurser med start mellan 2016-08-15 och 2017-08-13
Kursplan för kurser med start mellan 2015-08-17 och 2016-08-14
Kursplan för kurser med start mellan 2014-08-25 och 2015-08-16
Kursplan för kurser med start mellan 2013-08-26 och 2014-08-24
Kursplan för kurser med start mellan 2011-09-05 och 2013-08-25
Kursplan för kurser med start innan 2011-09-04
Kurskod: 2KN003
Högskolepoäng: 30
Utbildningsnivå: Grundnivå
Huvudområden och successiv fördjupning:
Inget huvudområde: Grundnivå, kursens fördjupning kan inte klassificeras
Betygsskala: Tregradig skala
Ansvarig institution: Institutionen för kost- och måltidsvetenskap
Beslutad av: Institutionen för kostvetenskap, 2009-05-25
I kursen ingår kost- och nutritionsrelaterade sjukdomar hos vuxna. Förekomst, riskfaktorer för insjuknande, problem som kan förekomma, specifika energi- och näringsbehov samt varför en viss kost- eller nutritionsbehandling kan bli aktuell behandlas. Studenten får lära sig hur man utreder och bedömer nutritionsstatus, genomför en kost- och nutritionsåtgärd, samt hur man följer upp och utvärderar en kost- eller nutritionsbehandling. Kursen består av följande moment: 1. Immunologi (Immunology), 3 hp 2. Dietetik en introduktion (Nutritional care in disease an introduction), 1,5 hp 3. Dietetik med sjukdomslära I (Nutritional care in disease I), 13,5 hp 4. Dietetik med sjukdomslära II (Nutritional care in disease II), 12 hp Moment 1. Immunologi, 3 hp I momentet skaffar sig studenten grundläggande kunskaper inom immunologi. I momentet behandlas följande områden; ospecifika och specifika försvaret, humoral och cellulär immunitet, inflammationsförloppet samt tolerans och reglering av immunförsvaret. Moment 2. Dietetik en introduktion, 1,5 hp I momentet behandlas följande områden; terminologi, yrkesetisk kodex, hälso- och sjukvårdens organisation, vårdhygien, laboratorieanalyser, journalföring och vad det innebär som yrkeskår att ha legitimation. Moment 3. Dietetik med sjukdomslära I, 13,5 hp I momentet behandlas följande kost- och nutritionsrelaterade sjukdomar/tillstånd; geriatriska sjukdomar, infektionssjukdomar, intensivvård, kronisk obstruktiv lungsjukdom, neurologiska sjukdomar, reumatiska sjukdomar samt tumörsjukdomar. Momentet behandlar även måltidsverksamheten inom vård och omsorg samt palliativ vård. Moment 4. Dietetik med sjukdomslära II, 12 hp I momentet behandlas följande kost- och nutritionsrelaterade sjukdomar/tillstånd; alkoholmissbrukssjukdomar, blodsjukdomar, diabetes, endokrina sjukdomar, hjärt- och kärlsjukdomar, njursjukdomar samt övervikt. Momentet behandlar även genusperspektiv
Moment 1. Immunologi Efter slutfört moment ska den studerande kunna: Förklara skillnaden mellan ospecifikt och specifikt försvar, humoral och cellulär immunitet, samt redogöra för respektive försvarssystems effektormekanismer. Redogöra för inflammationsförloppets olika steg. Förstå hur variation hos antigenreceptorer uppstår. Förstå principerna för tolerans och reglering av immunförsvaret. Moment 2. Dietetik en introduktion Efter slutfört moment ska den studerande kunna: Reflektera kring olika begrepp och termer som används inom hälso- och sjukvården och som yrkesverksam dietist. Förstå och diskutera kring principerna i yrkesetiskt kodex. Moment 3. Dietetik med sjukdomslära I Efter slutfört moment ska den studerande kunna: Redogöra för kost- och nutritionsrelaterade sjukdomar och deras inverkan på nutritionsstatus. Utföra en kost- och nutritionsutredning samt föreslå, planera och motivera lämplig kost- och nutritionsbehandling. Analysera, värdera och argumentera kring mat och måltider som berör både individ och måltidsverksamhet inom vård och omsorg. Förstå och diskutera kring olika aspekter när det gäller palliativ vård. Moment 4. Dietetik med sjukdomslära II Efter slutfört moment ska den studerande kunna: Redogöra för kost- och nutritionsrelaterade sjukdomar och deras inverkan på nutritionsstatus. Utföra en kost- och nutritionsutredning samt föreslå, planera och motivera lämplig kost- och nutritionsbehandling. Diskutera och reflektera kring genusperspektiv inom kommande yrkesverksamhet.
