"False"
Hoppa direkt till innehållet

Studenter som inte bytt lösenord sedan 7 maj kan inte logga in på studentwebben. Läs hur du byter lösenord.

printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Dietetik A, 30 hp

Engelskt namn: Dietetics A

Denna kursplan gäller: 2018-08-13 till 2019-08-11 (nyare version av kursplanen finns)

Kurskod: 2KN003

Högskolepoäng: 30

Utbildningsnivå: Grundnivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Inget huvudområde: Grundnivå, kursens fördjupning kan inte klassificeras

Betygsskala: Tregradig skala

Ansvarig institution: Institutionen för kost- och måltidsvetenskap

Beslutad av: Institutionen för kostvetenskap, 2009-05-25

Reviderad av: Prefekten, 2018-06-11

Innehåll

I kursen ingår kost- och nutritionsrelaterade sjukdomar hos vuxna. Förekomst, riskfaktorer för insjuknande, problem som kan förekomma, specifika energi- och näringsbehov samt varför en viss kost- eller nutritionsbehandling kan bli aktuell behandlas. Under kursen utvecklar studenten sin förmåga att utreda och bedöma nutritionsstatus, genomföra en kost- och nutritionsåtgärd, samt följa upp och utvärdera en kost- eller nutritionsbehandling.
 
Kursen består av följande moment:

  1. Immunologi (Immunology), 3 hp
  2. Dietetik med sjukdomslära I (Nutritional care in disease I), 16,5 hp
  3. Dietetik med sjukdomslära II (Nutritional care in disease II), 10,5 hp

Moment 1. Immunologi, 3 hp
I momentet skaffar sig studenten grundläggande kunskaper inom immunologi. I momentet behandlas följande områden; ospecifika och specifika försvaret, humoral och cellulär immunitet, inflammationsförloppet samt tolerans och reglering av immunförsvaret.
 
Moment 2. Dietetik med sjukdomslära I, 16,5 hp
I momentet behandlas följande kost- och nutritionsrelaterade sjukdomar/tillstånd; geriatriska sjukdomar, infektionssjukdomar, intensivvård, kronisk obstruktiv lungsjukdom, neurologiska sjukdomar, reumatiska sjukdomar, blodsjukdomar samt tumörsjukdomar. Momentet omfattar även följande områden; terminologi, yrkesetisk kodex, hälso- och sjukvårdens organisation, vårdhygien, laboratorieanalyser, introduktion till nutritionsbehandlingsprocessen med tillhörande terminologi, journalföring, vad det innebär som yrkeskår att ha legitimation, måltidsverksamheten inom vård och omsorg, interprofessionellt lärande samt palliativ vård.
 
Moment 3. Dietetik med sjukdomslära II, 10,5  hp
I momentet behandlas följande kost- och nutritionsrelaterade sjukdomar/tillstånd; diabetes, endokrina sjukdomar, hjärt- och kärlsjukdomar, njursjukdomar samt övervikt. Momentet omfattar även terminologi, journalföring, nutritionsbehandlingsprocessen, internationalisering samt genusperspektiv. Principerna för allmän farmakologi samt kost- och läkemedelsinteraktioner introduceras.


 

Förväntade studieresultat

Moment 1. Immunologi
För godkänt moment ska den studerande kunna:

Kunskap och förståelse

  • Förklara skillnaden mellan ospecifikt och specifikt försvar, humoral och cellulär immunitet, samt redogöra för respektive försvarssystems effektormekanismer.

Moment 2. Dietetik med sjukdomslära I
För godkänt moment ska den studerande kunna:
Kunskap och förståelse

  • Utveckla en förståelse för nutritionsbehandlingsprocessen.
  • Utveckla en förståelse för den kommande yrkesrollens gemensamma nutritionsterminologi. 
  • Beskriva centrala delar inom området artificiell nutrition.
  • Beskriva olika aspekter kring kost- och nutritionsrelaterade sjukdomar samt definiera medicinsk terminologi relevant för dietistens yrkesutövning.
  • Förstå och diskutera kring olika aspekter när det gäller palliativ vård.
  • Utveckla en fördjupad förståelse för forskningsfrågor, metoder för datainsamling och analys samt opposition inom området kostvetenskap.

Färdighet och förmåga

  • Tillämpa principerna för yrkesetiskt kodex.
  • Tillämpa och hantera konsistensanpassad kost som kan bli aktuellt för personer med tugg- och sväljsvårigheter.
  • Tillämpa och hantera produkter för berikning som kan bli aktuellt för personer i behov av energi- och proteinrik kost..
  • Redogöra och planera för artificiell nutritionsbehandling.
  • Visa praktisk färdighet gällande kostråd vid energi- och proteinrik kost.
  • Visa praktisk färdighet gällande bedömning av energibehov.

