"False"
Hoppa direkt till innehållet

Studenter som inte bytt lösenord sedan 7 maj kan inte logga in på studentwebben. Läs hur du byter lösenord.

printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Dietetik A, 30 hp

Engelskt namn: Dietetics A

Denna kursplan gäller: 2015-08-17 till 2016-08-14 (nyare version av kursplanen finns)

Kurskod: 2KN003

Högskolepoäng: 30

Utbildningsnivå: Grundnivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Inget huvudområde: Grundnivå, kursens fördjupning kan inte klassificeras

Betygsskala: Tregradig skala

Ansvarig institution: Institutionen för kost- och måltidsvetenskap

Beslutad av: Institutionen för kostvetenskap, 2009-05-25

Reviderad av: Prefekten, 2015-06-08

Innehåll

I kursen ingår kost- och nutritionsrelaterade sjukdomar hos vuxna. Förekomst, riskfaktorer för insjuknande, problem som kan förekomma, specifika energi- och näringsbehov samt varför en viss kost- eller nutritionsbehandling kan bli aktuell behandlas. Studenten får lära sig hur man utreder och bedömer nutritionsstatus,  genomför en kost- och nutritionsåtgärd, samt hur man följer upp och utvärderar en kost- eller nutritionsbehandling.
 
Kursen består av följande moment:

  1. Immunologi (Immunology), 3 hp
  2. Dietetik: en introduktion (Nutritional care in disease: an introduction), 1,5 hp
  3. Dietetik med sjukdomslära I (Nutritional care in disease I), 15  hp
  4. Dietetik med sjukdomslära II (Nutritional care in disease II), 10,5 hp

Moment 1. Immunologi, 3 hp
I momentet skaffar sig studenten grundläggande kunskaper inom immunologi. I momentet behandlas följande områden; ospecifika och specifika försvaret, humoral och cellulär immunitet,  inflammationsförloppet samt tolerans och reglering av immunförsvaret.
 
Moment 2. Dietetik: en introduktion, 1,5 hp
I momentet behandlas följande områden; terminologi, yrkesetisk kodex, hälso- och sjukvårdens organisation, vårdhygien, laboratorieanalyser, introduktion  till Nutrition Care Process  (NCP) och Nutrition Care Process Terminology (NCPT) ,journalföring och vad det innebär som yrkeskår att ha legitimation.
 
Moment 3. Dietetik med sjukdomslära I, 15 hp
I momentet behandlas följande kost- och nutritionsrelaterade  sjukdomar/tillstånd; geriatriska sjukdomar, infektionssjukdomar, intensivvård, kronisk obstruktiv  lungsjukdom,  neurologiska sjukdomar, reumatiska sjukdomar, blodsjukdomar samt tumörsjukdomar. Momentet behandlar även måltidsverksamheten inom vård och omsorg samt palliativ vård.
 
Moment 4. Dietetik med sjukdomslära II, 10,5  hp
I momentet behandlas följande kost- och nutritionsrelaterade  sjukdomar/tillstånd; diabetes, endokrina sjukdomar, hjärt- och kärlsjukdomar,  njursjukdomar  samt övervikt. Momentet behandlar även journalföring, NCP & NCPT  samt genusperspektiv
 
 

Förväntade studieresultat

Moment 1. Immunologi
För godkänt moment ska den studerande kunna:
Kunskap och förståelse

  • Förstå hur variation hos antigenreceptorer  uppstår.
  • Förstå principerna för tolerans och reglering av immunförsvaret.

 Färdighet och förmåga

  •  Förklara skillnaden mellan ospecifikt och specifikt försvar, humoral och cellulär immunitet,  samt redogöra för respektive försvarssystems effektormekanismer.
  • Redogöra för inflammationsförloppets olika steg.

 
Moment 2. Dietetik: en introduktion
För godkänt moment ska den studerande kunna:
Kunskap och förståelse

  • Använda och diskutera kring principerna för yrkesetiskt kodex.
  • Förstå principerna för Nutrition Care Process (NCP) & Nutrition Care Process Terminology (NCPT)

Färdighet och förmåga

  • Identifiera och jämföra olika begrepp och termer som används inom hälso- och sjukvården och som yrkesverksam dietist.