Univ: Godkänt betyg från Kostvetenskap A och Kostvetenskap B samt genomgått Kost och hälsokommunikation samt Fysiologi för dietetik.
Undervisningen bedrivs i form av föreläsningar, gruppövningar, laborationer och seminarier. Studiebesök kan förekomma. Obligatoriska moment är seminarier, laborationer och fördjupningsuppgifter samt ev. studiebesök och vissa lektioner.
Examinationen sker dels genom skriftliga tentamina, dels genom muntliga och/eller skriftliga redovisningar av laborations- och seminariemoment. På huvuddelen av laborations- och seminariemomenten ges endast betygen U eller G. För att bli godkänd på hela kursen krävs att samtliga prov och obligatoriska moment är godkända. Betyget utgör en sammanfattande bedömning av resultaten vid examinationens olika delar. För betyget VG på hela kursen krävs att minst 15 hp på hela kursen har betyget VG. Regler runt prov och bedömning, se universitetets regelsamling. TILLGODORÄKNANDE Tillgodoräknande av kurs (helt eller delvis) kan prövas. Se universitetets regelsamling och tillgodoräknandeordning. Ansökan görs på särskild blankett enligt studentcentrums riktlinjer.
Grundläggande immunologi
Brändén Henrik, Andersson Jan, Engqvist Jeanette, Sonesson Johan
3., [uppdaterade och omarb.] uppl. /b [illustrationer: Jeanette Engqvist samt Johan Sonesson] : Lund : Studentlitteratur : 2004 : 354 s. :
ISBN: 91-44-03073-8
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Etisk kodex för dietister. Dietisternas Riksförbund (DRF)
2005 :
Obligatorisk
Läsanvisning: Erhålles via institutionen
Internmedicin
Berglund Göran, Abrahamsson Hasse, Wilhelmsson Jan
4., [rev.] uppl. /b under redaktion av Göran Berglund ... : Stockholm : Liber : 2006 : 862 s. :
http://www2.liber.se/bilder/omslag/100/4705296o.jpg
ISBN: 91-47-05296-1 (inb.)
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Krause's food & nutrition therapy.
Mahan L. Kathleen, Escott-Stump Sylvia, Krause Marie V.
12. ed. /b [edited by] L. Kathleen Mahan, Sylvia Escott-Stump : St. Louis, Mo. : Saunders Elsevier : 2007 : xxiv, 1352 s. :
ISBN: 978-1-4160-3401-8
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Livsmedelsverket: Mat och näring för sjuka. Livsmedelsverket
2003 : sid. 90 :
Obligatorisk
Läkemedelsboken.
Stockholm : Apoteket AB : 2009 : 1 PDF-fil (1236 s.) :
Online via Läkemedelsverket
Obligatorisk
Nutritionsbehandling i sjukvård och omsorg.
Stockholm : Dietisternas Riksförbund, Nutritionsnätet, Svensk förening för klinisk nutrition och SWESPEN : [mellan 2004 och 2006] : 27 s. :
ISBN: 91-631-6253-9
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: På Swespens hemsida http://www.swespen.se/ finns det under Nutritionshandboken en länk där du kan ladda ner en pdf fil av boken.
Den viktiga maten : praktisk nutritionsbehandling vid cancersjukdom
Orrevall Ylva, Eklund Erika
Stockholm : Cancerfonden : 1995 : 285 s. :
ISBN: 91-86371-30-4
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: Utlåningsexemplar via institutionen
Äldresjukvård : medicinsk äldresjukvård av multisjuka patienter
Rundgren Åke, Dehlin Ove
Lund : Studentlitteratur : 2004 : 245 s. :
ISBN: 91-44-02097-X
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Socialstyrelsen
Näringsproblem i vård och omsorg : prevention och behandling.