Värderingsförmåga och förhållningssätt

  • Sammanfatta och värdera olika aspekter som berör måltidsverksamhet inom vård och omsorg.
  • Planera, föreslå och motivera lämplig nutritionsutredning, nutritionsåtgärder och nutritionsuppföljning för specifika diagnoser.
  • Värdera dietistens yrkesroll i ett interprofessionellt perspektiv genom samverkan med studenter inom andra vårdutbildningar.

Moment 3. Dietetik med sjukdomslära II
För godkänt moment ska den studerande kunna:

Kunskap och förståelse

  • Beskriva olika aspekter kring kost- och nutritionsrelaterade sjukdomar samt definiera medicinsk terminologi relevant för dietistens yrkesutövning.

Färdighet och förmåga

  • Redogöra för lämplig nutritionsutredning, nutritionsåtgärder och nutritionsuppföljning för specifika diagnoser.
  • Reflektera över och hantera olika nutritionsaspekter vid njursjukdom.
  • Analysera, presentera och reflektera kring aktuella metoder som förekommer för viktreduktion.
  • Planera och genomföra en målgruppsanpassad presentation inom området diabetes.
  • Reflektera, diskutera och problematisera olika genusperspektiv inom kommande yrkesverksamhet.
  • Tillämpa principerna för journalföringTillämpa principerna för nutritionsbehandlingsprocessen.

Värderingsförmåga och förhållningssätt

  • Utforma och presentera en plan för utvecklingsarbete med vetenskaplig förankring för en specifik diagnos relevant för kommande yrke.
  • Samverka med studenter vid ett utländskt universitet kring yrkesspecifika frågor.

Behörighetskrav

Univ: Godkänt betyg från Kostvetenskap A och Kostvetenskap B samt genomgått Kost och hälsokommunikation samt Fysiologi för dietetik.

Undervisningens upplägg

Undervisningen bedrivs i form av föreläsningar, gruppuppgifter, laborationer och seminarier. Studiebesök kan förekomma.

Examination

Moment 1. Immunologi
Examinationen sker genom skriftlig tentamen. På skriftlig tentamen kan något av betygen VG, G eller U erhållas.

Moment 2. Dietetik med sjukdomslära I
Examinationen sker genom skriftlig tentamen, muntlig tentamen, klinisk examination vid stationsarbete och muntliga och skriftliga redovisningar av laborations- och seminariemoment. Vissa examinationer sker individuellt och andra i grupp. Betyget utgör en sammanfattande bedömning av resultaten vid examinationens olika delar. För betyget G på momentet krävs att samtliga examinationer är godkända. För betyget VG på momentet krävs godkänd genomförd VG-grundande skriftlig individuell uppgift.

Moment 3. Dietetik med sjukdomslära II
Examinationen sker genom skriftliga tentamina och muntliga och skriftliga redovisningar av laborations- och seminariemoment. Vissa examinationer sker individuellt och andra i grupp. Betyget utgör en sammanfattande bedömning av resultaten vid de olika examinerande delarna. För betyget G på momentet krävs att samtliga examinationer är godkända. För betyget VG på momentet krävs betyget VG på skriftliga tentamina.
 
Helkurs
För betyget VG på hela kursen krävs betyget VG på minst två av tre moment.

Ett omprov ska erbjudas senast två månader efter ordinarie provtillfälle, dock ska omprov erbjudas tidigast tio arbetsdagar efter det att resultatet av det ordinarie provet har meddelats och kopia av studentens tentamen är tillgänglig. Dessutom skall minst ytterligare ett omprov erbjudas inom ett år från ordinarie provtillfälle, s.k. uppsamlingsprov. I de fall prov eller praktik inte kan upprepas enligt gällande regler för omprov och ompraktik kan det istället ersättas med annan uppgift. Omfattningen av och innehållet i sådan uppgift ska stå i rimlig proportion till det missade provet/praktiken.

En student har rätt att begära att få byta examinator efter två underkända prov på moment eller delar av kurs, om inte särskilda skäl talar emot det (Högskoleförordningen 6 kap. 22 §). Begäran om ny examinator ställs till studierektor för Institutionen för kostvetenskap. Tentamen baserad på denna kursplan kan garanteras under två år efter studentens förstagångsregistrering på kursen.
 