 
Moment 3. Dietetik med  sjukdomslära I
För godkänt moment ska den studerande kunna:
Kunskap och förståelse

  • Förstå och diskutera kring olika aspekter när det gäller palliativ vård.
  • Redogöra för kost- och nutritionsrelaterade  sjukdomar, deras inverkan på nutritionsstatus  samt tillhörande kost- och nutritionsbehandling.

Färdighet och förmåga

  • Tillämpa och reflektera över olika typer av nutritionsstöd  samt dess användningsområden.
  • Tillämpa och hantera konsistensanpassad kost som kan bli aktuellt för patienter med tugg- och sväljsvårigheter.
  • Hantera olika produkter och tillbehör vid enteral nutrition  och visa förmåga att kunna planera för denna nutritionsbehandling.
  • Utföra en nutritionsutredning samt föreslå, planera och motivera lämplig kost- och nutritionsbehandling.

 Värderingsförmåga och förhållningssätt

  •  Analysera, värdera och argumentera kring mat och måltider som berör både individ och måltidsverksamhet inom vård och omsorg.

 
Moment 4. Dietetik med  sjukdomslära II
För godkänt moment ska den studerande kunna:
Kunskap och förståelse

  • Redogöra för kost- och nutritionsrelaterade sjukdomar och deras inverkan på nutritionsstatus  samt förstå principerna för allmän farmakologi och kost- och läkemedelsinteraktioner.

Färdighet och förmåga

  • Föreslå adekvat nutritionsutredning samt planera och motivera lämplig kost- och nutritionsbehandling.
  • Reflektera över och hantera olika nutritionsaspekter  vid njursjukdom.
  • Undersöka, presentera och reflektera kring aktuella metoder som förekommer för viktreduktion.
  • Planera och genomföra en målgruppsanpassad presentation inom området diabetes.
  • Diskutera och reflektera kring genusperspektiv inom kommande yrkesverksamhet.
  • Förstå och diskutera kring principerna för journalföring
  • Diskutera principerna för NCP & NCPT

Värderingsförmåga och förhållningssätt

  • Sammanställa och analysera vetenskapligt underbyggd litteratur  inom området kost och hjärt- och kärlsjukdom.

Behörighetskrav

Univ: Godkänt betyg från Kostvetenskap A och Kostvetenskap B samt genomgått Kost och hälsokommunikation samt Fysiologi för dietetik.

Undervisningens upplägg

Undervisningen bedrivs i form av föreläsningar, gruppuppgifter, laborationer och seminarier. Studiebesök kan förekomma. Obligatoriska moment är seminarier och laborationer.

Examination

Examinationen sker dels genom skriftliga salstentamen och muntlig individuell tentamina, dels genom muntliga och skriftliga redovisningar av laborations- och seminariemoment där vissa examinationer sker individuellt och andra i grupp. På huvuddelen av laborations- och seminariemomenten ges endast betygen U eller G. På moment 2 ges endast betygen U eller G. För att bli godkänd på hela kursen krävs att samtliga prov och obligatoriska moment är godkända. Betyget utgör en sammanfattande bedömning av resultaten vid examinationens olika delar.
 
För betyget VG på hela kursen krävs betyget VG på minst två av momenten.
 
Ett omprov ska erbjudas senast två månader efter ordinarie provtillfälle,  dock ska omprov erbjudas tidigast tio arbetsdagar efter det att resultatet av det ordinarie provet har meddelats och kopia av studentens tentamen är tillgänglig. Dessutom skall minst ytterligare ett omprov erbjudas inom ett år från ordinarie provtillfälle,  s.k. uppsamlingsprov. I de fall prov eller praktik inte kan upprepas enligt gällande regler för omprov och ompraktik kan det istället ersättas med annan uppgift. Omfattningen  av och innehållet i sådan uppgift ska stå i rimlig proportion till det missade provet/praktiken.
 