Stockholm : Socialstyr. : 2000 : 203 s. : ill. :
ISBN: 91-7201-480-6
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Westergren Albert
Svårigheter att äta
Lund : Studentlitteratur ;a Stockholm :b Vårdförb. : 2003 : 214 s. :
ISBN: 978-91-44-04232-9 (6. tr.)
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: Utlåningsexemplar via institutionen
DRF:s referensgrupp i obesitas. Behandling av övervikt och fetma - en praktisk handbok
Obligatorisk
Internmedicin
Berglund Göran, Abrahamsson Hasse, Wilhelmsson Jan
4., [rev.] uppl. /b under redaktion av Göran Berglund ... : Stockholm : Liber : 2006 : 862 s. :
http://www2.liber.se/bilder/omslag/100/4705296o.jpg
ISBN: 91-47-05296-1 (inb.)
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Krause's food & nutrition therapy.
Mahan L. Kathleen, Escott-Stump Sylvia, Krause Marie V.
12. ed. /b [edited by] L. Kathleen Mahan, Sylvia Escott-Stump : St. Louis, Mo. : Saunders Elsevier : 2007 : xxiv, 1352 s. :
ISBN: 978-1-4160-3401-8
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Livsmedelsverket: Mat och näring för sjuka. Livsmedelsverket
2003 : sid. 90 :
Obligatorisk
Läkemedelsboken.
Stockholm : Apoteket AB : 2009 : 1 PDF-fil (1236 s.) :
Online via Läkemedelsverket
Obligatorisk
Nationella riktlinjer för vård och behandling vid diabetes mellitus.p Version för hälso- och sjukvårdspersonal
Stockholm : Socialstyr. : 1999 : 79 s. :
www.socialstyrelsen.se
ISBN: 91-7201-377-X
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Asp Nils-Georg
Fetma - problem och åtgärder : en systematisk litteraturöversikt
Stockholm : SBU : 2002 : 503 s. :
http://www.sbu.se/upload/Publikationer/Content0/1/fetma_2002/fetmafull.html
Palliativ medicin, uppl 2
Beck-Friis Barbro , Strang (red) Peter
Liber : 2005 :
ISBN: 91-47-05251-1
Se Umeå UB:s söktjänst
Diabetes
Agardh Carl-David, Berne Christian, Östman Jan, Wilhelmsson Jan
3., [omarb. och uppdaterade] uppl. : Stockholm : Liber : 2005 : 426 s., vi pl.-s. i färg :
ISBN: 91-47-05257-0 (inb.)
Se Umeå UB:s söktjänst
Mat för liv och lust : [kokboken för dig som vill äta sunt]
Eliasson Margit, Wåreus Joel, Lindeberg Gunilla
4:e rev. utg. : Stockholm : Bonnier Fakta : 2009 : 400 s. :
ISBN: 978-91-7424-075-7
Se Umeå UB:s söktjänst
Hälso- och sjukvårdens organisation i Sverige
Falk Viking, Nilsson Kerstin
2., [rev. och utök.] uppl. : Lund : Studentlitteratur : 1999 : 143 s. :
ISBN: 91-44-01206-3
Se Umeå UB:s söktjänst
Gibney Michael J.