TILLGODORÄKNANDE
Tillgodoräknande av kurs (helt eller delvis) kan prövas. Se universitetets regelsamling och tillgodoräknandeordning. Ansökan görs på särskild blankett enligt studentcentrums riktlinjer.

Litteratur

  • Giltig från: 2018 vecka 34

    IMMUNOLOGI, 3 HP

    Rekommenderad litteratur

    Artiklar ur facktidskrifter och andra ämnesrelaterade artiklar (ca 50 sidor, varav i huvudsak engelskspråkiga artiklar)

    Sherwood Lauralee (west Virginia University)
    Human physiology - from cells to systems
    Cengage Learning, Inc : 2014 : 912 sidor :
    ISBN: 978-1-285-86693-2
    Se Umeå UB:s söktjänst

    DIETETIK MED SJUKDOMSLÄRA I, 16.5 HP

    Rekommenderad litteratur

    Artiklar ur facktidskrifter och andra ämnesrelaterade artiklar (ca 150 sidor, varav i huvudsak engelskspråkiga artiklar)

    Etisk kodex för dietister
    Dietisternas riksförbund (DRF) : 2016 :
    Dietisternas riksförbund

    Internmedicin
    Dahlström Ulf, Kechagias Stergios, Stenke Leif
    Sjätte upplagan : Stockholm : Liber : 2018 : 1046 sidor :
    ISBN: 978-91-47-11326-2
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Krause's Food & the Nutrition Care Process
    Mahan L Kathleen, Raymond Janice
    Elsevier/Saunders : 2016 :
    Läsanvisning: 14. ed ISBN: 9780323340755

    Apoteket AB
    Läkemedelsboken
    Senaste upplaga : Apoteket AB :

    Academic of Nutrition and Dietetics, eNCPT
    Nutrition Terminology Reference Material, Dietetics Language For Nutrition Care
    Dietisternas Riksförbund :
    http://www.drf.nu

    Näring för god vård och omsorg : en vägledning för att förebygga och behandla undernäring
    Stockholm : Socialstyrelsen : 2011 : 179 s. :
    Fritt tillgänglig via Socialstyrelsen
    ISBN: 978-91-86885-39-7
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Omvårdnad & äldre
    Blomqvist K, Edberg A-K, Ernsth Bravell M, Wijk H (red)
    Studentlitteratur : 2017 :
    Läsanvisning: NY bok, släpps i september 2017 ISBN: 978-91-44-10279-5 (135 sid)

    Sjukhusmåltiden - en viktig del av vården
    Livsmedelsverket : 2015 :
    Livsmedelsverket

    Referenslitteratur

    Gibney Michael J.
    Clinical nutrition
    Enskede : TPB : 2008. : 1 CD-R :

    Disease-related malnutrition : an evidence-based approach to treatment.
    Stratton Rebecca J., Green Ceri J., Elia Marinos
    Wallingford : CABI : 2003 : xvi, 824 s. : ill. :
    ISBN: 0-85199-648-5
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Geriatrisk nutrition
    Faxén Irving Gerd, Karlström Brita, Rothenberg Elisabet
    2., [rev.] uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2016 : 368 s. :
    ISBN: 978-91-44-09996-5
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Palliativ medicin och vård
    Strang Peter, Beck-Friis Barbro
    4., rev. uppl. : Stockholm : Liber : 2012 : 432 s. :
    ISBN: 978-91-47-10538-0 (inb.)
    Se Umeå UB:s söktjänst

    DIETETIK MED SJUKDOMSLÄRA II, 10,5 HP

    Rekommenderad litteratur

    Artiklar ur facktidskrifter och andra ämnesrelaterade artiklar (ca 150 sidor, varav i huvudsak engelskspråkiga artiklar)

    DRF:s referensgrupp, njurmedicin. Behandlingsriktlinjer
    DRF :
    http://drf.nu/njurmedicin.php

    Öhman Ann
    Genusperspektiv på vårdvetenskap
    Stockholm : Högskoleverket i samarbete med Nationella sekretariatet för genusforskning : 2009 : 62 s. :
    Fritt tillgänglig via www.uka.se
    ISBN: 978-91-85027-71-2
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Internmedicin
    Dahlström Ulf, Kechagias Stergios, Stenke Leif
    Sjätte upplagan : Stockholm : Liber : 2018 : 1046 sidor :
    ISBN: 978-91-47-11326-2
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Krause's Food & the Nutrition Care Process
    Mahan L Kathleen, Raymond Janice
    Elsevier/Saunders : 2016 :
    Läsanvisning: 14. ed ISBN: 9780323340755