Studerande som underkänts vid ett provtillfälle  har möjlighet att delta i förnyat prov vid totalt minst 5 provtillfällen.  En student har rätt att begära att få byta examinator efter två underkända prov på moment eller delar av kurs, om inte särskilda skäl talar emot det (Högskoleförordningen  6 kap. 22 §). Begäran om ny examinator ställs till studierektor för Institutionen för kostvetenskap. Tentamen baserad på denna kursplan kan garanteras under två år efter studentens förstagångsregistrering på kursen.
 
TILLGODORÄKNANDE
Tillgodoräknande av kurs (helt eller delvis) kan prövas. Se universitetets   regelsamling och tillgodoräknandeordning. Ansökan görs på särskild blankett enligt studentcentrums riktlinjer.

 

Litteratur

Giltig från: 2015 vecka 34

IMMUNOLOGI, 3 HP

Obligatorisk litteratur

Grundläggande immunologi
Brändén Henrik, Andersson Jan, Engqvist Jeanette, Sonesson Johan
3., [uppdaterade och omarb.] uppl. /b [illustrationer: Jeanette Engqvist samt Johan Sonesson] : Lund : Studentlitteratur : 2004 : 354 s. :
ISBN: 91-44-03073-8
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: beställes via bokhandel

DIETETIK - EN INTRODUKTION 1.5 HP

Obligatorisk litteratur

Etisk kodex för dietister. Dietisternas Riksförbund (DRF)
2005 :
Obligatorisk
Läsanvisning: Erhålles via institutionen

Academic of Nutrition and Dietetics, eNCPT
Nutrition Terminology Reference Material, Dietetics Language For Nutrition Care
Dietisternas Riksförbund :
http://www.drf.nu
Obligatorisk

DIETETIK MED SJUKDOMSLÄRA I, 13.5 HP

Obligatorisk litteratur

Internmedicin, bok med eLabb
Dahlström Ulf, Kechagias Stergios, Stenke (red.) Leif
5. uppl. : Liber : 2011 :
ISBN: 978-91-47-90863-9
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst

Krause's food & the nutrition care process.
Mahan L. Kathleen, Escott-Stump Sylvia, Raymond Janice
13. ed. : St. Louis, Mo. : Elsevier/Saunders : cop. 2012 : xix, 1227 s. :
ISBN: 978-1-4377-2233-8 (hbk.)
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst

Apoteket AB
Läkemedelsboken
Senaste upplaga : Apoteket AB :
Obligatorisk

Äldresjukvård : medicinsk äldresjukvård av multisjuka patienter
Rundgren Åke, Dehlin Ove
Lund : Studentlitteratur : 2004 : 245 s. :
ISBN: 91-44-02097-X
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst

Näring för god vård och omsorg : en vägledning för att förebygga och behandla undernäring
Stockholm : Socialstyrelsen : 2011 : 179 s. :
Fritt tillgänglig via Socialstyrelsen
ISBN: 978-91-86885-39-7
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst

Westergren Albert
Svårigheter att äta
Lund : Studentlitteratur ;a Stockholm :b Vårdförb. : 2003 : 214 s. :
ISBN: 978-91-44-04232-9 (6. tr.)
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: Utlåningsexemplar via institutionen

Referenslitteratur

Geriatrisk nutrition
Faxén Irving Gerd, Karlström Brita, Rothenberg Elisabet
1. uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2010 : 230 s. :
ISBN: 978-91-44-05211-3 (spiralh.)
Se Umeå UB:s söktjänst

Hälso- och sjukvårdens organisation i Sverige
Falk Viking, Nilsson Kerstin
2., [rev. och utök.] uppl. : Lund : Studentlitteratur : 1999 : 143 s. :
ISBN: 91-44-01206-3
Se Umeå UB:s söktjänst

Gibney Michael J.
Clinical nutrition
Oxford ;b Blackwell Science,c 2005 : Blackwell Science : 2005 : xvi, 480s. :
ISBN: 0-632-05626-6
Se Umeå UB:s söktjänst

Strang Peter
Leva nära cancer : när du eller någon närstående fått besked om cancer : symtom, diagnos, vård och behandling
2., [uppdaterade] uppl. /b [foto: Corbis] : Stockholm : Gothia : 2006 : 144 s. :
ISBN: 91-7205-511-1
Se Umeå UB:s söktjänst