Clinical nutrition
Oxford ;b Blackwell Science,c 2005 : Blackwell Science : 2005 : xvi, 480s. :
ISBN: 0-632-05626-6
Se Umeå UB:s söktjänst
Hessov Ib
Klinisk nutrition
1. uppl. : Stockholm : Liber : 2001 : 288 s. :
ISBN: 91-47-05062-4 ; 581:00
Se Umeå UB:s söktjänst
Kropp och genus i medicinen
Hovelius Birgitta, Johansson Eva E. (red)
Lund : Studentlitteratur : 2004 : 475 s. :
ISBN: 91-44-03217-X
Se Umeå UB:s söktjänst
Medicinsk miniordbok
Lindskog Bengt I., Frank Urban
6. uppl.,b [2. tr.] : Stockholm : Norstedts akademiska förlag : 2005 : 508 s. :
ISBN: 91-7227-440-9
Se Umeå UB:s söktjänst
Nordic Nutrition Recommendations 2004 : integrating nutrition and physical activity
4th edition : Copenhagen : Nordic Council of Ministers : 2004 : 435, [1] s. :
ISBN: 92-893-1062-6
Se Umeå UB:s söktjänst
Strang Peter
Leva nära cancer : när du eller någon närstående fått besked om cancer : symtom, diagnos, vård och behandling
2., [uppdaterade] uppl. /b [foto: Corbis] : Stockholm : Gothia : 2006 : 144 s. :
ISBN: 91-7205-511-1
Se Umeå UB:s söktjänst
Disease-related malnutrition : an evidence-based approach to treatment.
Stratton Rebecca J., Green Ceri J., Elia Marinos
Wallingford : CABI : 2003 : xvi, 824 s. : ill. :
ISBN: 0-85199-648-5
Se Umeå UB:s söktjänst
Grundläggande immunologi
Brändén Henrik, Andersson Jan, Engqvist Jeanette, Sonesson Johan
3., [uppdaterade och omarb.] uppl. /b [illustrationer: Jeanette Engqvist samt Johan Sonesson] : Lund : Studentlitteratur : 2004 : 354 s. :
ISBN: 91-44-03073-8
Se Umeå UB:s söktjänst
Etisk kodex för dietister. Dietisternas Riksförbund (DRF)
2005 :
Internmedicin.
Abrahamsson Hasse, Asplund Kjell, Wilhelmsson Jan
3., [rev.]uppl. / under redaktion av Kjell Asplund ... ; [illustrationer: Jan Wilhelmsson] : Stockholm : Liber, 2002 (Falköping : 2002 : 850 s. : ill. :
ISBN: 91-47-04961-8
Se Umeå UB:s söktjänst
Krause's food, nutrition,&diet therapy.
Mahan L. Kathleen, Escott-Stump Sylvia, Krause Marie V.
11th ed. / [edited by]L. Kathleen Mahan, Sylvia Escott-Stump : Philadelphia, Pa. ; London : W. B. Saunders : 2004 : 37, 1321 s. : ill. :
ISBN: 0-7216-9784-4
Se Umeå UB:s söktjänst
Livsmedelsverket: Mat och näring för sjuka. Livsmedelsverket
2003 : sid. 90 :
Läkemedelsboken. http://www.apoteket.se :vårdpersonal
sid. 82 :
Westergren Albert
Svårigheter att äta
Lund : Studentlitteratur ;a Stockholm :b Vårdförb. : 2003 : 214 s. :
ISBN: 978-91-44-04232-9 (6. tr.)
Se Umeå UB:s söktjänst
Apoteket AB
Läkemedelsboken
Senaste upplaga : Apoteket AB :
Internmedicin
Berglund Göran, Abrahamsson Hasse, Wilhelmsson Jan
4., [rev.] uppl. /b under redaktion av Göran Berglund ... : Stockholm : Liber : 2006 : 862 s. :
http://www2.liber.se/bilder/omslag/100/4705296o.jpg
ISBN: 91-47-05296-1 (inb.)
Se Umeå UB:s söktjänst
Krause's food, nutrition,&diet therapy.
Mahan L. Kathleen, Escott-Stump Sylvia, Krause Marie V.
11th ed. / [edited by]L. Kathleen Mahan, Sylvia Escott-Stump : Philadelphia, Pa. ; London : W. B. Saunders : 2004 : 37, 1321 s. : ill. :
ISBN: 0-7216-9784-4
Se Umeå UB:s söktjänst
Mat och näring för sjuka inom vård och omsorg.
Nilsson Balknäs Ulla, Andersen Merethe, Statens livsmedelsverk
Uppsala : Statens livsmedelsverk, 2003 (Ödeshög : 2003 : 98 s. : färgill. :
ISBN: 91-7714-166-0
Se Umeå UB:s söktjänst
Nationella riktlinjer för vård och behandling vid diabetes mellitus.