    Apoteket AB
    Läkemedelsboken
    Senaste upplaga : Apoteket AB :

    Mat vid diabetes : en systematisk litteraturöversikt
    Stockholm : Statens beredning för medicinsk utvärdering (SBU) : 2010 : 380 s. :
    Online

    Mat vid fetma : en systematisk litteraturöversikt
    Stockholm : Statens beredning för medicinsk utvärdering (SBU) : 2013 : 539 s. :
    ISBN: 978-91-85413-59-1
    Se Umeå UB:s söktjänst
    Läsanvisning: URL: http://www.sbu.se/upload/Publikationer/Content0/1/Mat_vid_fetma_218-2013.pdf

    Nationella riktlinjer för diabetesvården 2010 : stöd för styrning och ledning
    Stockholm : Socialstyrelsen : 2010 : 121 s. :
    http://www.socialstyrelsen.se/nationellariktlinjerfordiabetesvarden
    ISBN: 978-91-86301-66-8
    Se Umeå UB:s söktjänst
    Läsanvisning: Delar av, går att ladda ner från Socialstyrelsens hemsida

    Nordic Nutrition Recommendations 2012 : integrating nutrition and physical activity
    5th edition : Copenhagen : Nordic Council of Ministers : 2014 : 627 s. :
    Fritt tillgänglig via Nordiska ministerrådet
    ISBN: 9789289326711
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Academic of Nutrition and Dietetics, eNCPT
    Nutrition Terminology Reference Material, Dietetics Language For Nutrition Care
    Dietisternas Riksförbund :
    http://www.drf.nu

    Referenslitteratur

    Hammarström Anne
    Genusperspektiv på medicinen : två decenniers utveckling av medvetenheten om kön och genus inom medicinsk forskning och praktik
    2. uppl. : Stockholm : Högskoleverket i samarbete med Nationella sekretariatet för genusforskning : 2005 : 66 s. :
    ISBN: 91-85027-22-7
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Hanås Ragnar
    Typ 1 diabetes hos barn, ungdomar och unga vuxna : hur du blir expert på din egen diabetes
    6., rev. uppl. : Uddevalla : BetaMed : 2014 : 416 s. :
    ISBN: 9789197512077
    Se Umeå UB:s söktjänst

  • Giltig från: 2018 vecka 33

    IMMUNOLOGI, 3 HP

    Rekommenderad litteratur

    Artiklar ur facktidskrifter och andra ämnesrelaterade artiklar (ca 50 sidor, varav i huvudsak engelskspråkiga artiklar)

    Sherwood Lauralee (west Virginia University)
    Human physiology - from cells to systems
    Cengage Learning, Inc : 2014 : 912 sidor :
    ISBN: 978-1-285-86693-2
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    DIETETIK MED SJUKDOMSLÄRA I, 16.5 HP

    Rekommenderad litteratur

    Artiklar ur facktidskrifter och andra ämnesrelaterade artiklar (ca 150 sidor, varav i huvudsak engelskspråkiga artiklar)

    Etisk kodex för dietister
    Dietisternas riksförbund (DRF) : 2016 :
    Dietisternas riksförbund
    Obligatorisk

    Internmedicin
    Dahlström Ulf, Kechagias Stergios, Stenke Leif
    Sjätte upplagan : Stockholm : Liber : 2018 : 1046 sidor :
    ISBN: 978-91-47-11326-2
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Krause's Food & the Nutrition Care Process
    Mahan L Kathleen, Raymond Janice
    Elsevier/Saunders : 2016 :
    Obligatorisk
    Läsanvisning: 14. ed ISBN: 9780323340755

    Apoteket AB
    Läkemedelsboken
    Senaste upplaga : Apoteket AB :
    Obligatorisk

    Academic of Nutrition and Dietetics, eNCPT
    Nutrition Terminology Reference Material, Dietetics Language For Nutrition Care
    Dietisternas Riksförbund :
    http://www.drf.nu
    Obligatorisk

    Näring för god vård och omsorg : en vägledning för att förebygga och behandla undernäring
    Stockholm : Socialstyrelsen : 2011 : 179 s. :
    Fritt tillgänglig via Socialstyrelsen
    ISBN: 978-91-86885-39-7
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Omvårdnad & äldre
    Blomqvist K, Edberg A-K, Ernsth Bravell M, Wijk H (red)
    Studentlitteratur : 2017 :
    Obligatorisk
    Läsanvisning: NY bok, släpps i september 2017 ISBN: 978-91-44-10279-5 (135 sid)