Disease-related malnutrition : an evidence-based approach to treatment.
Stratton Rebecca J., Green Ceri J., Elia Marinos
Wallingford : CABI : 2003 : xvi, 824 s. : ill. :
ISBN: 0-85199-648-5
Se Umeå UB:s söktjänst

Palliativ medicin, uppl 2
Beck-Friis Barbro , Strang (red) Peter
Liber : 2005 :
ISBN: 91-47-05251-1
Se Umeå UB:s söktjänst

DIETETIK MED SJUKDOMSLÄRA II, 12 HP

Obligatorisk litteratur

DRF:s referensgrupp, njurmedicin. Behandlingsriktlinjer
DRF :
http://drf.nu/njurmedicin.php
Obligatorisk

Internmedicin, bok med eLabb
Dahlström Ulf, Kechagias Stergios, Stenke (red.) Leif
5. uppl. : Liber : 2011 :
ISBN: 978-91-47-90863-9
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst

Krause's food & the nutrition care process.
Mahan L. Kathleen, Escott-Stump Sylvia, Raymond Janice
13. ed. : St. Louis, Mo. : Elsevier/Saunders : cop. 2012 : xix, 1227 s. :
ISBN: 978-1-4377-2233-8 (hbk.)
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst

Apoteket AB
Läkemedelsboken
Senaste upplaga : Apoteket AB :
Obligatorisk

Mat vid diabetes : en systematisk litteraturöversikt
Stockholm : Statens beredning för medicinsk utvärdering (SBU) : 2010 : 380 s. :
Online
Obligatorisk

Nationella riktlinjer för diabetesvården 2010 : stöd för styrning och ledning
Stockholm : Socialstyrelsen : 2010 : 121 s. :
http://www.socialstyrelsen.se/nationellariktlinjerfordiabetesvarden
ISBN: 978-91-86301-66-8
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: Delar av, går att ladda ner från Socialstyrelsens hemsida

Nordic Nutrition Recommendations 2012 : integrating nutrition and physical activity
5th edition : Copenhagen : Nordic Council of Ministers : 2014 : 627 s. :
Fritt tillgänglig via Nordiska ministerrådet
ISBN: 9789289326711
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst

Academic of Nutrition and Dietetics, eNCPT
Nutrition Terminology Reference Material, Dietetics Language For Nutrition Care
Dietisternas Riksförbund :
http://www.drf.nu
Obligatorisk

Mat vid fetma : en systematisk litteraturöversikt
Stockholm : Statens beredning för medicinsk utvärdering (SBU) : 2013 : 539 s. :
ISBN: 978-91-85413-59-1
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: URL: http://www.sbu.se/upload/Publikationer/Content0/1/Mat_vid_fetma_218-2013.pdf

Hammarström Anne
Genusperspektiv på medicinen : två decenniers utveckling av medvetenheten om kön och genus inom medicinsk forskning och praktik
2. uppl. : Stockholm : Högskoleverket i samarbete med Nationella sekretariatet för genusforskning : 2005 : 67 s. :
ISBN: 91-85027-22-7
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst

Referenslitteratur

Diabetes
Agardh Carl-David, Berne Christian, Östman Jan, Wilhelmsson Jan
3., [omarb. och uppdaterade] uppl. : Stockholm : Liber : 2005 : 426 s., vi pl.-s. i färg :
ISBN: 91-47-05257-0 (inb.)
Se Umeå UB:s söktjänst

Mat för liv och lust : [kokboken för dig som vill äta sunt]
Eliasson Margit, Wåreus Joel, Lindeberg Gunilla
4:e rev. utg. : Stockholm : Bonnier Fakta : 2009 : 400 s. :
ISBN: 978-91-7424-075-7
Se Umeå UB:s söktjänst

Kropp och genus i medicinen
Hovelius Birgitta, Johansson Eva E. (red)
Lund : Studentlitteratur : 2004 : 475 s. :
ISBN: 91-44-03217-X
Se Umeå UB:s söktjänst