Stockholm : Socialstyrelsen : 70 s. :
Palliativ medicin, uppl 2
Beck-Friis Barbro , Strang (red) Peter
Liber : 2005 :
ISBN: 91-47-05251-1
Se Umeå UB:s söktjänst
Diabetes
Agardh Carl-David, Berne Christian, Östman Jan, Wilhelmsson Jan
3., [omarb. och uppdaterade] uppl. : Stockholm : Liber : 2005 : 426 s., vi pl.-s. i färg :
ISBN: 91-47-05257-0 (inb.)
Se Umeå UB:s söktjänst
DRF:s referensgrupp i obesitas. Behandling av övervikt och fetma - en praktisk handbok
Mat för liv och lust : [baskokboken för dig som vill äta sunt]
Eliasson Margit, Lindeberg Gunilla, Wåreus Joel
Bearb. och rev. utg. /b foto: Joel Wåreus : Stockholm : Bonnier : 2006 : 400 s. :
http://194.68.4.214/bilder/tif/9100111473.tif
ISBN: 91-0-011147-3 (inb.)
Se Umeå UB:s söktjänst
Hälso- och sjukvårdens organisation i Sverige
Falk Viking, Nilsson Kerstin
2., [rev. och utök.] uppl. : Lund : Studentlitteratur : 1999 : 143 s. :
ISBN: 91-44-01206-3
Se Umeå UB:s söktjänst
Asp Nils-Georg
Fetma - problem och åtgärder : en systematisk litteraturöversikt
Stockholm : SBU : 2002 : 503 s. :
ISBN: 91-87890-78-X
Se Umeå UB:s söktjänst
Gibney Michael J.
Clinical nutrition
Oxford ;b Blackwell Science,c 2005 : Blackwell Science : 2005 : xvi, 480s. :
ISBN: 0-632-05626-6
Se Umeå UB:s söktjänst
Hessov Ib
Klinisk nutrition.
1. uppl. : Stockholm : Liber, 2001 ; (Borås : 2001 : 288 s. : ill. :
ISBN: 91-47-05062-4
Se Umeå UB:s söktjänst
Kropp och genus i medicinen
Hovelius Birgitta, Johansson Eva E. (red)
Lund : Studentlitteratur : 2004 : 475 s. :
ISBN: 91-44-03217-X
Se Umeå UB:s söktjänst
Medicinsk miniordbok
Lindskog Bengt I., Frank Urban
6. uppl.,b [2. tr.] : Stockholm : Norstedts akademiska förlag : 2005 : 508 s. :
ISBN: 91-7227-440-9
Se Umeå UB:s söktjänst
Nordiska ministerrådet
Nordic Nutrition Recommendations 2004 : integrating nutrition and physical activity.
Copenhagen : Nordic Council of Ministers : 2004 : 435 s. : ill. :
ISBN: 92-893-1062-6
Se Umeå UB:s söktjänst
Äldresjukvård : medicinsk äldresjukvård av multisjuka patienter
Rundgren Åke, Dehlin Ove
Lund : Studentlitteratur : 2004 : 245 s. :
ISBN: 91-44-02097-X
Se Umeå UB:s söktjänst
Socialstyrelsen
Näringsproblem i vård och omsorg : prevention och behandling.
Stockholm : Socialstyr. : 2000 : 203 s. : ill. :
ISBN: 91-7201-480-6
Se Umeå UB:s söktjänst
Strang Peter
Leva nära cancer : när du eller någon närstående fått besked om cancer : symtom, diagnos, vård och behandling
2., [uppdaterade] uppl. /b [foto: Corbis] : Stockholm : Gothia : 2006 : 144 s. :
ISBN: 91-7205-511-1
Se Umeå UB:s söktjänst
Disease-related malnutrition : an evidence-based approach to treatment.
Stratton Rebecca J., Green Ceri J., Elia Marinos
Wallingford : CABI : 2003 : xvi, 824 s. : ill. :
ISBN: 0-85199-648-5
Se Umeå UB:s söktjänst