    Sjukhusmåltiden - en viktig del av vården
    Livsmedelsverket : 2015 :
    Livsmedelsverket
    Obligatorisk

    Referenslitteratur

    Gibney Michael J.
    Clinical nutrition
    Enskede : TPB : 2008. : 1 CD-R :
    Obligatorisk

    Disease-related malnutrition : an evidence-based approach to treatment.
    Stratton Rebecca J., Green Ceri J., Elia Marinos
    Wallingford : CABI : 2003 : xvi, 824 s. : ill. :
    ISBN: 0-85199-648-5
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Geriatrisk nutrition
    Faxén Irving Gerd, Karlström Brita, Rothenberg Elisabet
    2., [rev.] uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2016 : 368 s. :
    ISBN: 978-91-44-09996-5
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Palliativ medicin och vård
    Strang Peter, Beck-Friis Barbro
    4., rev. uppl. : Stockholm : Liber : 2012 : 432 s. :
    ISBN: 978-91-47-10538-0 (inb.)
    Se Umeå UB:s söktjänst

    DIETETIK MED SJUKDOMSLÄRA II, 12 HP

    Rekommenderad litteratur

    Artiklar ur facktidskrifter och andra ämnesrelaterade artiklar (ca 150 sidor, varav i huvudsak engelskspråkiga artiklar)

    DRF:s referensgrupp, njurmedicin. Behandlingsriktlinjer
    DRF :
    http://drf.nu/njurmedicin.php
    Obligatorisk

    Öhman Ann
    Genusperspektiv på vårdvetenskap
    Stockholm : Högskoleverket i samarbete med Nationella sekretariatet för genusforskning : 2009 : 62 s. :
    Fritt tillgänglig via www.uka.se
    ISBN: 978-91-85027-71-2
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Internmedicin
    Dahlström Ulf, Kechagias Stergios, Stenke Leif
    Sjätte upplagan : Stockholm : Liber : 2018 : 1046 sidor :
    ISBN: 978-91-47-11326-2
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Krause's Food & the Nutrition Care Process
    Mahan L Kathleen, Raymond Janice
    Elsevier/Saunders : 2016 :
    Obligatorisk
    Läsanvisning: 14. ed ISBN: 9780323340755

    Apoteket AB
    Läkemedelsboken
    Senaste upplaga : Apoteket AB :
    Obligatorisk

    Mat vid diabetes : en systematisk litteraturöversikt
    Stockholm : Statens beredning för medicinsk utvärdering (SBU) : 2010 : 380 s. :
    Online
    Obligatorisk

    Mat vid fetma : en systematisk litteraturöversikt
    Stockholm : Statens beredning för medicinsk utvärdering (SBU) : 2013 : 539 s. :
    ISBN: 978-91-85413-59-1
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst
    Läsanvisning: URL: http://www.sbu.se/upload/Publikationer/Content0/1/Mat_vid_fetma_218-2013.pdf

    Nationella riktlinjer för diabetesvården 2010 : stöd för styrning och ledning
    Stockholm : Socialstyrelsen : 2010 : 121 s. :
    http://www.socialstyrelsen.se/nationellariktlinjerfordiabetesvarden
    ISBN: 978-91-86301-66-8
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst
    Läsanvisning: Delar av, går att ladda ner från Socialstyrelsens hemsida

    Nordic Nutrition Recommendations 2012 : integrating nutrition and physical activity
    5th edition : Copenhagen : Nordic Council of Ministers : 2014 : 627 s. :
    Fritt tillgänglig via Nordiska ministerrådet
    ISBN: 9789289326711
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Academic of Nutrition and Dietetics, eNCPT
    Nutrition Terminology Reference Material, Dietetics Language For Nutrition Care
    Dietisternas Riksförbund :
    http://www.drf.nu
    Obligatorisk

    Referenslitteratur

    Hammarström Anne
    Genusperspektiv på medicinen : två decenniers utveckling av medvetenheten om kön och genus inom medicinsk forskning och praktik
    2. uppl. : Stockholm : Högskoleverket i samarbete med Nationella sekretariatet för genusforskning : 2005 : 66 s. :
    ISBN: 91-85027-22-7
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Hanås Ragnar
    Typ 1 diabetes hos barn, ungdomar och unga vuxna : hur du blir expert på din egen diabetes
    6., rev. uppl. : Uddevalla : BetaMed : 2014 : 416 s. :
    ISBN: 9789197512077
    Se Umeå UB:s söktjänst